Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tornen les visites a la Bòbila Sugranyes de Reus el primer dimecres de cada mes

Els visitants hauran d’estar a la porta d’entrada al recinte de la Bòbila Sugranyes a les 17 h

La Bòbila del Sugranyes torna a obrir portes als visitants La Bòbila del Sugranyes torna a obrir portes als visitants CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimarts, 05 Febrer 2019 16:36

Tornen les visites guiades a la Bòbila Sugranyes de Reus aquest dimecres, 6 de febrer. L’Institut Municipal Reus Cultura ha fixat un programa de visites cada primer dimecres de mes, excepte el mes de maig, ja que el primer dimecres és el dia 1 i és festiu, per tant, les visites es traslladen al 8 de maig. Les persones interessades hauran de reservar prèviament, contactant amb el Museu de Reus. Les visites s’iniciaran a les 17 h, des de la porta d’entrada al recinte de la Bòbila Sugranyes, i s’allargaran, aproximadament, durant una hora.

Antecedents històrics

La bòbila (o forn) de Sugranyes -propietat de la família Sugranyes- es tracta d’una gran construcció bastida amb toves i maons, de planta poligonal quasi circular i d’uns vint-i-tres metres de diàmetre. Compta amb una xemeneia central –de dinou metres d’alçada, de planta inferior quadrada i fumera superior octogonal– que sobresurt de l’àrea inferior del forn, amb dotze boques radials i una galeria de circulació perimetral. Damunt de l’estructura inferior s’establí una cambra anular, coberta per una teulada amb cabirons de fusta disposats de manera radial des de la fumera i sostinguts amb pilars de maons. A la part baixa del costat sud-oriental hi ha un cos annex a la galeria de circulació, que en segueix la disposició radial. El primer forn de tipus Hoffmann no es va construir fins el 1858 (a Prússia), per tant, la bòbila de Sugranyes ha de ser posterior, aproximadament de la dècada dels setanta o de la dels vuitanta del segle XIX.

Aquest forn, en què es van fabricar maons, teules i altres elements ceràmics per a la construcció, és citat en un expedient municipal de 1906, que inclou una Relación de hornos ladrilleros y alfarerías de Reus. L’any 1919 era propietat de Joan Sugranyes Miquel i, el 1931, del seu successor Antoni Sugranyes Olivé. Consta documentalment que el forn no era actiu el 1934, però va reprendre l’activitat després de la Guerra Civil. El 1955 s’anunciava a la premsa local la “Fábrica de ladrillos y tejas” del “Sucesor de Juan Sugrañes Miquel”, situada a la “Carretera Tarragona (puente F. C.)”.

Anys més tard va deixar de funcionar i es va anar degradant poc a poc. Als anys noranta, l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya el va incloure en la llista de cent elements destacats del patrimoni industrial català, tot fent constar que “és una de les poques bòbiles d’aquesta tipologia que queden al nostre país”. El 2005 –després que ho adquirís l’Ajuntament– l’element va ser declarat bé cultural d’interès local. Fou restaurat i rehabilitat entre els anys 2010 i 2011, a partir d’un projecte dels arquitectes Figuerola, Gavaldà i Romera i gràcies a una subvenció del FEDER. Hi ha instal•lada una exposició didàctica sobre la producció de ceràmica a Reus i al seu entorn, des de l’època prehistòrica fins al segle XX.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: