Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El refugi antiaeri de Valls obrirà dues noves galeries a finals de maig

Les obres permetran recuperar 17 metres plens de runes i s'instal·larà un drenatge per evitar que s'entollin els túnels

L'arquitecte municipal, Sergi Nogués, i la regidora de Sostenibilitat, Urbanisme i Habitatge, Sònia Roca, mirant uns plànols davant d'una de les noves galeries del refugi antiaeri de Valls L'arquitecte municipal, Sergi Nogués, i la regidora de Sostenibilitat, Urbanisme i Habitatge, Sònia Roca, mirant uns plànols davant d'una de les noves galeries del refugi antiaeri de Valls MAR ROVIRA / ACN
Patrimoni ACN
Dijous, 24 Febrer 2022 13:03

L'Ajuntament de Valls ha començat aquesta setmana les obres d'adequació al refugi antiaeri de la plaça del Blat que permetran obrir al públic noves galeries. En concret, es recuperaran disset metres que ampliaran el túnel principal en el seu traçat sud, així com el tram que discorre en direcció al consistori. Aquestes dues boques estan plenes de runa i terra, ja que des de la dècada dels anys 40 del segle passat s'hi van llençar materials de construcció. Els treballs també preveuen la implantació d'un sistema de drenatge de les aigües que enfanguen algunes zones d'aquest espai per la pujada del nivell freàtic. L'actuació, que es preveu que estigui enllestida a finals del mes de maig, té un pressupost de 28.000 euros (IVA inclòs).

El refugi antiaeri de Valls va ser construït al final de la Guerra Civil Espanyola l'any 1938 davant del perill dels bombardejos. El va dissenyar l'arquitecte municipal Josep M. Vives Castellet i s'estén pel subsòl de la plaça del Blat, els primers metres del carrer de la Cort i també per sota de l'Ajuntament. Es troba a uns vuit metres de profunditat amb galeries d'1,80 metres d'altura i 1,60 metres d'amplada.

La recuperació d'aquest espai es va iniciar l'any 2004 quan va rebre el primer impuls de la secció d'espeleologia de l'Associació d’Alumnes i Exalumnes de l’Escola del Treball (AAEET) i després amb les intervencions fetes per l'Ajuntament. Des de llavors, la ciutat ha anat recuperant progressivament el refugi fins a fer-lo visitable, incloses les sales soterrànies de l'edifici de Ca Sagarra que s'han convertit en espai del Memorial Democràtic. Ara mateix, però només es poden visitar la meitat de les galeries, ja que bona part estan plenes de runa i terra.

Així, aquest dilluns s'han iniciat les obres de la primera fase del projecte, que consisteixen a obrir dues noves boques. Segons ha explicat l'arquitecte municipal, Sergi Nogués, es buidaran de runa uns deu metres en direcció al consistori i uns metres més direcció a la plaça del Blat i carrer Major. "Llavors, a partir d'aquesta galeria girarà a l'esquerra i quedaran deu metres més per buidar, la galeria que va cap a l'ajuntament, que era una sortida d'emergència dels polítics, encara quedaran uns cinc metres més per excavar", ha indicat Nogués. El tram pendent de desenrunar es farà en una propera fase.

L'aigua inunda els túnels per la pujada del nivell freàtic

La pujada del nivell freàtic ha enfangat i inundat els túnels del refugi i ha provocat que els espais museïtzats i les escales quedessin bruts i, moltes vegades, no es poguessin visitar. Per això, els treballs també consistiran a col·locar un sistema de drenatge que reconduirà les aigües que apareixen pel nivell freàtic tant a les galeries existents com a les dues noves que s'obriran.

"La voluntat és doble: millorar els trams que ja eren visitables gràcies al drenatge i que es complementa amb una bomba per si algun dia hi ha un excés d'aigua, així com obrir les dues noves galeries", ha detallat l'arquitecte municipal. També es col·locarà una passarel·la flotant a les principals zones de museïtzació. Aquesta permetrà que es vegi el paviment original i n'evitarà el contacte directe dels visitants. A més, s'il·luminarà un tram de galeria que no es va acabar durant l'any 1938 per tal que els visitants entenguin el procés de construcció del refugi.

La regidora de Sostenibilitat, Urbanisme i Habitatge, Sònia Roca, ha afirmat que el refugi antiaeri és un espai de memòria històrica molt important i que la seva recuperació és un valor afegit pel municipi. "És un refugi projectat per l'arquitecte municipal Josep M. Vives Castellet, això és un patrimoni humà que té la ciutat", ha tancat Roca.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: