Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"El Pradell de sempre" aterra a la Llotja de Reus per retre homenatge a Xavier Amorós

La Cambra de Reus inicia la celebració de l'Any Amorós amb un acte on s'han maridat vins i delicadeses del Priorat amb música i poesia

La rapsoda Helena Tarragó i el cantautor Fito Luri han maridad¡t amb poemes i cançons la vetllada La rapsoda Helena Tarragó i el cantautor Fito Luri han maridad¡t amb poemes i cançons la vetllada JOSEP CARTANYÀ
Societat Josep Cartanyà
Dilluns, 06 Març 2023 21:41

'Enyoro la terra: el Pradell de sempre'. Amb aquest títol, la Cambra de Reus ha celebrat aquest dilluns 6 de març a la Llotja de Reus el primer dels seus actes programats en el marc de l'Any Amorós, en homenatge al poeta reusenc i en record al poble dels seus ancestres. Durant l'acte s'han maridat vins del Celler Sant Rafel i delicadeses del Forn Amorós de Pradell de la Teixeta intercalats amb fragments de poemes d'Amorós, interpretats per la rapsoda i actriu Helena Tarragó, i amb la música del cantautor Fito Luri.

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, amfitrió de l'acte, ha donat la benvinguda als assistents. El president cameral ha compartit records d'infantesa i els seus lligams familiars que l'uneixen amb Pradell, el poble del seu pare i del seu avi. Just ha posat en valor la Llotja de Reus, símbol del Mercat dels Dilluns del 1309  i "d'un territori que ens fa grans", tot referint-se a la capitalitat econòmica i cultural exercida històricament per Reus a les comarques del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre.

A continuació ha pujat a l'escenari l'escriptora Maria Lluïsa Amorós, filla del poeta, que ha fet lectura d'un text que Xavier Amorós va dedicar a Pradell, el desembre del 2020, quan l'escriptor reusenc ja patia ceguesa. I que acaba amb aquest fragment: "Voldria un Pradell etern dintre d'un món venturós i dins d'un planeta més feliç...".

Al seu torn, l'alcaldessa de Pradell de la Teixeta, Lourdes Aluja, ha agraït tant a Xavier Amorós com a Maria Lluïsa Amorós la donació de llibres que van fer al poble: "Sempre romandrà viu amb tots nosaltres", ha expressat. Aluja ha recordat que l'escriptor reusenc va ser nomenat Fill Adoptiu de Pradell de la Teixeta, l'any 2013, i que també se li va dedicar el nom del Centre de Lectura "Xavier Amorós". En acabar el seu parlament, el president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha lliurat a l'alcaldessa una reproducció del pergamí de Jaume II conforme s'atorgava el dret o concessió per celebrar el Mercat dels Dilluns.

Jordi Just i Lourdes Aluja

El president Jordi Just lliura a l'alcaldessa de Pradell una reproducció del pergamí del 1309 (Cambra de Reus)

Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha iniciat la seva intervenció llegint un poema d'Amoros dedicat a Pradell. El batlle ha convidat a tothom a gaudir dels actes programats aquest 2023 a l'Any Amorós i ha acabat referint-se al poeta de forma amistosa: "Xavier Amorós, aquell de Pradell, aquell de Reus".

En el tradicional format de tast agroalimentari i cultural, la sessió també ha comptat amb la participació del Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp. En representació del gremi, Xavier Pàmies ha recordat una altra faceta menys coneguda d'Amorós: "la de tertulià i de bon menjar".

Vins dels Cellers Sant Rafel

A la segona part de l'acte, el públic assistent ha pogut gaudir d'un tast de vins dels Cellers Sant Rafel de Pradell, que ha estat conduït per la presidenta del Consell Regulador de la DO Montsant, Pilar Just. Els vins inclosos en el tast han estat: 'Solpost', garnatxa blanca; 'Xavi', garnatxa i carinyena amb sis mesos de criança en botes de roure; 'Solpost Origen', garnatxa, carinyena i cabernet, amb 12 mesos de criança; i 'Solpost Carinyena', 100% carinyena i amb 12 mesos de criança. El tast s'ha alternat amb la lectura de poemes, a càrrec d'Helena Tarragó i les cançons de Fito Luri.

Llotja de Reus Any Amorós

Imatge del tast de vins de Pradell en l'acte d'homenatge a Xavier Amorós (Cambra de Reus)

La vetllada ha tingut un convidat sorpresa, el cantautor Ariel Santamaria, que ha interpretat amb la seva guitarra el poema 'Rosa dels Vents' de Xavier Amorós.

Conferència sobre l'Amorós botiguer

El proper acte de l'Any Amorós programat per la Cambra de Reus serà la conferència 'Descobrint Les Amèriques i d'altres botigues de teixits del món de Reus', que pronunciarà la periodista Isabel Martínez, el poper dilluns 24 d'abril, a les 19 h, a la sala d'actes de la Cambra.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: