Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els cingles de Pratdip enamoren els participants del II Festival Senderista Costa Daurada -Terres de l’Ebre

Aquest diumenge finalitzen les sortides del festival amb rutes a Llaberia, l’Hospitalet de l’Infant i Vandellòs

Imatge de l'excursió que s'ha fet aquest dissabte a Pratdip Imatge de l'excursió que s'ha fet aquest dissabte a Pratdip CEDIDA
Turisme Redacció Infocamp
Dissabte, 29 Octubre 2022 14:50

Sota el nom 'Històries naturals a la terra dels dips', aquest dissabte al matí ha tingut lloc una de les sortides programades dins del segon Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre a les Terres de Mestral. L’empresa El Brogit, s’ha encarregat d’enfilar els senderistes fins als cingles de Pratdip, seguint els antics camins de ferradura que connectaven el poble amb la serra de Llaberia, “un entorn força desconegut, però d’increïble bellesa", comenta Meritxell Omella, responsable de l’empresa de guiatge. “Hem aprofitat la sortida per lligar-la amb la novel·la Històries naturals, de Joan Perucho, que es va inspirar en la llegenda dels dips, els gossos-vampirs que es diu que poblaven aquestes muntanyes”, explica Omella. La quinzena de participants han gaudit amb els paisatges i amb les històries dels dips que la llegenda hi associa.

Una altra sortida que conduirà aquest dissabte El Brogit és Tivissa. Camins empedrats al capvespre, una nova proposta que en aquesta ocasió es desenvoluparà per terres de la Ribera d’Ebre. “Es tracta d’una passejada fàcil, per a tots els públics, per antics camins, que permet mostrar els indrets més bonics i desconeguts que envolten Tivissa”, afirma Omella. Un expert geòleg local, Quimo, acompanyarà els participants en la sortida i en finalitzar, des de la Llena, es podrà contemplar la posta de sol sobre el poble.

Diumenge ple d’activitats

Pel que fa a aquest diumenge, les dues primeres sortides programades dins del festival estan dedicades als bons caminadors, aquells a qui quatre hores de ruta no els espanta.

Llaberia: dunes que toquen el cel’, portarà als participants a trepitjar la sorra d’una antiga platja situada a 750 metres d’altitud endinsant-se per cingles de roca calcària que un dia van ser el fons del mar. “Arribarem a la Miranda, el punt més alt de la serra de Llaberia, on gaudirem d’unes vistes espectaculars de 360 graus sobre el delta de l’Ebre, el mar i les muntanyes de Mestral, des d’un dels millors balcons de la Costa Daurada”, comenta Meritxell Omella, d’El Brogit.

L’altra ruta de llarga durada, però de dificultat moderada, és la que conduirà Jordi Solé, de Saltum-Història viva, i que discorrerà pel paratge natural de La Rojala - El Torn. “Abans d’arribar al Coll de Balaguer, els participants podran veure l’única caseta de pedra seca del municipi, la del Barranc Caladoques. I a partir d’aquí nombroses restes de la Guerra Civil: una bateria d’artilleria de costa dels republicans de l’any 1937, trinxeres picades a mà al barranc de Lleriola, el refugi del Diamant de Sofia, un niu de metralladora, búnquers iglús i també les restes del fort de Sant Felip, construït després de la Guerra de Secessió en un punt estratègic a tocar de l’antiga Via Augusta”, apunta Solé. Una excursió on natura i història van de la mà.

Més plàcida serà la Passejada de tardor per la platja de l’Almadrava que aquest diumenge a la tarda discorrerà pel terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Mònica Barrobés, responsable de Port Nòmada, ens convida a fer un trosset del GR-92 i a descobrir cal·les idíl·liques com Cala Llobeta, codolars immensos i barrancs que desemboquen al mar. “La nostra tasca és la d’interpretar el paisatge que visitem i la de donar a conèixer els paratges de les nostres terres des d’un punt de vista didàctic, però lúdic alhora”, assegura Barrobés.

L’Associació Masia Castelló també ha organitzat (a les 10 del matí) una ruta al voltant del poble abandonat de Castelló (Vandellòs). Els participants visitaran el rentador del "Beltran", pujaran als Graus de Vandellòs i seguiran pels "Dedals" per arribar a la "Creu de Castelló". De tornada, es farà una visita al poble recuperat i s’acabarà l’excursió amb un tast de vins del Montsant i la menja d’una clotxa (plat típic tradicional de la zona).

Cal recordar que cada una de les rutes del festival finalitza amb un tast de productes locals. Els participants també poden inscriure’s a les activitats paral·leles que ofereix el programa, com per exemple la visita guiada al Molí i Centre d’Interpretació de l’Oli de Vandellòs, la pràctica d’snorkel guiat per oceanògrafes, rutes en caiac per l’Ebre, etc.

Així mateix, els inscrits poden participar en el concurs fotogràfic que organitza el festival per difondre a través de les xarxes les millors instantànies dels indrets que es visitin i de les activitats que es duguin a terme. Les imatges s’han de publicar amb l’etiqueta #SenderistaFest22. Els guanyadors rebran productes i experiències locals, com una sessió de Llit flotant Thermo Spa, un bateig de submarinisme, una sortida de navegació en família, etc. També podran aconseguir la subscripció d'un any a la revista Descobrir Catalunya, on es publicarà el nom dels afortunats, al número de desembre. Fins al 31 d’octubre hi ha temps per enviar les imatges.

Demà finalitza la segona edició del Festival Senderista, però encara hi ha la possibilitat d’inscriure’s en alguna de les sortides. Només cal accedir al web https://festivalsenderistacostadaurada.cat i l’operador del guiatge contractat es posarà en contacte amb cada sol•licitant. El preu de cada sortida té un cost de 15 euros per als adults (a partir dels 16 anys) i de 3 euros dels 7 fins als 16 anys.

L’esdeveniment està organitzat per la revista Descobrir Catalunya, en col•laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i els consells comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp i la marca turística Terres de Mestral.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: