Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu de Valls es reinaugura aquest dissabte amb la primera exposició permanent

La col·lecció 'De Jaume Huguet a Robert Gerhard'. L'aportació de Valls al món de l'art' proposa un recorregut per la història de l'art i de la ciutat del s. XV al s. XX

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, observa l'obra de grans dimensions 'Bòria Avall' del vallenc Francesc Galofre Oller L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, observa l'obra de grans dimensions 'Bòria Avall' del vallenc Francesc Galofre Oller JOSEP CARTANYÀ
Patrimoni Josep Cartanyà
Dijous, 15 Desembre 2022 14:36

Després d'una primera etapa de reformes i ampliacions de nous espais, el Museu de Valls es reinagura el proper dissabte 17 de desembre amb la presentació per primera vegada d'una col·lecció permanent 'De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art', que ha estat comissariada pel director del Museu de Valls, Jordi París. La col·lecció proposa un recorregut per la història de l'art, de la ciutat i del país, dels segle XV al segle XX. L'acte de reinauguració, que tindrà lloc a les 12h, estarà presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga. A partir de llavor, la visita serà oberta al públic amb entrada gratuïta en l'horari habitual del museu.

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha subratllat en la roda de premsa de presentació que "avui comença una nova etapa del Museu de Valls, que hem de mirar endavant amb nous projectes i noves perspectives per difondre tot el fons que tenim al museu". I en segon lloc l'alcaldessa ha felicitat el director del museu i a tot el servei del museu "per tota la feina feta i pel nou repte d'aquesta nova etapa que comença al Museu de Valls" i ha destacat que l'exposició permanent difondrà el talent arístic vallenc. 

El director del museu, Jordi París, ha explicat que aquesta col·lecció permanent, que romandrà oberta durant quatre anys, permet fer un viatge durant cinc segles a través de 120 objectes i, un denominador comú, que tots els artistes són nascuts a Valls. París ha posat en valor el caràcter novedós de bona part de les obres exposades, ja que apart del fons del museu vallenc, la col·lecció també compta amb obres del MNAC, del MUHBA, del Museu Diocesà de Tarragona, del Museu de Sitges, del Museu de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, de la Diputació de Tarragona i de dues col·lecions privades.

Un recorregut artístic i històric

El discurs de la col·lecció permanent s'estructura en les diverses èpoques artístiques. El primer àmbit es titula 'Entre el gòtic i el renaixament. Jaume Huguet, el primer vallenc universal' que inclou una obra de Jaume Huguet. A l'inici del recorregut el visitant podrà veure per primera vegada les grans bigues policromades de principis del segle XV de l'antic convent del Carme que el museu va salvaguardar i que s'han restaurat recentment. El director del museu vallenc ha posat en valor la recuperació d'aquestes bigues ja que Valls no disposa de gaire patrimoni de l'època gòtica.

Jordi París i Dolors Farré Museu de Valls exposició permanent

L'alcaldessa Dolor Farré i el director del museu, Jordi Paris, a l'inici de l'exposició permanent (J.C.)

El segon apartat és 'La ciutat el Barroc i la nissaga dels Bonifàs, amb obres de quatre escultors de generacions diferents de la família Bonifàs: Lluís Bonifaci (Tolosa/Marsella ? - Riudoms 1697), Lluís Bonifaci Sastre (Barcelona 1683 - Valls 1765), Lluis Bonifàs (1730-1786) i Francesc Bonifàs  (1735-1806). D'aquests dos darrers destaquen les escultures cedides per la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, que van ser les obres que van permetre que els dos germans fossin acceptats com a membres de la prestigiosa insititució.

obra germans Bonifàs

Una de les obres que els germans Bonifàs van presentar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (J.C.)

En aquest àmbit també es fa referència i es podrà escoltar alguna peça del compositor Mossèn Jaume Casellas (Valls 1690 - Toledo 1764), del qual la catedral de Toledo en conserva prop de 400 obres, de les prop de 800 que va arribar a composar.

L'exposició permanent continua per l'àmbit 'De l'esclat a la decadència de la ciutat. Els artistes del vuit-cents', que inclou obres de Francesch Guasch Homs (Valls 1861 - Barcelona 1923), Bonaventura Casas Pàmies (Valls 1861 - Barcelona 1907), Anselm Nogués (Valls 1864 - Barcelona 1938), i Francesc Galofre Oller (Valls 1864 - Barcelona 1942). Precisament, d'aquest últim artista, ocupa un lloc destacat a la col·lecció permanent el 'Bòria Avall', el quadre de grans dimensions (5 metres d'ample x 3m d'alçada), una de les peces emblemàtic de l'ampli fons del Museu, que actualment compta amb prop de 5.000 obres artístiques i patrimonials.

Finalment, trobem l'apartat 'La generació prodigiosa (segle XX)', amb obra de l'arquitecte César Martinell (Valls 1888 - Barcelona 1973), fotografia de Pere Català Pic (Valls 1889 - Barcelona 1971), pintura i joieria de Jaume Mercadé (Valls 1889 - Barcelona 1967) i música del compositor universal Robert Gerhard Ottenwaelder (Valls 1896 - Cambridge 1970).

L'ampliació del Museu de Valls continua

El Museu de Valls es reinaugura després de finalitzar les obres que han permès l'ampliació del museu i que han representat una inversió pública de 538.000 euros, cofinançada pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Valls. Les obres de la nova exposició permanent es concentren a la primera planta de l'edifici i, a més, en altres plantes de l'equipament la inversió ha permès millorar les condicions de conservació i emmagatzematge de l'ampli fons artístic, així com l'accessibilitat per a visitant als diversos espais. 

Tant el director del museu com l'alcadessa han assegurat que "això no acaba aquí" i han anunciat que el Museu de Valls ja prepara noves actuacions de millora, programades a partir de l'any vinent, amb una inversió estimada de 200.000 euros més a les plantes segona i tercera. Es calcula que aquestes noves obres es completaran durant la temporada 2024-2025.

Una nova imatge

El Museu de Valls també encenta dissabte una nova etapa que també es veurà reflectida en un canvi d'imatge corporativa, en què destaca un nou logotip del museu que ha estat ideat per l'estudi de disseny Bildi Grafiks de Sant Joan de Mediona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: