Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dues dècades de submarinisme en imatges

L'associació submarinista del Vendrell Sotavent cedeix el seu fons documental per tal que sigui dipositat a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès

Una de les imatges del fons documental de Sotavent, l'associació submarinista del Vendrell. Una de les imatges del fons documental de Sotavent, l'associació submarinista del Vendrell. ARXIU COMARCAL DEL BAIX PENEDÈS
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 13 Març 2019 08:52

El passa dilluns 11 de març va tenir lloc, a la sala polivalent de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, l’acte de signatura del contracte de cessió en comodat del fons documental de Sotavent, associació submarinista del Vendrell, a la Generalitat de Catalunya per tal que sigui dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. L’acte va comptar amb la presència d’Eva M. Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Pere López, president de Sotavent, Maria Rosa Olives, secretària i tresorera de Sotavent i Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

La documentació, objecte de la cessió, abraça de 1975 a 2016 i ocupa 2,5 m. El fons està integrat per les sèries d’actes, correspondència i informes tècnics i especialment, destacable és la documentació audiovisual produïda per l’associació al llarg dels seus anys d’activitat que mostren ecosistemes marins d’arreu del món: una cinquantena de documentals (1999-2014), unes 780 diapositives (1998-2004) i uns 6.100 negatius aproximadament (1996-2004).

Acte de signatura del contracte de cessió del fons documental de Sotavent:

acte cessió fons Sotavent

La reserva marina de Masia Blanca, allà on va començar tot

L’acte, amb la presència de nombrosos socis fundadors i amics de l’entitat, es va iniciar amb la projecció d’una presentació en imatges de les dues dècades d’activitat submarina que aquesta entitat va portar a terme arreu del món des de la seva fundació el 1995. Sotavent era una associació, creada per un grup d’amics amants de la natura i motivats per la degradació que s’estava produint en el ecosistema marí del roquissar existent davant la platja de Coma-ruga conegut com Masia Blanca que té una fondària de 3 a 19 metres i que es caracteritza per praderies de posidònies.

Gràcies al seu treball es va aconseguir que fos declarada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació com reserva marina a finals de 1999 i que va permetre establir una protecció pesquera ferma, prohibint la pesca amb xarxes.

El gener de 2000 ja es posa en funcionament la reserva marina de Masia Blanca, que consta de dos parts: una integrat, de 43 ha, destinada a estudi científic i l’altra de 236 ha de zona perifèrica. La seva superfície total és de 279 ha, té forma circular i s’estén per fondàries inferiors als 25 metres des del mig del port de Coma-ruga fins a 200 metres del port de Berà. Es caracteritza pel seu valor ecològic, determinat per la diversitat d’espècies tant vegetals com animals.

Des d’aleshores, l’ecosistema marí de Masia Blanca s’ha recuperat de manera extraordinària. Des de 2008, Turisme de l’Ajuntament del Vendrell impulsa el projecte d’Aula Aquàtica Masia Blanca amb l’objectiu d’obrir la reserva al turisme sostenible, cultural i de natura, amb la pràctica d'snorkel.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: