Publicitat

El Parc Samà inaugura temporada amb l’hivernacle ‘Alfons de Fontcuberta i Samà’ com a novetat

Pel que fa als resultats de la temporada passada, el recinte va rebre 86.000 visitants durant el 2018

La nova mascota del Parc Samà, Wako, en el nou hivernacles de la finca La nova mascota del Parc Samà, Wako, en el nou hivernacles de la finca ALBA SANCHA
Turisme Alba Sancha
Dimecres, 10 abril 2019 18:00

El Parc Samà de Cambrils encetà la nova temporada 2019 amb diverses novetats. La més destacable és el nou hivernacle ‘Alfons de Fontcuberta i Samà, VII Marqués de Marianao’, el qual segueix els principis de la jardineria romàntica, amb 350 metres quadrats i més de 75 espècies palmàcies diferents. Una altra novetat és que, enguany, el laberint vegetal es tematitzarà amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), sumant-se a la iniciativa de Nacions Unides ‘Suma’t al canvi’. A més, aquest 2019 el Parc Samà presenta la seva nova mascota, Mako, ‘el guacamai més gran el món’, com també s’han plantat més de 300 arbres nous. Durant la presentació de les novetats, els responsables del parc també han fet un resum de les dades de 2018. Durant la darrera temporada, el Parc Samà va acollir 86.000 habitants, amb un públic principalment familiar i procedent d’Espanya.

L’hivernacle ‘Alfons de Fontcuberta i Samà, VII Marqués de Marianao’ es presenta com la novetat estrella de la nova temporada del Parc Samà de Cambrils. Es tracta d’un nou hivernacle de 350 metres quadrats, que s’ha instal·lat a l’antiga zona d’entrenament dels genets i cavalls, una de les passions del marquès que dóna nom a aquest nou espai, tal com ha explicat un dels responsables de l’empresa explotadora del parc, Francisco Javier Castillo. El responsable també ha detallat que la nova zona compta amb 75 espècies de palmàcies diferents, a més d’altres arbres tropicals, i que la seva distribució està inspirada en “el dibuix d’un ovari ínfer vegetal” que va fer “el pare de la botànica”, Teofrasto de Ereso, segons Castillo. El nou espai esdevé així un homenatge a Alfonso de Fontcuberta i Samà, per la seva dedicació a la finca durant els darrers vint anys del segle XX, ja que va desenvolupar projectes innovadors, sobretot en plantacions i sistemes de reg, que van permetre que el Parc Samà fos distingit amb el premi Deu de l’Institut Agrícola de Catalunya.

La segona novetat més destacable de la nova temporada és la tematització del laberint vegetal. Aquesta se centrarà en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adherint-se així al projecte de l’ONU ‘Suma’t al canvi’, tal com ha detallat la directora del Parc Samà, Marketa Stverakova. La inauguració tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juny, coincidint amb la II Festa del Modernisme, un acte que, tal com ha apuntat Stverakova, es vol consolidar en el calendari del parc. D’aquesta manera, el laberint enguany tindrà 17 illes, cadascuna dedicada a un ODS diferent, on els visitants trobaran preguntes i consells, contribuint així a la difusió dels ODS de forma divertida, fins que aconsegueixin sortir del laberint.

El Parc Samà “segresta” 12.000 tones de CO2 a l’any

Així mateix, el Parc Samà ha presentat la seva nova mascota, Wako, ‘el guacamai és gran del món’, que estarà present en molts dels moments importants del calendari del parc. Com a darrera novetat de la temporada, s’han plantat 300 arbres nous a la finca, la qual cosa contribueix a reduir la concentració de gasos contaminants. Com ha explicat la directora de la finca, el Parc Samà “segresta” cada any 12.000 tones de CO2. Aquest segrest contribueix en gran mesura a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Igualment, Stverakova ha exemplificat que la quantitat de CO2 “segrestada” pel parc “absorbeix l’emissió del CO2 de més del 40% dels vehicles existents a Cambrils”. D’aquesta manera, el Parc Samà s’articula com un dels grans pulmons del municipi cambrilenc.

Els responsables de l'empresa explotadora del Parc Samà, Francisco Javier Castillo i Marketa Stverakova, han presentat les novetats del 2019 i els resultats del 2018. TOMÀS CAROT

Parc samà cambrils2

La finca Samà multiplica per vuit el nombre de visitants en la seva nova etapa

D’altra banda, durant l’acte de presentació de les novetats del parc de cara a l’any 2019, els responsables també han donat les dades de la temporada passada. En aquest sentit, durant el 2018, el Parc Samà va rebre un total de 86.000 habitants. D’aquesta manera, la finca multiplica per vuit el nombre de visitants des que es va encetar la seva nova etapa, l’any 2017. Dels 10.000 visitants que va rebre el parc l’any 2016, en la seva etapa anterior, la finca va passar a rebre 55.000 visitants l’any 2017, primer any de la nova gestió en mans de l’empresa explotadora Expertus Turismo y Ocio, i fins a arribar als 86.000 visitants actuals. Els responsables del parc han manifestat que l’objectiu i la previsió de cara a aquest 2019 és poder arribar als 100.000 visitants.

Del total de visitants del Parc Samà, el 75% procedeixen d’Espanya, tal com ha puntualitzat Castillo, i el 25% de l’estranger. A més, el públic és preponderantment familiar, amb un 63% del total, seguit de parelles, amb un 22%, d’amics, amb un 14%, i de grups, que representen el percentatge més baix, un 5%. Una altra dada que s’extreu de l’estudi és que el 45% dels visitants són excursionistes, segons ha detallat el responsable de l’empresa explotadora, la qual cosa significa que no pernocten a la ciutat. Del 55% restant, que són turistes, el 95% pernocten a la Costa Daurada i només el 5% pernocta a Barcelona i la seva costa.

Per últim, l’estudi de les dades també reflecteix que les principals motivacions per visitar el parc són “la natura i la història”, en paraules de Castillo, i la satisfacció dels visitants se situa en un 7,78 sobre 9, sent els aspectes millor valorats “la bona atenció i la cura de les plantes i els animals”, a més de la millora general de l’estat del parc, per les persones que ja havien visitat el parc amb anterioritat.

Entrada gratuïta per les persones empadronades a Cambrils

Per últim, cal destacar que el Parc Samà i l’Ajuntament de Cambrils van signar, el passat mes de desembre de 2018, un conveni de col·laboració a mitjà termini, a través del qual es va acordar que les persones empadronades a Cambrils podran presentar el seu document identificatiu o el padró per entrar gratis al recinte. Amb aquest conveni també s’abracen altres àmbits d’actuació per convertir el parc en un catalitzador de la dinamització turística, cultural i social de Cambrils.

Així mateix, els bons resultats obtinguts han permès que el Parc Samà s’inclogui entre les vuit noves destinacions catalanes que se senyalitzaran en la xarxa viària d’autovies, autopistes i carreteres de l’Estat. Aquests bons resultats, a més, també han tingut una repercussió directa en l’acceleració del pla d’inversions del Parc Samà. Un exemple és l’hivernacle ‘Alfons de Fontcuberta i Samà, VII Marqués de Marianao’, la construcció del qual no estava prevista fins el 2020.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: