Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cunit saneja les arques municipals amb l'amortització del deute de 21,8 MEUR

L'Ajuntament surt del Pla d'Ajust quatre anys abans del previst i redueix la ràtio d'endeutament fins al 37%

Imatge de l’alcalde de Cunit, Jaume Casañas i del regidor d’Hisenda Pública, Xavier Lorenzo, en la roda de premsa per valorar la situació financera de l’Ajuntament Imatge de l’alcalde de Cunit, Jaume Casañas i del regidor d’Hisenda Pública, Xavier Lorenzo, en la roda de premsa per valorar la situació financera de l’Ajuntament AJUNTAMENT DE CUNIT
Vida Municipal ACN
Dimecres, 17 Novembre 2021 00:03

L'Ajuntament de Cunit ha sanejat les arques municipals i ha finalitzat l'amortització del deute de 21,8 milions d'euros, dels quals més de 16 milions es devien a proveïdors. El consistori va aprovar el Pla d'Ajust l'any 2015 i ha aconseguit avançar el seu compliment gairebé quatre anys abans. Així, en l'últim informe d'aprovació del pressupost per l'exercici 2022, la ràtio d'endeutament s'ha xifrat en un 37%. El maig del 2011, aquest índex estava al 230%. "És un dia històric, venim d'uns deu anys d'aquesta intervenció econòmica i financera, avui Cunit torna a començar de zero, és el renaixament del nostre municipi", ha afirmat l'alcalde Jaume Casañas aquest dimarts en una roda de premsa.

L'equip de govern ha assegurat que la despesa municipal continuarà marcada per la fiscalització prèvia, però ha assenyalat que l'actual situació financera garanteix afrontar inversions i recuperar els serveis bàsics retallats. "Hem de donar les gràcies a tota la població de Cunit perquè durant tots aquests anys han hagut de suportar retallades, reconsideracions de serveis bàsics; també els vull dir que tenim la possibilitat de marcar el futur dels pròxims deu anys, demano a la ciutadania que s'impliqui i formi part del renaixement del municipi" ha manifestat el batlle.

Amortització del deute

A començaments del 2012, l'Ajuntament tenia unes obligacions reconegudes pendents de pagament de 216.317,65 euros i, per això, es va adherir al Fons per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors (FFPP) per cancel·lar el deute mitjançant retencions mensuals en la participació en tributs de l'Estat. En aquell moment, el Ministeri d'Hisenda no va validar el Pla d'Ajust presentat. Però, el maig del 2013, el consistori va rebre informe favorable del seu pla d'ajust per part de la Secretaria general de coordinació autonòmica i local. Llavors, l'ens municipal va concertar una operació de préstec per un import de 004, 96 euros.

També va rebre un informe favorable a la revisió del pla d'ajust anterior al setembre de l'any 2013, quan va demanar un préstec per l'import de 2.382.801, 63 euros. El 5 de febrer de 2015, la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics va acordar la possibilitat de formalitzar préstecs amb els criteris de prudència financera, d'acord amb la Resolució de la Secretaria General del Tresor i Política Financera (BOE de 7 de febrer), per l'import de les obligacions assumides amb el Fons per al Finançament dels Pagaments a Proveïdor pendents de compensar.

Amb aquest nou mecanisme de finançament, l'Ajuntament de Cunit va rebre l'autorització del Ministeri per formalitzar l'operació d'endeutament per a deu anys per l'import de 14.866.341,86 euros. Finalment, el novembre de 2019, el consistori va agrupar els préstecs com a mesura obligatòria per part de la Comissió Delegada del Govern de l'Estat per Afers Econòmics (CDGAE). Això va permetre l'agrupació dels crèdits per un valor de 8.119.386,17 euros, import viu fins a la data actual, ja que en aquests darrers dies s'ha fet l'última amortització. Així, Cunit ha complert amb totes les exigències i requisits establerts pel govern espanyol i ha cancel·lat quatre anys abans el Pla d'Ajust que ha condicionat l'economia local.

El regidor d'Hisenda Pública, Xavier Lorenzo, ha recordat que es van fer inversions d'equipaments i serveis al municipi perquè es tenia una previsió de creixement poblacional gran fins al 2030. "Totes aquestes inversions eren totalment suportables, el POUM és de l'any 2008, ens va agafar la crisi i ens va venir amb el pas canviat, amb totes les inversions fetes i amb el deute més gran amb els proveïdors i, això, va ser del tot insuportable en aquell moment, els bancs van tancar aixetes", ha detallat.

Lorenzo ha explicat que l'Estat els va permetre aprovar el pla d'ajust l'any 2015 quan van tenir els ingressos consolidats. Llavors, tenien un deute pendent de 14 milions d'euros. "Els hem amortitzat en sis anys, a costa de treure serveis a la ciutadania, que ho ha patit, i d'anar retallant en serveis bàsics que existien, però que havien de caure del pressupost perquè ens obligava el pla d'ajust", ha destacat el regidor. "Quan arribem al govern l'any 2019, valorem que tenim capacitat no només d'amortitzar anticipadament el préstec, sinó que podem continuar fent inversions, en portem sis milions d'euros en aquests dos anys i mig, i rebaixant cada any en un 10% la ràtio del deute viu", ha concretat.

Els pressupostos contemplen 2,7 milions d'euros en inversions

El titular d'Hisenda Pública també ha remarcat que l'impost de la plusvàlua els ha permès sanejar les arques municipals, ja que sempre l'han destinat a amortitzar els crèdits. "La plusvàlua mai ha estat un ingrés corrent, sinó extraordinari, enguany hem pressupostat uns 1,3 milions d'euros de plusvàlua i un superàvit d'1,4 milions, és a dir, la plusvàlua sempre ens garanteix el superàvit", ha afegit Lorenzo. Ara mateix, sense la tutela de l'Estat, el consistori es pot endeutar fins al 110% del pressupost.

Segons el regidor, amb el deute actual de 8 milions podrien demanar un crèdit de 27 milions d'euros per inversions. "No ho farem, continuem sent prudents, continuarem sent austers amb la despesa, posant els serveis que necessita la ciutadania, però sense fer cap bogeria en l'àmbit pressupostari", ha indicat. L'equip de govern té previst 2,7 milions d'euros en inversions en els comptes de l'any vinent i també modificar la contractació de serveis essencials.

A tall d'exemple, el contracte de la brossa i de neteja viària acaba a finals de l'any 2022 i des de l'Ajuntament iniciaran el procés d'adjudicació del nou servei. "Es va retallar en un 30%, és una motxilla que portem i que la ciutadania ens reclama que es modifiqui", ha recalcat Lorenzo. El govern municipal també té previst altres inversions, com ara la remodelació de la façana marítima, l'ampliació del carril bici o l'expropiació d'un solar per construir-hi habitatges socials o un equipament públic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: