Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les escoles de Valls s'implicaran en el projecte de recuperació dels torrents

Els infants “adoptaran” diferents trams dels torrents i es convertiran en sentinelles ambientals

Aigües naixents al torrent d'en Catllar de Valls, aquest migdia Aigües naixents al torrent d'en Catllar de Valls, aquest migdia JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 12 Juliol 2018 16:48

El projecte de recuperació dels torrents de Valls arribarà el proper curs a totes les escoles de la ciutat. L'Ajuntament de Valls proposarà als centres educatius que els infants descobreixin l’entorn del torrents i les seves característiques ambientals, en una iniciativa de sensibilització ambiental a favor de la recuperació i conservació d’aquests espais fluvials tan característics i singulars de Valls. Es preveu que el projecte impulsat per la regidoria de Territori i Medi Natural arribi a les escoles la propera tardor i que hi participin més d’un miler d’alumnes que “adoptaran” i es faran seus diversos trams dels torrents, en concret els més pròxims als seus centres.

El regidor de Territori i Medi Natural, Martí Barberà, ha explicat que l’objectiu de la iniciativa "és que els centres escolars s'impliquin amb els torrents de Valls" i que serveixi, al mateix, temps, per sensibilitzar els més petits en favor de la conservació d’aquests espais fluvials. La proposta educativa se suma als passos que està efectuant l’Ajuntament per recuperar els torrents com a pulmó verd i espais ambientals singulars de la ciutat. En aquest sentit, Barberà ha recordat que en els últims anys el consistori ha desenvolupat el Pla Especial de Torrents que va agafar com a base el Document Marc sorgit d’un procés de participació ciutadana, així com la inclusió en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’un espai de protecció perifluvial.

Projecte Rius

Per la seva banda, la tècnica de Medi Ambient i Medi Natural, Conxita Massagué, ha explicat que l'activitat amb les escoles s'incorporarà al 'Projecte Rius', a partir del proper curs escolar: "és una iniciativa de l’Associació Hàbitats que es duu a terme a tota la Península Ibèrica per estimular la participació activa de la societat en favor de la conservació i millora dels rius". En concret, el Projecte Rius fomenta l’apropament de la població al riu perquè coneguin i descobreixin com són i com funcionen els ecosistemes fluvials i la importància ambiental i social de la seva conservació. Actualment hi ha més de 250 grups actius.

Observadors dels torrents

D’acord amb la metodologia del Projecte Rius, Massagué ha dit que els alumnes de les escoles de Valls “adoptaran” trams dels torrents dels que es convertiran en sentinelles ambientals, en tindran cura i se’n faran, de manera simbòlica, responsables de que es faci una conservació adequada. Així, realitzaran dues inspeccions anuals i recolliran dades sobre el bosc de ribera, el cabal, les alteracions de l’entorn, a més de dades físico-químiques de l’aigua i la determinació de la seva qualitat biològica en base a les famílies d’invertebrats que hi viuen. Aquestes dades permetran copsar l’estat dels torrents i, amb el temps, disposar d’un històric acumulatiu al llarg dels anys per observar la seva evolució.

Tot i que el projecte arrencaria a les escoles, també hi ha la intenció de sumar-hi entitats de Valls, ampliant d’aquesta manera la xarxa de ciutadans implicats en la protecció i conservació de diversos trams dels torrents. Els sentinelles ambientals, tan si són escolars com entitats, podran introduir les dades sobre l’estat dels torrents així com fotografies a la web del Projecte Rius perquè siguin públiques i accessibles a tothom. A més, quan es detecti alguna incidència, els dinamitzadors de l’activitat podran enviar-la a l’Ajuntament perquè s’hi actuï. 

La retirada dels col·lectors, una prioritat

Martí Barberà ha explicat que, paral·lelament al projecte, s'està en converses amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per tal de retirar els dos col·lectors que hi ha a dos dels torrents, al del Catllar i al de la Xamora. El regidor s'ha mostrat optimista i creu que "això es desencallarà aviat". Aquests col·lectors haurien de traslladar-se fora d'aquest espai fluvial perquè la seva funció ni la seva presència no perjudiqui més als torrents.

Visites guiades als torrents

D’altra banda, en el marc de la iniciativa de sensibilització ciutadana, l’Ajuntament està preparant visites guiades als torrents per al públic en general, així com una jornada participativa de coneixement de l’entorn i neteja. Aquestes jornades, conegudes com “Let’s Clean Up Day”, consisteixen en visites guiades per promoure la descoberta de l’espai natural i una acció de neteja popular, contribuint així a la sensibilització ciutadana envers la conservació dels torrents.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: