Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Jornada de portes obertes i plantada d'arbres al Jaciment de La Boella

Aquestes activitats culturals i mediambientals tindran lloc aquest dissabte 12 de novembre, a partir de les 9.30 h

El proper dissabte 12 de novembre s'organitza una jornada de portes obertes al Jaciment Arqueològic de La Boella, a la Canonja El proper dissabte 12 de novembre s'organitza una jornada de portes obertes al Jaciment Arqueològic de La Boella, a la Canonja AJUNTAMENT DE LA CANONJA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dijous, 10 Novembre 2022 16:48

L’Ajuntament de la Canonja ha organitzat per aquest dissabte dia 12 de novembre una jornada de portes obertes i una plantada d’arbres a la zona del barranc de la Boella. Aquestes activitats estan dirigides al públic familiar i s’iniciaran, a partir de les 9.30 h, al pàrquing del Mas de l’Abeurador, on es farà la plantada. Mitja hora més tard, a les 10 h, es procedirà a visitar la zona de les excavacions del Jaciment Arqueològic de La Boella.

Aquests actes que es duran a terme dissabte estaven programats pel setembre van haver de ser posposats a causa de les pluges. És per això que el regidor de cultura de l’Ajuntament de la Canonja, Salvador Ferrer, celebra que “després d’haver hagut d’ajornar les portes obertes per les pluges ho tornem a plantejar, ja que és una activitat amb molt d’èxit i molt interessant”.

Les visites al Jaciment Arqueològic de la Boella es fan en el marc de la 16a campanya d’excavació que es va fer els dies 5 i 30 de setembre. Aquesta campanya, liderada pels investigadors d’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú, ha situat La Boella com a referent internacional pel coneixement de les primeres poblacions humanes d’Europa.

Troballes i al·licients per visitar el jaciment

La 16a campanya va néixer amb la intenció de continuar excavant els sectors del Jaciment anomenats Cala 1 i Mina, on s’ha pogut ampliar el registre d’eines amb el descobriment d’estris de pedra fets amb sílex.

En aquest sector de la Cala 1 es van recuperar anteriorment restes de mamut escorxat per humans del pleistocè i abundants restes d’eines que aporten evidencies a Europa sobre l’ús de les destrals de mà.

En l’altre sector del Jaciment Arqueològic de La Boella, La Mina, han continuat els treballs d’excavació en extensió d’uns 300 m2 tot entrant al sostre anomenat nivell 2, el qual és considerat el més ric dels registrats al Barranc de La Boella. Al Nivell 2 s’han localitzat abundants eines de pedra on destaca un pic elaborat amb esquist, la qual ha estat descoberta per primera vegada al Jaciment.

A la Mina s’ha trobat molta diversitat de la fauna que hi havia habitat fa milions d’anys. Gràcies a la setzena campanya d’excavació s’ha pogut registrar una nova espècie, ja que s’han trobat restes de mandíbula d’un tigre dents de sabre. Això permet obrir noves perspectives de cerca, com ara la convivència d’aquests animals amb els humans de l’època.

En aquestes investigacions hi ha participat 50 persones, les quals formen part d’IPHES-CERCA i de diverses universitats de l’Estat.

Finançament

La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: