Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Mostres de patriotisme espanyol en la primera exhibició d'acrobàcies aèries de l'exèrcit a Tarragona

La Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau critica el posicionament del consistori per considerar “cultura” l’exhibició militar

Pla general d'un dels membres de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudistes de l'exèrcit espanyol en l'actuació a Tarragona Pla general d'un dels membres de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudistes de l'exèrcit espanyol en l'actuació a Tarragona MAR ROVIRA / ACN
Societat ACN
Diumenge, 20 Mai 2018 16:24

La Patrulla Àguila i la Unitat Acrobàtica de Paracaigudistes de l’exèrcit espanyol han realitzat aquest diumenge acrobàcies aèries per primera vegada a la capital tarragonina. L’exhibició protagonitzada per set avions de les forces armades de l’aire han mostrat diversos moviments i dibuixat la bandera espanyola al cel. El tercer tinent alcalde i comissionat dels XVIII Jocs de Mediterrani, Javier Villamajor, ha agraït la implicació d’aquestes formacions militars en un acte de suport als Jocs tot i que ha desmentit que s’emmarqui dins del seu Pla Cultural. “Agraïts que vinguin a casa nostra perquè també és casa seva”, ha afirmat i “respecte absolut” a qualsevol manifestació i opinió contrària, en referència a la protesta de la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau. El col·lectiu considerat que aquests avions “són armes per matar i, això no és cultura”. Tanmateix, des del consistori han insistit que s’han de respectar “totes les sensibilitats” i que es tracta d’actuació “coherent i veiem una bona resposta per part del públic”, ha reblat Villamayor.

Centenars de persones s’han aplegat al Balcó del Mediterrani i pel passeig Marítim de Tarragona, molts d’ells amb banderes espanyoles, per observar i admirar les taules verticals i horitzontals i els loopings realitzats pels set pilots de la Patrulla Águila que formen part de l’exèrcit espanyol de l’aire. Abans d’aquesta exhibició, set paracaigudistes de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudistes (PAPEA), entre ells dues dones, han saltat des d’uns 1500 metres d’alçada. Alguns d’aquests militars també han desplegat banderes espanyoles mentre volaven pel cel tarragoní.

Amb aquesta exhibició de les forces armades de l’aire, que són ambaixadors de la marca Espanya, han recolzat els Jocs del Mediterrani, tot i que el tinent alcalde del consistori tarragoní ha desvinculat l’acte del Pla Cultural d’aquest esdeveniment. “És una activitat social, prèvia als Jocs i estem molt agraïts que hagin pensat amb nosaltres” ha afirmat Villamayor qui també ha realçat aquests professionals valorant que es tracta d’unes de les “patrulles acrobàtiques àrees més importants del món”. Per això, “estem agraïts que vinguin a casa nostra perquè també és casa seva”. I en aquesta línia, ha justificat que és “perfectament coherent” l’esdeveniment atès que veu “una bona resposta per part del públic. “Si no m’hauria equivocat en programant-lo”, ha asseverat. Per aquesta raó, espera que no sigui la darrera exhibició d’aquestes característiques a la ciutat.

Una vintena de persones es manifesten contra l’exhibició militar

D’altra banda, Villamayor acompanyat també del conseller de Mobilitat, Josep Acero, ha manifestat el seu “respecte absolut a qualsevol manifestació i opinió”- una vintena de persones convocades per la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau s’han manifestat amb una pancarta on reclamen ‘Cap exèrcit, defensa la pau’-. Villamayor però, per contrarestar aquesta protesta ha afegit que intenten organitzar actes on “la sensibilitat majoritària estigui representada i, crec sincerament, que una bona part de la població tarragonina i de les seves contrades s'ho passarà molt bé”.

Ben diferent és l’opinió d’un dels membres d’aquest col·lectiu antimilitarista. Amadeo López ha assegurat que la cultura “no passa per la militarització de la ciutat” i ha recordat la visita del portaavions JFK . Després de gairebé vint anys des de llavors, “ara estem amb les mateixes circumstàncies”. Per López aquests avions militars són “armes que serveixen per matar”. Uns aparells d’entrenament que poden “bombardejar on calgui” i ha insistit que aquestes actuacions militars “no són cultura”. Des del col·lectiu també qüestionen que des de les administracions públiques es fomenti aquests tipus d’esdeveniments en lloc del teatre o cinema. “És un error, no té cap sentit, sobren les exhibicions de poder”, han remarcat.

A més, López també ha posat en dubte si són justificables les possibles contrapartides polítiques per haver organitzat aquest acte amb el Ministeri de Defensa, del qual ha criticat que compti amb un pressupost de 45 milions d’euros diaris – el cost de l’exhibició militar està contemplada dins de les despeses de representació i publicitat d’aquest ministeri-.

La politització de l’esdeveniment de l’exèrcit espanyol

“Els primers que ho han polititzat són els que veien espanyolisme en aquest acte” ha constat Villamayor, qui ha reiterat que el que ha de prevaldre és “l'esperit” dels jocs. I en aquesta línia, ha reclamat que “l'esport i la cultura prenguin la paraula durant els jocs” i, així, “donarem una bona imatge de Tarragona, Catalunya i Espanya en el conjunt del mediterrani“. Per tot plegat, ha demanat que tots els càrrecs institucionals estigui a l'alçada.

L’acte ha clos amb consignes a favor de la unitat d’Espanya i amb l’himne espanyol per part del públic assistent, el qual ha lluït banderes espanyoles i de la Guàrdia Civil i altres accessoris com barrets.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: