Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Roda de Berà instal·larà dues llambordes Stolpersteine en memòria dels dos rodencs víctimes de l’holocaust nazi

Josep Mercadé i Pere Mercader, van ser assassinats al camp de concentració de Gusen l’any 1941

Dues llambordes Stolpersteine s'instal·laran en record dels dos rodencs assassinats en un camp d’extermini nazi: Josep Mercadé Arall i Pere Mercader Cañellas Dues llambordes Stolpersteine s'instal·laran en record dels dos rodencs assassinats en un camp d’extermini nazi: Josep Mercadé Arall i Pere Mercader Cañellas AJUNTAMENT DE RODA DE BERÀ
Societat Redacció Infocamp
Diumenge, 19 Març 2023 18:00

L’Ajuntament de Roda de Berà celebrarà el proper 24 de març, a les 12:30h, l’acte d’instal·lació de dues llambordes Stolpersteine en record dels dos rodencs assassinats en un camp d’extermini nazi: Josep Mercadé Arall i Pere Mercader Cañellas.

L’esdeveniment tindrà lloc a la plaça dels Pins i comptarà amb la presència de l’alcalde Pere Virgili i de les autoritats locals; de familiars dels deportats; d’un representant del Memorial Democràtic de Catalunya; i de l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Roda de Berà, per tal de fer-los partícips de l’acte, perquè coneguin la història i homenatgin les víctimes del règim nazi que hi van viure al seu poble. Seguidament tots els assistents s’adreçaran als punts d’instal·lació de les Stolpersteine.

Les petites llambordes, cobertes amb una fulla de llautó, tenen gravades les dades de les dues víctimes de l’holocaust. S’instal·laran davant de les cases on hi van viure a Roda de Berà fins al seu exili, al carrer Sant Salvador, número 19, per recordar en Josep Mercadé; i al carrer Nou, 22, per homenatjar en Pere Mercader. Ambdós van ser deportats al camp de concentració austríac de Mauthausen, i assassinats a Gusen, al novembre, en Pere, i al desembre, en Josep, del mateix any, 1941.

El projecte Stolpersteine, una idea que va començar a desenvolupar l’artista alemany Gunter Demnig l’any 1992, i impulsada a Catalunya pel Memorial Democràtic, pretén unir art i memòria per homenatjar les víctimes del nazisme i alhora fomentar la seva memòria arreu del món. La creació d’aquests espais ha de servir també per fer pedagogia dels valor de la tolerància, la pau i el respecte, fent aturar el vianant i fer-lo pensar en aquestes persones que van ser empresonades, torturades i assassinades.

Exposició a la sala de Plens

A Roda de Berà la iniciativa va sorgir de la família d’en Josep Mercadé, els qui van iniciar els tràmits amb el Memorial Democràtic; i d’una moció promoguda per ERC, presentada al Ple i aprovada per tots els grups municipals de la corporació, al setembre de 2020.

Per donar resposta al quart dels acords de la moció, s’ha preparat a la sala de sessions de l’Ajuntament una exposició de les dues llambordes, per tal que totes les persones que ho desitgin les puguin veure abans de la seva instal·lació als carrers Nou i Sant Salvador.

Les Stolpersteine estan acompanyades per un cartell informatiu amb dos codis QR que permetrà als visitants accedir a la biografia dels dos rodencs víctimes de l’holocaust.

ERC de Roda veia "passivita"t del govern local en la instal·lació de les Stolpersteine

Les dues llambordes van arribar a Roda de Berà el passat 24 de febrer. Des d’Esquerra Republicana de Roda de Berà es feliciten per l’arribada de les Stolpersteine.

Setmanes després de l’arribada de les llambordes, els republicans, però, van manifestar que l’equip de govern municipal n’estava demorant la instal·lació: "Per interessos electorals, prefereixen dur a terme un acte íntim i amb poca transcendència", expressava ERC, quan el govern encara no havia anunciat la data de l'acte de celebració.

Finalment, l'acte se celebrarà el 24 de març, a les 12:30h.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: