Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Castell de Vila-seca obre les seves portes de bat a bat

El castell remodelat es pot visitar, del 23 de febrer al 4 de març, en unes jornades de portes obertes / L'equipament també acollirà les col·leccions d'art contemporani més importants del país

Vitralls de l'interior del Castell de Vila-seca Vitralls de l'interior del Castell de Vila-seca FOTOS: JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Josep Cartanyà
Divendres, 22 Febrer 2019 19:15

El Castell de Vila-seca, un símbol històric del naixement de Vila-seca, passarà a ser un equipament pel segle XXI. Això ha estat possible gràcies a la rehabilitació d'aquest castell originari del segle XII que va adquirir l'any 2005 l'Ajuntament de Vila-seca i que l'ha permès convertir-lo en un equipament municipal polivalent. Els ciutadans tindran ocasió de visitar-lo gràcies a les jornades de portes obertes que tindran lloc, del 23 de febrer al 4 de març. 

                    Exterior del Castell de Vila-seca, recentment restaurat: 

Castell de Vila seca rehabilitat

L'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, acompanyat de la regidora d'Urbanisme, Manuela de Moya, i del regidor de Cultura, Pere Segura, ha donat detalls del projecte i dels usos que tindrà l'equipament. Poblet ha destacat que el castell oferirà al visitant dos aspectes rellevants: "un espai expositiu d'una de les col·leccions d'art contemporani més importants de Catalunya i un itinerari històric sobre el castell". Aquesta oferta s'iniciarà un cop acabin els períodes electorals. 

                                                                   Espai expositiu del castell:

  Espai expositors

Poblet ha explicat que el castell "era un objectiu, no una prioritat" i, per aquest motiu, "les coses que no són una prioritat, es van fent a poc a poc, com el projecte de rehabilitació d'aquest castell". L'adquisició del castell l'any 2005 per part de l'Ajuntament va tenir un cost de 3,3 milions d'euros, mentre que tota la intervenció per a la restauració i l'adaptació per als nous usos ha costat 3.891.000 euros. Un projecte que ha estat possible a la suma d'aportacions de la Generalitat (PUOSC), el Ministeri de Cultura, ACESA, Repsol Petróleo i l'Ajuntament de Vila-seca.

El castell, un nou espai pel segle XXI

Les plantes del castell remodelat es defineixen de  baix a dalt com a Pública, Administrastiva i Institucional, incorporant a la planta baixa (711 m2) una sala d'actes amb capacitat per a 100 persones. Amb la reforma s'ha aprofitat la substitució i reforços de forjats per a generar espais diàfans i fliexibles. 

La planta primera (540 m2) està formada per una sala de reunions, hall, sala polivalent, 4 lavabos i dos espais de treball, un d'ells de 108 m2. La segona planta (551 m2) conté dues sales polivalents, espai de treball, 3 lavabos, un despatx i un saló especial de 122 m2.

                                Josep Poblet mostra una maqueta de Vila-seca: 

Poblet maqueta

El Castell de Vila-seca esdevindrà un epicentre cultural del municipi no tan sols pels nous usos i per l'interès turísitc del seu símbol més històric, sinó per les possibilitats que ofereix tant el Jardí del Castell, de 16.000 m2 -que ja ha acollit activitats com la celebració de les Viles Florides o gastronòmiques com el Tastvm- com els terrenys situats darrera del castell, també de 16.000 m2. A més, està situat a tocar del Celler Modernista de la Cooperativa, que també esdevindrà un centre polivalent.

Dels senyors feudals al poble de Vila.seca

La història de Vila-seca ha anat sempre lligada al castell, ja que l'edifici original data del segle XII. Va ser construït per Ramon d'Olzina, primer senyor medieval de Vila-seca, durant el repoblament del Camp de Tarragona. Posteriorment va passar a mans de l'Arquebisbat de Tarragona, que el 1680 el va vendre a Joan Kies Helmont, cònsol d'Holanda a Barcelona i que eren associats de la família Boixadors de Barcelona.

                                                                  Visita al soterrani del castell: 

soterrani Castell Vila seca

L'any 1899 el Castell i les seves terres van ser adquirides per Isidre Sicart, el qual va transformar la casa amb el projecte arquitectònic d'Enric Fatjó i va passar a identificar-se com el Castell del Comte de Sicart.

                                              Escut de la famíla Sicart, a la xemeneia del saló noble: 

Escut Sicart

Finalment, el 22 d'octubre de 2005, el ple de l'Ajuntament de Vila-seca aprovava l'adquisició d'aquest castell i del solar adjacent a la família Sicart-Girona, amb una superfície total de gairebé 30.000 m2.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: