Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Cova de la Font Major de l'Espluga i l'Abric de Montblanc centren l'atenció dels investigadors

Les II Jornades Internacionals d’Art Prehistòric de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica reuneixen aquest cap de setmana 50 ponents, amb la participació de l'IPHES

Imatge d'un escaneig a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí Imatge d'un escaneig a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí IPHES
Patrimoni Redacció Infocamp
Divendres, 28 Octubre 2022 12:46

La Cova de la Font Major i l’Abric de Mas d'en Carles de Montblanc es troben entre els elements prehistòrics més destacats i protagonistes de les II Jornades Internacionals d’Art Prehistòric de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica que se celebren entre els dies 28 i 30 d’octubre a la Conca.

Un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Montblanc juntament amb el Museu Comarcal de la Conca de Barberà (MCCB) i que ha comptat amb el suport del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Servei d’arqueologia i paleontologia de la Generalitat de Catalunya, juntament amb altres entitats com la Fundació Martí l’Humà i l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, que facilitarà espais per acollir ponències el dia 28 a la tarda.

Aquestes jornades, on també  l’IPHES-CERCA sota la coordinació del Dr. Ramon Viñas, reuniran a 50 ponents que oferiran 27 comunicacions on s’exposaran les darreres novetats, les noves troballes, les metodologies emprades per la documentació i l’anàlisi, els estudis i projectes de recerca, les datacions, els contextos arqueològics, les propostes interpretatives, la difusió, la socialització del patrimoni i la seva gestió administrativa.

Durant els dies 28 i 29 d’octubre seran dedicats a les ponències en sis de les quals es comptarà amb la presència d’IPHES-CERCA. Pel diumenge dia 30 estan programades quatre sortides on podran participar tant els inscrits en les jornades com els ponents.

Enguany, com a novetat, s’amplia el marc geogràfic respecte les I Jornades, les quals es van centrar en Aragó, València, Múrcia, Castella- la Manxa, Catalunya i algunes àrees d’Andalusia. Territoris que resguarden Patrimoni Mundial reconegut per la UNESCO l’any 1998. En aquestes II Jornades s’estendrà fins a Cadis.

La Cova de la Font Major, primer santuari paleolític de Catalunya

La Cova de la Font Major serà una de les grans protagonistes en aquestes jornades d’Art Prehistòric, ja que comptarà amb dues ponències relacionades amb l’art rupestre d’una cronologia de 15.000 anys que s’amaga en el seu interior. Els conductors d’aquestes xerrades seran els investigadors adscrits a IPHES-CERCA D. Josep Maria Vergés i Dr. Ramón Viñas i l’estudiant del màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari Míriam Salas Altes i Evolució Humana per la URV, Míriam Salas Altes.

Els primers oferiran la ponència titulada “Registre i Catalogació de la gràfica paleolítica de la Cova de la Font Major, les gatoneres de Cal Palletes (Espluga de Francolí, Conca de Barberà)” on s’exposaran les últimes novetats dels treballs de documentació dels gravats paleolítics de la cova de la Font Major.

Per altra banda, Míriam Salas portarà als assistents la ponència anomenada “Panell de Signes de la Cova de la Font Major (Espluga de Francolí): anàlisi d’autories, mitjançant geometria morfomètrica”, un estudi que pretén valorar si la Morfometria Geomètrica és la metodologia més adequada per estudiar les eines amb què es van fer els gravats.

Durant la resta de la jornada s’oferiran comunicacions sobre altres conjunts rupestres del territori nacional, com ara la Roca dels Moros del Cogull (Les Garrigues) i La Sarga d’Alcoi.

L’Abric de Mas d’en Carles de Montblanc

L’IPHES-CERCA tancarà les II Jornades d’Art Prehistòric amb una ponència dedicada a l’Abric de Mas d’en Carles de Montblanc. Una comunicació anomenada “Interpretacions astronòmiques sobre les grafies esquemàtiques abstractes de les Muntanyes de Prades: l’abric de Mas d’en Carles (Montblanc, Conca de Barberà)”.

La ponència serà conduïda de nou pel Dr. Ramón Viñas explicarà la seva interpretació del conjunt de pintures rupestres identificades a l’extrem oriental d’aquest abric de 20 metres d’amplada.

Aquestes pintures rupestres consten de 16 figures d’estil esquemàtic de color ataronjat i vermell, les quals l’investigador relaciona amb moviments astronòmics.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: