Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Espluga restablirà enguany l'acte d'hissada de la bandera del Mil·lenari

L'Ajuntament i el Casal acorden recuperar l'acte institucional amb motiu de l'aniversari de la carta de població de l'Espluga de Francolí

Imatge d'arxiu de la bandera del Mil·lenari de l'Espluga de Francolí Imatge d'arxiu de la bandera del Mil·lenari de l'Espluga de Francolí XAVIER LOZANO
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dimarts, 13 Desembre 2022 07:09

L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí i el Casal de l'Espluga recuperen aquest any l'acte institucional d'hissada de la senyera dels Cervera al monument del mil·lenari de la fundació vila, segons el compromís de poble de 1979 (9è centenari) a 2079 (mil·lenari). Des de fa més de quatre dècades els espluguins col·loquen cada any l'anomenada 'bandera del Mil·lenari' des del 20 de desembre –data de fundació de la vila- al 5 de gener, quan, durant la visita dels Reis d'Orient, el rei Baltasar la treu del pal. Si bé aquest últim acte ha conservat certa institucionalitat, el d'hissada havia perdut força convertint-se en una simple col·locació tècnica de la bandera uns dies abans de Nadal. Aquest any, arran d'un informe històric presentat al consistori, Ajuntament i Casal han acordat restablir les condicions pactades el 1979 i retornar l'acte institucional a la hissada de la senyera.

Aquest cop es farà el 18 de desembre, a les 12h, per ser el més proper al 20 de desembre, data hipotètica (es debat entre el 20 o el 25 de desembre) de la signatura de la carta per al poblament del lloc de l'Splunca de Francum Linum entre els comptes de Barcelona i el noble Ponç Hug de Cervera. L'acte comptarà amb l'actuació especial dels gegants vells de l'Espluga, que precisament representen els fundadors de la vila i que enguany celebren el seu 75è aniversari. Estaran acompanyats dels Grallers de l'Espluga, pel seu 30è aniversari, a més del Cant de la Senyera a càrrec de la Coral Espluguina, amb motiu del seu 40è aniversari.

Un acte institucional i de poble

A l'acte hi intervindran el regidor de Cultura, Enric Mercadé, el president del Casal, Ramon Amigó i l'alcalde de l'Espluga, Josep M. Vidal. També hi participarà l'historiador local Josep M. Vallès, qui el 1979 ja va llegir el text del compromís de poble a l'acte d'inauguració del monument i a la primera hissada.

El monument del Mil·lenari va ser construït en només 16 dies després de ser aprovat per la Junta del Casal el 4 de desembre de 1979 per aixecar-hi la bandera de la casa de Cervera de 7x4 metres en un pal de 15 metres sobre el bloc de formigó armat amb quatre inscripcions per banda. La senyera amb l'escut del Cèrvol s'ha d'hissar cada 20 de desembre fins el 2079, any del Mil·lenari (Notícia del Casal, 1979):

"Cada dia 20 de desembre, al llarg del segle que avui comencem, aquesta 'Bandera del Mil·lenari' ha de ser hissada al vent de la Conca per tal que ens recordi als nostres successors l'efemèride memorable que l'Espluga viu cada any en aquella data".

Durant els deu primers anys van fer-ho en un acte solemne un adult (símbol dels espluguins d'avui), Joan Poblet i una nena (els espluguins del demà), Isabel Vallès Avià (Notícia del Casal, 4, 1979). El compromís –validat per l'alcalde Salvador Palau- es va pregonar per tots els carrers i es va fer arribar a totes les cases:

"Espluguins d'avui i de demà, us demanem que sigueu fidels al compromís que en nom de tots hem assumit i que durant el segle que comencem, l'oneig de la 'Bandera del Mil·lenari" ens ajudi a superar, amb amor i lleialtat tota mena de dificultats, talment com una crida a l'entesa i la santa harmonia entre germans, que així us veiem, des de la nostra perspectiva històrica a tots vosaltres, fills, néts, besnéts i descendents tots d'espluguins, els qui encara han de néixer" (Notícia del Casal, 4, 1979).

L'any 2011 l'Ajuntament de l'Espluga va demanar al Casal poder hissar una senyera de grans dimensions tot l'any –quan no hi onejava la bandera dels Cervera, coincidint amb l'auge del moviment a favor d'una consulta sobre la independència de Catalunya i l'obertura d'un debat sobre la presència d'estelades i senyeres a la població. Durant l'acte del 18 de desembre es repartirà novament el document del compromís de poble perquè es pugui renovar a les llars espluguines.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: