Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dures crítiques al projecte del teatre romà de Tàrraco

L'arqueòleg Josep M. Macias desaprova el projecte de recuperació del jaciment

Inici de les obres al teatre romà de Tarragona, el mes de gener passat Inici de les obres al teatre romà de Tarragona, el mes de gener passat EL PUNT AVUI
Patrimoni Carina Filella / El Punt Avui
Dimarts, 14 Març 2017 08:47

Dures crítiques al projecte de recuperació del teatre romà de Tàrraco. L'arqueòleg Josep Maria Macias ha argumentat en un extens article, titulat La gestió del Teatre romà i la crònica d'una ocasió desaprofitada, que es pot llegir en l'edició digital d'aquest diari, els errors, segons ell, en la planificació del projecte que preveu instal·lar una gran estructura de ferro que cobrirà les restes romanes.

Macias critica, entre altres coses, que no s'hagin fet estudis exhaustius sobre el jaciment ni s'hagi tingut en compte la comunitat universitària, i que s'hagi redactat el projecte de recuperació sense tenir prèviament un coneixement complet de tota l'àrea. “Fins al dia d'avui, la Generalitat, a través del seu Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, no considera oportuna la realització d'un projecte científic estable que garanteixi un coneixement fiable i precís de l'evolució històrica d'aquest indret de la ciutat.

D'altra banda, en la recerca del teatre no col·labora cap àmbit de la comunitat universitària. Diria que aquesta circumstància és anormal en el context de la recerca dels teatres romans a Hispània”, afirma l'arqueòleg, que hi afegeix: “A Europa i a Espanya, des de fa més de 25 anys no es planifica cap intervenció arquitectònica important en un monument sense tenir prèviament un coneixement exhaustiu i complet de tota l'àrea afectada”, i més, segons recorda, tenint en compte que el teatre està inclòs en la llista de patrimoni mundial de la Unesco. Macias destaca que “és un jaciment arqueològic no exhaurit” i que se sap “l'existència de vestigis històrics anteriors a la construcció del recinte teatral”. Per ell, l'excavació que s'hi acaba d'efectuar “ha posat al descobert nombrosos vestigis arqueològics i, com ja se sabia, el Teatre de Tàrraco només és la fase de monumentalització lúdica d'una important àrea portuària anterior al canvi d'era”: “Allò que fa únic aquest espai és la possibilitat d'explicar el que crec que és l'única zona portuària tardorepublicana conservada en la Hispània mediterrània.”

L'arqueòleg lamenta que no s'hagi obert un debat públic al voltant d'aquest ric espai patrimonial de la part baixa de la ciutat i critica tant la gestió que n'ha fet la Generalitat com que des de l'Ajuntament “no s'ha fet una reflexió prou crítica del que representa, conceptualment i en el futur, aquest projecte”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: