Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Recuperen una peça romana de Tarragona sostreta als anys seixanta que s'exposarà al MNAT

Un ciutadà nord-americà va comprar l'altar, dedicat al deu Júpiter i datat entre el segle I i II aC

La peça romana recuperada va ser robada el 1962 a Tarragona La peça romana recuperada va ser robada el 1962 a Tarragona ARIADNA ESCODA / ACN
Patrimoni ACN
Divendres, 17 Juny 2022 01:09

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha recuperat una peça romana sostreta l'any 1962 i que s'havia venut il·lícitament a través de cases d'antiguitats. Es tracta d'un altar de petites dimensions i marbre blanc dedicat al deu Júpiter que dataria entre el segle I i II aC. Actualment es trobava en mans d'un ciutadà nord-americà que l'hauria comprat en una subhasta a Londres el 2010. L'operatiu policial es va iniciar ara fa set anys i ha involucrat unitats d'investigació de la policia espanyola, britànica, italiana i nord-americana. Pel que fa al robatori de l'altar, el delicte hauria prescrit i se'n desconeix l'autoria. La voluntat del museu és exposar pròximament la peça, que té un alt valor patrimonial.

La policia italiana va ser qui va donar el primer avís sobre l'existència d'aquesta peça, la qual s'havia anunciat a internet. A partir d'allí, les investigacions van assenyalar una casa de subhastes britànica que havia adquirit l'altar el 2002 i l'havia venut vuit anys més tard a un ciutadà nord-americà que residia a la capital britànica. Tot i que els agents no han detallat el preu al qual es va adquirir originàriament la peça, la directora del MNAT, Mònica Borrell, ha assenyalat que té "un alt valor patrimonial".

Després de les gestions pertinents, el propietari de l'altar va entregar-lo voluntàriament a l'ambaixada espanyola a Londres i posteriorment, ha estat retornada aquest dijous a Tarragona en un acte en què han participat diversos membres de les policies implicades en la investigació.

Una peça robada fa sis dècades

La peça, de dotze centímetres d'alçada i feta en marbre blanc, té una inscripció gravada en agraïment al deu Júpiter. Segons Borrell, probablement l'altar es trobés originàriament o bé en una estança familiar dedicada al culte o en un temple, com a ofrena d'un particular. L'altar formava part del catàleg del museu des de 1880 i ara retornarà a la col·lecció pública. La voluntat del MNAT és reincorporar-la al fons i exposar-la per "explicar el valor i la importància de la gestió del patrimoni".

El robatori de l'altar es va produir fa seixanta anys, juntament amb una segona peça de la qual, de moment, no es té constància d'on podria ser. En la documentació de l'època, no consten les circumstàncies que envolten el furt i "es perd la pista de les peces". En aquesta línia, es desconeix qui en va ser l'autor i fonts policials han apuntat que el delicte hauria prescrit. Pel que fa a l'últim propietari de l'altar, no se li ha imposat cap multa.

Més enllà d'aquesta troballa, Borrell ha assenyalat que una de les problemàtiques a les quals han de fer front en l'arqueologia és que en algunes de les primeres excavacions no es van arribar a catalogar totes les peces i per contra, van acabar o bé en col·leccions privades o en subhastes il·lícites.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: