Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Restauren el monument a Antoni de Gimbernat de Cambrils

Els treballs, a càrrec de la foneria Ginfer, han consistit en la substitució de les peces de ferro rovellades i malmeses per reproduccions de bronze

Imatge de la restauració del monument a Antoni de Gimbernat Imatge de la restauració del monument a Antoni de Gimbernat AJUNTAMENT DE CAMBRILS
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 19 abril 2023 00:17

El monument a Antoni de Gimbernat ubicat al passeig Vidal i Barraquer de Cambrils torna a lluir amb tota la seva esplendor, després de la restauració impulsada pel Departament de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils.

Els treballs han anat a càrrec de la foneria Ginfer de Reus i han consistit en la substitució de les peces de ferro rovellades i malmeses, situades sota el bloc de pedra calcària, per una rèplica de les mateixes figures en bronze, que és un material molt més resistent a les inclemències del temps.

Aquesta setmana s'han col·locat les noves peces, que l'escultor Lluís Maria Saumell va dissenyar fa més de mig segle per representar la malaltia i la lluita diària del cirurgià, en contrast amb la llum i la flama de la part superior del monument, que simbolitzen una intel·ligència al servei d'una vocació.

L'obra es va construir el 1968, arran d'un acte acadèmic amb motiu del 150è aniversari de la mort del cirurgià. La flama de forma geomètrica es recolza damunt d'un bloc de pedra dura calcària d'una sola peça provinent d'Ulldecona, que a la part frontal conté el bust d'Antoni de Gimbernat, tallat endins del bloc, per identificar millor la geometria amb el rigor científic del metge.

La idea de l'escultor era trobar un motiu central que tingués prou força artística i la virtut d'expressar de forma moderna la vida professional de l'eminent cirurgià Gimbernat, la seva saviesa i la lluita contra les malalties i contra la mort. Així, volia aconseguir expressar sense paraules una vida exemplar, apropar-se a la sensibilitat de l'època i fer un elogi del metge i de la medicina.

L'escultura de ferro es va situar damunt una base de granit procedent de Suècia, que per la seva duresa assegurava una perfecta conservació, i per les seves tonalitats verdoses i nacarades compaginava perfectament amb el ferro. Per decidir a quina alçada se situaria el monument es va consultar a l'arquitecte municipal, i es va decidir per una base encofrada de 1'5 x 1'5 metres de formigó d'un metre d'alçada.

El Dr. Gimbernat

Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816), cirurgià i oftalmòleg reconegut mundialment, és un dels cambrilencs més il·lustres de la història. Fill d'una família de pagesos benestants, va estudiar a Cervera i després a Cadis, on va aprendre cirurgia de la mà d'en Pere Virgili.

Va ser un metge avançat en el seu temps, en les tècniques de cirurgia i oftalmologia, i va ser l'inventor d'una sèrie d'estris i avenços mèdics, destinats a les operacions quirúrgiques i oculars, la qual cosa li va valer el reconeixement mundial. Va ser cirurgià de cambra de tres reis d'Espanya, com ara Carles III. Va dirigir el Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona i va fundar el Reial Col·legi de Sant Carles.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: