Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant consolida les restes de la torre de l'Illot del Torn

Les obres tenen l’objectiu de preservar i documentar aquesta fortificació de defensa del S.XVI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

Imatge de les obres de consolidació de les restes de la torre de l'illot del Torn Imatge de les obres de consolidació de les restes de la torre de l'illot del Torn AJUNTAMENT DE VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 29 abril 2021 19:07

A finals d’aquest mes d’abril, s’han iniciat les obres de consolidació de les restes de la torre de l’illot del Torn de l’Hospitalet de l’Infant, que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va adjudicar a l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques SL pel preu de 32.500 euros, aproximadament.

Amb aquesta actuació, que inclou treballs arqueològics i de consolidació de les restes d’aquesta torre de defensa circular, que data del S. XVI, el consistori pretén "continuar preservant el patrimoni històric i arquitectònic del municipi", segons ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz.

La torre del Torn 

Segons les referències històriques, la torre del Torn fou edificada a la platja que duu el mateix nom pels Ducs de Cardona al segle XVI, tot i que no se’n té constància documental fins al 1678, i va ser destruïda pels anglesos el 17 de juny de 1813. Es tractava d’una fortificació de defensa contra els atacs de la pirateria berber, habituals i constants al llarg dels segle XVI i XVII a les costes catalanes.

Malgrat l’important grau de destrucció en què es troba, encara pot observar-se i interpretar-se la seva configuració perimetral i interior. És un edifici de planta circular, amb mur perimetral d’1,5 m d’amplada construït amb maçoneria de pedra irregular i morter de calç; se’n conserva una alçada mitjana de 2 m. El mur perimetral circular defineix una superfície interior de 60 m2. S’hi accedia a través d’una escala situada al costat nord-oest de l’illot, de la qual se’n conserven encara els quatre graons superiors. A l’interior, hi ha les restes de sis murs radials, d’uns 80 cm de gruix, que conflueixen cap al centre de la torre, i tenien funcions estructurals, per garantir la pervivència de la torre en cas d’atac. A la part central es configura un petit pati o estança que probablement permetia l’accés a una terrassa superior.

De la torre se’n preserva actualment una petita part dels murs perimetrals, amb una alçada mitjana de 2 m i els murs interiors d’uns 0,5 m d’alçada. Se suposa que després de la seva destrucció, el 1813, es produí un lent però progressiu procés d’enrunament, potser afavorit també per les marees, fins arribar a la pràctica desaparició.

Objectiu de l'actuació: consolidar i conservar les restes de la torre

Tal com es preveu en el projecte redactat pel despatx d’arquitectes Figuerola-Gavaldà-Romera Arquitectes SLP, l’objectiu de la intervenció que s’hi està fent ara és consolidar i conservar les restes de la torre de guaita de l’Illot del Torn i documentar al màxim aquestes restes amb una investigació arqueològica. No es faran reconstruccions més enllà de la consolidació i de les mesures per impedir que l’aigua s’escoli a la superfície interior dels murs.

Amb aquests treballs, que tenen un termini d’execució de 2 mesos, no es pretén dotar d’accessibilitat a la torre, que disposa de protecció de Bé Cultural d’Interès Nacional, BCIN – Monument Històric.

Per donar a conèixer aquest monument, s’instal·larà a peu de l’Illot un faristol explicatiu, per contextualitzar-lo.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: