Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Xavier Milian (CUP): “No es pot implantar energies netes mitjançant polítiques brutes”

El cap de llista per Tarragona de la CUP afirma que en aquestes eleccions es votarà avançar en drets i crear futur o tornar al passat

El cap de llista per Tarragona de la CUP, Xavier Milian, al passeig de la Boca de la Mina de Reus El cap de llista per Tarragona de la CUP, Xavier Milian, al passeig de la Boca de la Mina de Reus CEDIDA
Societat Marina Martínez
Dimarts, 12 Desembre 2017 23:12

Xavier Milian Nebot, cap de llista de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya, va néixer a Reus al 1984. És llicenciat en història i periodisme i té el màster en Anàlisis Polític i Dret Públic. Va tenir un paper cabdal en la denúncia que va permetre treure a la llum el cas Innova. Recentment ha estat assessor del Grup Polític de la CUP a la Diputació de Tarragona.

És el primer cop que vostè és cap de llista en unes eleccions. Què significa estar en primera línia?

En primera línia he estat sempre; l’únic que no en primera línia dels mitjans de comunicació i, per tant, representa un repte superior perquè parlo en representació de molta gent. Això és un compromís i una responsabilitat important per mi.

Pensava que la situació política pogués arribar a aquests extrems?

Crec que encara no hem arribat a cap extrem. Sí que estem en una situació inèdita i tot el que vingui de nou seran coses noves. Ningú s’imaginava que poguéssim veure els carrers de Lleida totalment ocupats per la policia amb càrregues policials o que a la Mussara tornaríem a veure militars vint anys després que marxessin. És a dir, estem tornant a veure coses del passat i esperem que el passat el deixem enrere i comencem a construir el futur.

Amb l’aplicació del 155 hem vist càrrecs electes a la presó, el president de la Generalitat de Catalunya a l’exili i, més recentment –com comentaves-, el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena. Creu que si el bloc independentista suma la majoria, l’aplicació del 155 s’anul·larà?

El que no ens podem permetre és centrar-nos en que el 155 és la problemàtica. El problema és un estat espanyol que no permet avançar al poble català en drets nacionals –de la mateixa manera que no ho permet en la resta de pobles- però no sols això; sinó que tampoc permet avançar en drets socials com s’ha demostrat aquests dos últims anys al Tribunal Constitucional. A partir del 155 ja no parlem ni de drets nacionals ni socials; parlem dels drets més elementals democràtics com són la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i d’associació. Estem en una conjuntura –la del 21D- que el que es vota és o avançar en drets i construir futur o tornar a un passat que va més enrere de l’autonomisme.

Si la Generalitat torna a desplegar la República i, per part de l’Estat espanyol –com ja ha anunciat el seu president, Mariano Rajoy,- torna l’amenaça del 155, es preveu continuar amb la mateixa estratègia (gent a la presó, a l’exili, etc.) o hi haurà un canvi en el full de ruta?

El nostre objectiu en aquesta legislatura és continuar el que ja es va aprovar el 27 de setembre amb les eleccions, el que es va aprovar amb un referèndum l’1 d’octubre i aquest és el mandat democràtic. La unilateralitat i la desobediència són els dos únics instruments que tenim però no perquè ens agradi tenir gent a la presó; sinó perquè és l’única sortida que ens dóna l’Estat espanyol. De fet, l’estat espanyol ja ens han dit que o hi ha rendició o 155. Si l’Estat pensa continuar obrant d’aquesta manera, entenem que s’ha de resoldre avançant conjuntament institucions i carrers amb una relació de germanor i no paternalisme. Per tant, institucions, carres, comunitat internacional i el propi poble de l’Estat espanyol. Aquest últim factor no es diu però és molt important. Si que han sortit lemes com “a por ellos” però considerem que es una minoria i que la majoria de l’Estat –tot i ser víctimes de l’operació mediàtica- no comprendran que al segle XXI, l’estat espanyol torni a actuar com va fer l’1 d’octubre.

La CUP està disposada a anar a la presó?

La CUP està disposada a anar a la presó des de l’any 68 que es va crear l’esquerra independentista en la clandestinitat. Ara mateix tenim moltes companyes amb ordre de detenció en el cas de Reus, o pendents de judici o pendents de sentència per participar en manifestacions; per tant, no és una cosa que ens vingui de nou.

Què passaria si guanyessin els unionistes?

En primer lloc crec que no guanyaran. Si guanyen serà perquè ha triomfat l’estratègia de l’estat espanyol que és guanyar les urnes de forma antidemocràtica. És a dir, guanyar a través de les urnes enviant militars, policia i com estan amenaçant cada dia que si guanya el sobiranisme es tornarà a aplicar el 155. Per tant, l’Estat espanyol amb tots els seus instruments –des del poder judicial, mitjans de comunicació, sindicats, partits- està fent una estratègia de desmoralitzar el sector sobiranista en base a la por.

Com veu que dos dels rivals polítics –Xavier García Albiol (PPC) i Inés Arrimades (Cs)- utilitzin “a por ellos” o el concepte de “gent normal”?

Ens preocupa que aquesta gent continuï fent un anàlisi interessat de la realitat com si estiguéssim als anys 60 o 70. El que fan és dir que l’independentisme està generant la fractura social quan aquesta fractura l’està provocant la crisis capitalista. A més, la fractura identitària –de la que també parlen- l’estan generant per la seva visió reduccionista de la realitat. Ells entenen que a Catalunya hi ha dos blocs com són els que han nascut a Catalunya -catalanoparlants i independentistes-; i els que han nascut fora de Catalunya i dins de l’estat espanyol -castellanoparlants i unionistes-. Però el que més ens preocupa és que són racistes. Primer per la llei d’estrangeria que fa que gent que porta anys vivint aquí no podran votar. I, a més, també són racistes perquè quan ells diuen que hi ha dos blocs estan obviant que en els últims deu anys han vingut a viure persones nascudes a altres països del món; però, com aquesta gent no vota, no els importa.

La CUP aposta per la unilateralitat. Creu que serà possible?

No hi ha cap altra. No és que la CUP aposti per la unilateralitat perquè li agrada ser més radical que la resta i per guanyar vots sinó que el que ens estan dient és “o guanya l’unionisme o 155”.

Ens centrem ara en la demarcació de Tarragona. La cap de llista del PSC, Rosa Maria Ibarra, ha fet una crida a la resta de candidats a comprometre’s a que el proper govern de la Generalitat inverteixi un 10% a la demarcació de Tarragona perquè “és el que hauríem de rebre pel que representem com a territori”. Creu que es pot assumir?

Aquest compromís és una absurditat en majúscules. És a dir, quin sentit té debatre’s sobre quin percentatge toca en funció a una base poblacional quan vivim en un país que tres quartes parts de la població viu a la mateixa comarca? Vull dir, en tot cas, nosaltres plantegem que aquestes eleccions han de servir per fer un procés constituent per detectar quines són les particularitats de cadascun dels territoris.

En relació al model turístic, la CUP sempre ha estat a favor de dissuadir el turisme de sol i platja i ha estat en contra d’infraestructures com el Hard Rock. Quin model alternatiu es proposa des de la CUP?

Nosaltres no estem en contra del model de sol i platja sinó que diem que aquest model és caduc. El Hard Rock veiem que és una més d’aquesta “política del desarrollismo” com també ho són els Jocs del Mediterrani en petita escala. Tot això es pagarà amb diners públics i aportarà grans centres de treballs en un lloc concret; però que no soluciona l’atur del territori sinó que concentra més gent en un mateix lloc oferint llocs de treball miserables que el que fa és que la gent d’aquí no vulgui treballar i vingui gent de fora. Òbviament no estic en contra que vingui gent de fora de treballar –al contrari- però el que és clar és que aquest model és caduc. Es necessari un model que tingui en compte el territori, la gent i que no es pot dependre d’un monopoli. Tot això és obrir interrogants i es necessari realitzar un debat.

D’altra banda, vostès han proposat, entre d’altres accions, el tancament de les nuclears i un altre model energètic. Quin seria?

El que no es pot fer és implantar energies netes mitjançant polítiques brutes. Si volem energies netes ho hem de fer a través de polítiques netes i, això vol dir, per exemple, que, en el cas dels molins, no s’instal·lin en llocs on es destrueix el paisatge –com el cas del Priorat-. El que hem de fer, i torno a insistir, és fer un debat obert, avaluar pros i contres i ser conscients de quines polítiques són les negatives.

Altres exemples. Com veu el Corredor del Mediterrani o problemàtiques com la dels camions al seu pas per l'N-340?

I podríem parlar de l’AP-7 i l’A-7... El tema N-340, AP-7 i A-7 és el mateix. És una autopista de peatge i un model d’infraestructures que no té en compte la mobilitat, solament l’obra pública perquè és on es fa el negoci. Quin sentit va tindre construir l’A7 quan va just en paral·lel a l’AP-7? I quin sentit té ara ampliar l’A-7 fins a la Jana i fins el Baix Penedès? El que s’ha de fer és alliberar els peatges. No podem donar respostes completes perquè és un debat de mobilitat molt més complex; però hem de tenir clars els elements i fer una aposta pel medi ambient, per la mobilitat i per acabar amb les franquícies.

Parlem de la sanitat. A la demarcació es conviu amb el model públic-privat. Quin és el model que s’ha de fomentar des del Govern?

La nostra aposta és clara: sistema sanitari 100% públic, de propietat i de gestió. La sanitat no és un negoci i s’ha acabat que amb diners públics es faciliti que les mútues guanyin diners. A sobre, un usuari que va per la pública té llista d’espera de 8 mesos i, en canvi, per mútua una setmana. Per tant, és un model que fomenta la privatització i el classisme.

Finalment, en una sola paraula: Què pot aportar la CUP a Catalunya en aquestes eleccions?

Malauradament, la garantia que no hi ha volta enrere. No és una sola paraula però és una sola frase. Dic malauradament perquè nosaltres voldríem que no hi hagués cap mena de dubte dins d’ERC i Convergència que s’ha de continuar amb el que s’ha iniciat.

Publicitat