Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls obrirà a ritme de jazz el nou espai presidit per l'antiga muralla medieval de Sant Antoni

Wild Dixie Boys posarà la música en el concert d’obertura, aquest dissabte 1 d’abril, a les 22 h

Valls obrirà aquest dissabte el nou espai públic presidit per l’antiga muralla medieval de Sant Antoni, després de les obres de restauració realitzades en l’últim any Valls obrirà aquest dissabte el nou espai públic presidit per l’antiga muralla medieval de Sant Antoni, després de les obres de restauració realitzades en l’últim any CEDIDA
Patrimoni Redacció Infocamp
Divendres, 31 Març 2023 16:38

Valls obrirà amb música el nou espai presidit per l'antiga muralla medieval de Sant Antoni després de les obres de restauració realitzades en l'últim any. El grup Wild Dixie Boys serà l'encarregat de posar la música de jazz aquest dissabte dia 1 d'abril, a partir de les 22h, en un concert que permetrà descobrir aquest nou espai públic situat a la porta d'entrada al Centre Històric de Valls pel Portal Nou.

Les obres de recuperació de la muralla es van iniciar el març de l'any 2022 i, amb una inversió de 450.000 euros, han permès la consolidació, reinterpretació i urbanització de tot l'espai. El projecte, que ha comptat amb finançament de l'1,5% Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i el departament de Cultura de la Generalitat, representa la primera gran obra en el projecte impulsat per l'Ajuntament per a la progressiva recuperació de les antigues muralles medievals de Valls, declarades en el seu conjunt Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El projecte ha comportat la recuperació de la muralla en el seu tram inicial situat a tocar del Portal Nou i entre els carrers del Mur i de Tomàs Caylà. A més de la consolidació d'aquest tram de l'antiga muralla del segle XIV i la seva reinterpretació històrica, les obres han inclòs la urbanització del solar, un ampli espai lliure de 700 m2 accessible a la ciutadania que es converteix en nou punt de trobada amb vistes a la muralla. Aquest tram destaca tan per la seva singularitat com per la seva situació, en una de les principals entrades de la ciutat i també del Barri Antic, a tocar a més de l'entorn de l'església de Sant Joan, declarat també BCIN.

Espai obert amb vistes a la muralla

L'àmbit s'ha urbanitzat amb plataformes que salvant el desnivell formen bancs i esglaons per passar a ser un espai obert, enjardinat i amb arbres. A la part superior del parament est s'ha construït un coronament que reprodueix l'esgraonat que feia la muralla i que es pot veure en el seu basament. Les obres han suposat també la consolidació de les parts més degradades de la muralla i la seva restauració. A la resta de parets i paraments contemporanis que s'han conservat se'ls hi ha aplicat una pàtina cromàtica de color neutre per tal que el visitant pugui identificar amb facilitat quines parts es corresponen a restes de la muralla i quines a construccions posteriors. També s'ha deixat vist i sanejat el mur de contenció de l'antic cementiri de Valls del segle XVI, de tal manera que la junta entre aquesta paret i la torre medieval es deixa marcada per diferenciar les dues èpoques constructives.

Els treballs de prospecció arqueològica realitzats amb anterioritat a les obres van posar al descobert l'estructura d'un arc i altres materials de paret de muralla del XIII que es correspondrien a l'anomenat portal de la Font dels Clergues, del que se'n tenen molt poques referències històriques documentades. En el mateix parament s'hi troben les restes de la torre sobirana de Valls del segle XIV, la torre més alta de les 32 que formaven part de la muralla de Valls, que va aprofitar l'estructura del segle XIII. A més, es van localitzar també altres restes de l'estructura defensiva, com un tram del fossat, i un antic paviment de còdols del segle XVIII. Les obres de recuperació d'aquest espai han estat adjudicades a Rècop Restauracions Arquitectòniques, empresa amb més de 25 anys d'experiència especialitzada en la conservació, restauració i rehabilitació del patrimoni.

Muralla de Sant Francesc, següent projecte

La recuperació de Sant Antoni és el primer projecte d'envergadura que la ciutat afronta de recuperació de les antigues muralles medievals. La següent fase es concentrarà a la muralla de Sant Francesc, en fase de redacció de projectes a càrrec de les arquitectes Marta Milà i Anna Ibarz, guanyadores del concurs d'idees. La proposta guanyadora contempla posar al descobert aquest tram de muralla del segle XIV que ara es troba oculta a l'interior de les cases, però també inclou aprofitar l'enderroc dels edificis per generar un nou espai públic de valor patrimonial i paisatgístic obert al veïnat. D'aquesta manera, es generarà un passeig a la zona que en l'actualitat ocupen les cases que comunicarà amb el carrer de Sant Francesc.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: