Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarraco Biennal se centrarà en l’arqueologia cristiana a la Península Ibèrica

Al 4t Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, que se celebrarà del 21 al 24 de novembre, s’hi presentaran 66 treballs / La trobada acadèmica arrenca amb una conferencia oberta a tothom

D’esquerra a dreta: el director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz; el catedràtic d’Arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo, i l’investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Jordi López durant la roda de premsa de presentació de la Biennal D’esquerra a dreta: el director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz; el catedràtic d’Arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo, i l’investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Jordi López durant la roda de premsa de presentació de la Biennal EVA HIDALGO
Patrimoni Eva Hidalgo
Dilluns, 19 Novembre 2018 16:30

El 4t Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal se celebrarà, del 21 al 24 de novembre, al Campus Catalunya de la URV sota el títol ‘El cristianisme a l’Antiguitat tardana: noves perspectives’, que coincidirà amb la setena reunió d’arqueologia cristiana hispànica. Avui s’ha presentat el programa del congrés de la mà de Joaquin Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la URV i coordinador del congrés; Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense, i Jordi López, investigador de la URV i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. 

“Des de fa 8 anys juntament amb les diferents institucions amb responsabilitat sobre el nostre patrimoni arqueològic hem engegat una línia de reunions científiques amb la idea de mostrar les novetats de la investigació i de la protecció del nostre patrimoni, posant-les en comú amb el que s’està fent en altres ciutats veïnes o per plantejar altres temes d’investigació”, ha explicat Joaquin Ruiz de Arbulo, sobre la motivació de realitzar aquest quart congrés, el qual té lloc cada dos anys.

La ciutat de Tarragona és també un valor afegit per al congrés i pels treballs que s’hi presentaran al voltant del cristianisme a l’antiguitat, ja que es tracta de la seu més antiga de cristianisme primitiu a la Península Ibèrica. “Un dels patrimonis més singulars que Tarragona té és el patrimoni arqueològic d’aquesta primera cultura cristiana”, ha afirmat Andreu Muñoz.

D’aquest congrés s’espera la presentació de novetats, inquietuds i el plantejament d’objectius futurs per a totes les ciutats que compten amb arqueologia cristiana; mitjançant l’exposició de 66 treballs de ponents procedents de tota la Península Ibèrica, Itàlia, Àustria…

L’última vegada que es va celebrar un congrés sobre arqueologia cristiana va ser fa 15 anys a València, fet que ha provocat que el Tarraco Biennal d’enguany hagi despertat un gran interès entre la comunitat d’experts i que ha obligat al comitè organitzador a realitzar els col·loquis paral·lelament entre l’aula magna i la Sala de Juntes del Campus Catalunya.

Arran d’aquest congrés es presentarà, al novembre del 2019, la publicació de totes les aportacions fetes al congrés i de manera íntegra, ja que durant les conferències només es disposarà de 15 minuts d’exposició, també hi comptarà amb l’aparell crític i bibliogràfic corresponent.

Conferència oberta a tothom

Les sessions del congrés estan dirigides cap a especialistes en la matèria, i es requereix fer inscripció prèvia a aquest enllaç. Tots aquells ciutadans que vulguin assistir al congrés ho podran fer el dia 21 de novembre a les 19:30h a la conferència d’obertura, d’accés lliure, i nomenada: ‘Tarraco, Corduba, Carthago Nova, Emerita Augusta. Tradición clásica y cristianización en las grandes ciudades tardoantiguas de Hispania’. L'acte comptarà amb la presència de Ricardo Mar (Universitat Rovira i Virgili), Carlos Márquez (Universidad de Córdoba), Pedro Mateos (Instituto de Arqueologia de Mérida-CSIC), José Miguel Noguera (Universidad de Múrcia) i Joaquín Ruiz de Arbulo (Universitat Rovira i Virgili).

El programa del 4t Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, que es celebrarà del 21 al 24 de novembre al Campus Catalunya de la URV, es pot consultar íntegrament a aquest enllaç

Tarraco Biennal 2018

Conferències sobre Tarraco

Dintre del programa del congrés es realitzaran un seguit de conferències que centren el seu plantejament en diferents punts i temes de l’àmbit de la Tarraco Romana.

El 22 de novembre hi trobem: ‘Les necròpolis tardoantigues del nord-est de la provincia Tarraconensis’, per J.M. Nolla i M. Prat de la Universitat de Girona (a les 11:30h, a l’Aula Magna); ‘Centcelles. Una relectura de la sala de la cúpula’, per Meritxell Pérez Martínez de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i Josep Anton Remolà Vallverdú del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (a les 11:45h, a la Sala de Juntes); ‘La representación del/la difunto/a en los sarcófagos de la Tarraconense de los siglos III al V’, per Montserrat Claveria de la Universitat Autònoma de Barcelona (a les 12:30h, a la Sala de Juntes); ‘Símbols cristians encunyats: propaganda i difusió del cristianisme a través de la moneda recuperada en contextos arqueològics de la ciutat de Tàrraco’, per Imma Teixell Navarro de l’ICAC (a les 16:30h, a la Sala de Juntes).

L'endemà 23 de novembre s'han progtamat les següents conferències: ‘L’arqueologia cristiana de Tarragona. Balanç dels darrers 25 anys (1993-2018’), a càrrec de Jordi López Vilar de l’ICAC i Andreu Muñoz Melgar del Museu Bíblic Tarraconense (a les 9:00h, a l’Aula Magna); ‘El conjunt eclesiàstic de Tarragona’, a càrrec de Cristòfor Salom Garreta del Museu d’Història de Tarragona (a les 9:15h, a l’Aula Magna); ‘Ad suburbanum Tarraconis. De l’àrea portuària al conjunt eclesiàstic del Francolí’, a càrrec de Josep Anton Remolà Vallverdú i Ada Lasheras González de l’ICAC (a les 9:30h, a l’Aula Magna); ‘Espacio sagrado y espacio comercial. La formación del paisaje suburbano de Tàrraco en la antigüedad tardía (ss. IV-VII d.C.)’, a càrrec de Ricardo Mar i José Javier Guidi Sánchez de la URV (a les 9:45h, a l’Aula Magna); ‘Loca Sanctorum Tarraconis. Els escenaris del culte als sants en la Tàrraco de l’Antiguitat tardana (segles IV al VIII)’, a càrrec de Meritxell Pérez Martínez (a les 10:00h, a l’Aula Magna); ‘Una propuesta de interpretación funcional litúrgica de la basílica del Anfiteatro de Tarragona en el contexto de los esquemas hispánicos’, a càrrec de Cristina Godoy Fernández de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i Andreu Muñoz Melgar (a les 10:30h, a l’Aula Magna); ‘El fenómeno de la reutilización en la necrópolis paleocristiana de Tarragona’, a càrrec de Raúl Aranda González i Julio César Ruiz Rodríguez de l’ICAC (a les 10:45h, a l’Aula Magna); ‘Les inscripcions del conjunt eclesiàstic del Francolí: un banc de dades per reconstruir la societat tardoantiga de Tàrraco’, a càrrec de Diana Gorostidi Pi, Ada Lasheras González i Francesc Rodríguez Martorell de l’ICAC (a les 16:45h, a l’Aula Magna).

El dia 24 es realitzarà una visita comentada a la vila romana de Centcelles (Constantí) i a la basílica de l’Amfiteatre romà de Tarragona. La sortida es realitzarà en bus des de la seu del congrés, a les 10:30h.

L’acte de clausura serà ‘La nina d’ivori. Història d’un enterrament’, que transportarà als congressistes al món funerari dels primers cristians. La nina d’ivori és una icona local que es va trobar en una de les tombes de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona. L’acte tindrà lloc el dia 23 de novembre, a les 20:30 h.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: