Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu Arqueològic tancarà l'1 de setembre per obres, durant dos anys i mig

Mentre durin les reformes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona muntaran una exposició permanent al Tinglado 4

Excavacions al recinte del teatre romà de Tàrraco, ahir al matí. Excavacions al recinte del teatre romà de Tàrraco, ahir al matí. JUDIT FERNÀNDEZ/ EL PUNT AVUI.
Patrimoni Carina Filella / El Punt Avui
Dijous, 12 Gener 2017 07:58

Ja hi ha data. L'1 de setembre tancarà les portes al públic el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). El museu no obrirà mentre durin les obres de reforma que s'hi duran a terme i que, segons ja va avançar aquest diari, s'allargaran entre dos i dos anys i mig. El director provisional del museu i cap de la divisió d'actuacions en museus i monuments de l'Agència Catalana de Patrimoni, Xavier Llovera, va confirmar ahir que com a alternativa, mentre durin les obres, muntaran una exposició permanent de síntesi sobre el patrimoni de Tàrraco al Tinglado 4 del moll de Costa.

La previsió, segons Llovera, és que les obres comencin un cop acabada la temporada d'estiu. Els arranjaments estructurals de l'edifici de la plaça del Rei i les millores en seguretat i en el sistema de climatització seran a càrrec del govern de l'Estat, propietari del museu, que hi invertirà uns 1,5 milions. En una segona fase, la Generalitat –que és l'ens que gestiona l'equipament– durà a terme les tasques de museïtzació i la creació de l'anomenat Espai de Síntesi: una única instal·lació que unirà el MNAT, la capçalera del circ i el pretori –tots tres situats a tocar– amb entrades i serveis conjunts que expliquin el món romà. En aquest cas, el pressupost estimat és d'1 milió.

Entrada única

Xavier Llovera va explicar que també estan negociant amb el Museu d'Història de Tarragona la possibilitat de crear una entrada única per a tots els monuments declarats patrimoni mundial de la Unesco. “Seria un forfet únic per a la totalitat del patrimoni mundial” de Tarragona, va indicar. En aquest sentit, el consistori ha plantejat al govern català l'elaboració d'un pla global de museus i monuments de la ciutat. Paral·lelament, la Generalitat i l'Ajuntament convocaran pròximament el concurs per elaborar el pla d'usos de la Tabacalera, on s'ha de traslladar el MNAT.

D'altra banda, pel que fa a la nova direcció del MNAT, almenys sis candidats aspiren a ocupar el càrrec de director. A principi de febrer es reunirà el jurat i està previst que al març ja es pugui incorporar el nou director. Llovera ocupa ara la direcció de manera provisional, després de la jubilació de Francesc Tarrats.

Defensa del projecte del teatre

El representant de l'Agència Catalana de Patrimoni, Xavier Llovera, que ahir va visitar les obres de recuperació del teatre romà de Tàrraco acompanyat de l'arquitecte autor del projecte, Antoni Gironès, va defensar la controvertida estructura de ferro que se situarà sobre les antigues grades romanes i que en recrearà la seva volumetria: “S'han analitzat molt bé les diferents possibilitats d'interpretació i queda molt clar que la millor manera és amb 3D”, va dir. Gironès va concretar que l'estructura serà “tan lleugera com es pugui”, que tindrà entre 30 i 40 metres d'amplada i que arribarà, en altura, fins als dos primers sectors de la cavea. El teatre s'ha de convertir en un gran parc arqueològic que arribarà fins a les termes de Sant Miquel. Per això, el consistori està negociant l'adquisició de parcel·les veïnes, que s'integrarien en el conjunt.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: