Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Casa Castellarnau serà l'aparador del Museu d'Història de Tarragona

'Quan els objectes parlen' és la nova proposta per donar a conèixer el patrimoni del museu, que presentarà cada mes una peça de la col·lecció

La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, amb la peça 'Petit cupido de bronze d’època romana' La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, amb la peça 'Petit cupido de bronze d’època romana' MAURI FERNÁNDEZ
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 01 Març 2018 12:42

A partir d’aquest mes de març, el Museu d’Història de Tarragona posa en marxa una nova proposta per donar a conèixer el patrimoni de la ciutat, ‘Quan els objectes parlen: la peça del mes’. Cada mes, al pati de la Casa Castellarnau s’exposarà un objecte de la col·lecció municipal en una vitrina, juntament amb un cartell que explicarà la seva singularitat, i serà visible des del carrer.

La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, ha explicat que “des de la conselleria de Patrimoni treballem per conservar i divulgar el nostre patrimoni, amb aquesta nova activitat donarem a conèixer algunes peces del fons del Museu d’Història i en divulgarem la seva història” i ha afegit “es tracta d’un format nou, que té com a objectiu generar interès per la història i apropar el ric patrimoni que tenim a tota la ciutadania. A Tarragona comptem amb grans monuments emblemàtics, amb aquesta proposta també descobrirem les petites peces que ens aporten detalls de la història dels nostres avantpassats”.

El primer dimecres de cada mes, a les 18h, el tècnic de Patrimoni Històric, Cristòfor Salom, farà una presentació de la peça al mateix pati de la Casa Castellarnau, on posarà en context la peça, el seu moment històric, la seva troballa, significat i totes aquelles característiques que posen en relleu el seu valor històric. L’acte serà obert a tothom i gratuït.

La programació s’estén fins al novembre de 2018. La primera de les peces que s’hi exposaran serà 'Petit cupido de bronze d'època romana'(7 de març). Es tracta d'una representació habitual del Déu de l’Amor. El tractament anatòmic és naturalista i proporcionat. La posició, en actitud d’avançada, li dona sensació d’ingravidesa i lleugeresa. Li manquen l’arc i les fletxes, propis de la seva iconografia. Les representacions de Cupido són molt abundants en l’art hel·lenístic i romà i acostumen a identificar-se amb exvots tot i la manca de context de la seva procedència.

La següent peça del museu es visualitzarà a la Casa Castellarnau serà la 'Canonada de plom d'època romana' (4 d'abril). Els romans van ser autèntics experts en la canalització de l’aigua. A la ciutat, les canonades de plom o fistulae servien per conduir l’aigua potable. Algunes, com aquesta, portaven inscripcions, amb la curiositat que el nom es llegeix a l’inrevés: “Del taller de Claudi Soia”. Possiblement els artesans de l’època no van pensar a fer les lletres del motllo a la inversa perquè la inscripció es llegís del dret.

La resta de peces que s'exposaran seran: 'Pot de farmàcia del segle XVIII' (2 de maig), 'Joc de candelers' 6 de (juny), 'Bust de Bonaventura Hernández Sanahuja' (4 de juliol), 'Porró de vidre' (5 de setembre), 'Tortuga (teula)' (3 d'octubre) i 'Tramvia' (7 de novembre).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: