Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Promouen a Reus un monument a Companys

La proposta, impulsada pel Pacte Nacional pel Referèndum, és que l’obra artística se situï a la zona del Mas Iglésias de la capital del Baix Camp

La intenció és instal·lar el monument d'homenatge a Companys a l'entorn del roserar dedicat a Joaquima Gallissà La intenció és instal·lar el monument d'homenatge a Companys a l'entorn del roserar dedicat a Joaquima Gallissà ISABEL MARTÍNEZ
Societat Redacció Infocamp
Diumenge, 13 Agost 2017 11:41

Malgrat que el projecte artístic encara està en fase de formulació definitiva, el Pacte Nacional pel Referèndum a Reus ha fet arribar ja al consistori la seva proposta perquè la ciutat tingui un monument dedicat al president Lluís Companys.

La proposta inicial, que es veuria a priori amb bons ulls des del consistori, és que el monument s’aixequi a l’entorn del Mas Iglésias i del roserar dedicat a Joaquima Gallisà. Tot i que ja s’han produït contactes entre l’entitat i l’Ajuntament, encara resten per definir les característiques concretes del monument i el seu pressupost, que, amb tota probabilitat, es plantejaria realitzar a través d’una subscripció popular.

Amb l’interès que l’obra sigui realitzada per un artista local, s’ha contactat amb una terna d’artistes que estan elaborant un preprojecte, tot i que no s’han descartat altres possibilitats al respecte de la seva realització. La idea és que els preprojectes en fase d’elaboració es puguin lliurar a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en el marc d’una pròxima reunió després de les vacances.

La idea d’homenatjar Companys amb un monument a la ciutat de Reus no és nova. El 1994 ja es va constituir a Reus una plataforma promonument al president Companys que tenia com a objectiu recordar el polític català que el franquisme va afusellar el 1940.

En aquella ocasió, es va editar un breu opuscle amb un pròleg de l’escriptor Francesc Candel. L’edició, a més, recordava que Reus “no té cap monument o símbol on es pugui homenatjar els patriotes morts en la lluita per la defensa de Catalunya”. El monument dedicat a Companys, impulsat per la plataforma, no es va arribar a realitzar mai tot i haver-se elaborat una proposta artística. Tot i no haver-hi dedicat cap monument al president Companys, Reus té una avinguda que du el seu nom des de finals de l’any 1979.

Posteriorment, un acord de la junta de portaveus del 10 d’octubre del 2003 va decidir que cada 15 d’octubre, data que commemora l’afusellament de Companys, l’Ajuntament penjaria una senyera amb crespó negre a la façana del palau municipal.

Aquesta acció concreta un acord de ple del 6 d’octubre del 2000 en què es va decidir “celebrar un acte d’homenatge de l’ajuntament de Reus a la figura del molt honorable Lluís Companys i Jover, i també a favor de la reivindicació de les llibertats nacionals de Catalunya”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: