Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra desmuntarà dijous l'escultura Alfa i Omega pel greu deteriorament que pateix

L'actuació d'urgència vol evitar qualsevol perill per la seguretat dels banyistes / L'emblemàtica obra de Bartolozzi serà restaurada i els veïns acabaran decidint si es retorna l'any vinent al mar

A la pota esquerra de la lletra Alfa, es poden observar les brides col·locades per evitar que cedeixi la base A la pota esquerra de la lletra Alfa, es poden observar les brides col·locades per evitar que cedeixi la base AJUNT. DE TORREDEMBARRA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dilluns, 11 Juny 2018 15:24

Dinou anys després de la seva construcció, l'emblemàtica escultura Alfa i Omega de Rafael Bartolozzi serà desmuntada i traslladada a terra ferma aquest dijous 14 de juny, a primera hora, davant del deteriorament que pateix i que s’ha agreujat significativament en els darrers mesos, amb el perill que això comporta. L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha convocat per aquest dilluns 11 de juny, a les 20h, els veïns i veïnes en una sessió informativa convocada a Cal Bofill per explicar-los tots els detalls tant del desmuntatge com l'origen del problema.

L’alcalde ha recordat que l’Ajuntament va encarregar a una enginyeria un informe sobre l’estat de l’escultura. Aquest informe es va lliurar el mes de febrer, mentre s’estaven estudiant les recomanacions d’actuació i demanant els pressupostos oportuns, l’agreujament de la situació ha comportat que s’hagi decidit retirar l’escultura de manera urgent. Per tal de minimitzar els riscos, la brigada muncipal va dur a terme una primera actuació de col·locació de brides per impedir que les potes, que representen l’Alfa, cedissin.

Entre d’altres, els danys detectats han estat les pèrdues de gruix del material, la degradació de l’acer patinable (conegut com a corten), la desintegració de soldadures, etc. De fet, el procés de corrosió de les xapes de les potes de l’escultura és irreversible.

El desmuntatge, en grua

El regidor de Via Pública i Manteniment, Vale Pino, ha estat l’encarregat d’explicar l’operativa: Avui ha començat, al port de Torredembarra, el muntatge d’una pontona (plataforma de treball amb grua). Dijous (si les condicions meteorològiques ho permeten) tindrà lloc el desplaçament i ancoratge de la pontona al costat de l’escultura. Es procedirà a tallar l’Alfa i Omega i col·locar-la a la pontona. El mateix dijous o divendres es carregarà en un camió i es traslladarà a terrenys municipals per analitzar i estudiar les possibilitats de restauració. Tota aquesta operativa compta amb un pressupost aproximat de 26.000 €.

Sobre el procés de restauració de l’escultura, l’alcalde ha declarat que ara és el moment del desmuntatge per qüestions de seguretat i que una vegada en terra ferma serà el moment d’analitzar possibilitats, costos econòmics, drets i obligacions sobre la mateixa escultura: "La voluntat de l'Ajuntament és fer el que vulguin la gent de Torredembarra". Quan es tinguin totes les dades aleshores es prendrà una decisió que, en tot cas, serà col·lectiva.

D'escultura a símbol local

Cal recordar que l’escultura Alfa i Omega és obra de Rafael Bartolozzi. Es va inaugurar l'abril de 1999 amb motiu de la commemoració dels 20 anys d'ajuntaments democràtics que Torredembarra va celebrar amb una Trobada d'alcaldes dels Països Catalans.

És una escultura d’acer corten de 12 metres d'alçada i 12 tones de pes. L'escultura reprodueix les lletres gregues alfa i omega, com a símbol de l'assoliment d'un objectiu del principi i la fi vers la recuperació de la democràcia. Es troba ubicada sobre un bloc de formigó dins del mar, a uns 80 metres de la platja. Amb la instal·lació de l'escultura, es va restaurar el bloc de Baix a Mar, una peça important de la història del món de la pesca a Torredembarra.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: