Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC presenta les propostes "verdes" per a Valls

La candidata Teresa Rull aposta per la recuperació dels torrents i el Mas Miquel, més transport públic i l’aprofitament de l’aigua

Membres de la llista d’ERC a Valls han presentat, al Mas Miquel, les propostes en matèria d’espais verds, medi ambient, canvi climàtic i transició energètica Membres de la llista d’ERC a Valls han presentat, al Mas Miquel, les propostes en matèria d’espais verds, medi ambient, canvi climàtic i transició energètica ERC VALLS
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dijous, 11 Mai 2023 19:55

Membres de la llista d’ERC a Valls han presentat avui, al Mas Miquel, les propostes en matèria d’espais verds, medi ambient, canvi climàtic i transició energètica. La candidata republicana a l’alcaldia, Teresa Rull Ferré, ha assegurat que el canvi climàtic “ens obliga a preveure i dissenyar accions que ens preparin per viure amb menys recursos naturals, que són finits. Per això, com a administració pública tenim el deure d’aplicar un model natural més sostenible, que protegeixi el nostre entorn, però que també faci més agradable la ciutat”. Rull ha afegit que “tenim una ciutat que s’està quedant enrere i això ens pot perjudicar en el futur. Tot allò que no fem ara ens acabarà passant factura”.

En aquest sentit, Esquerra contempla sis àrees d’actuació: zones verdes, mobilitat, transició energètica, gestió de residus, agricultura i gestió de l’aigua.

1.Zones verdes

Teresa Rull ha explicat que la mitjana de zones verdes per habitant és de 10m2, "però a Valls estem per sota d’aquesta xifra". “Què vol dir això? -s’ha preguntat Teresa Rull- Que ens falten més zones verdes perquè els beneficis que proporcionen a la ciutadania són molts: rebaixen la temperatura dels carrers, es converteixen en espais de convivència i socialització, milloren la salut de les persones i fan la ciutat més amable i agradable”.

Les propostes republicanes passen per recuperar els torrents i la recuperació del Mas Miquel com a àmbit d’ús social i espai verd més proper a la zona més poblada de la ciutat. Rull ha recordat que "el Mas Miquel és el parc més gran que tenim i està infrautilitzat. L’hem de recuperar perquè torni a ser un dels punts de trobada de la ciutat. Cal que sigui un espai vigilat i dinamitzat".

Rull també aposta per generar pulmons verds a tota la ciutat: "Crearem espais verds als barris perquè tothom tingui accés a zones enjardinades sostenibles (amb vegetació autòctona), amb ombra, per poder passar-hi l’estona, per passejar i socialitzar". Zones com algunes places de Sant Josep Obrer, de les Comarques, de la Fraternal i del Centre Històric, per posar alguns exemples.

2.Mobilitat 

En matèria de moblitat, ERC Valls és partidària del manteniment de la gratuïtat del bus urbà i de fer-lo arribar a més espais de la ciutat. També considera "imprescindible" millorar les connexions amb els pobles de l’Alt Camp i amb altres ciutats del Camp de Tarragona.

La candidata Teresa Rull també ha dit que cal millorar les connexions ferroviàries amb Barcelona: "Treballarem per incloure Valls a Rodalies de Barcelona amb una prolongació de la línia R2-Sud, per tal de facilitar els desplaçaments de les persones que estudien i treballen a Barcelona".

Esquerra Valls també estudiarà la possibilitat d’implementar una tarifa plana de zona blava per als residents a Valls i les persones que hi tenen comerços, així com la implementació zones verdes en alguns barris de la ciutat per facilitar l’aparcament del veïnat.

A més, Rull aposta per repensar el model de carril bici que ha de tenir la ciutat com a mesura de promoció del transport sostenible i per realitzar una campanya de sensibilització de l’ordenança municipal per regular els VMP -coneguts com a patinets elèctrics-, amb l’objectiu de pacificar la convivència entre ells, els cotxes i els vianants. Finalment, s'ha mostrat partidària d'oferir aparcaments alternatius al centre de la ciutat per disminuir el trànsit de vehicles i no col·lapsar Valls quan se celebrin grans esdeveniments.

3.Transició energètica

La candidata d'ERC a l'alcaldia de Valls ha anunciat la voluntat d'encarregar una auditoria per comprovar el grau d’eficiència energètica dels edificis municipals i el pla de treball posterior, del qual es derivaran algunes de les accions que s'hauran d'executar.

Entre les propostes republicanes per afavorir la transició energètica, hi ha la substitució dels sistemes d’il·luminació i climatització convencionals dels equipaments municipals per sistemes energètics renovables i sostenibles. També volen promoure la creació de comunitats energètiques locals, l'augment dels punts de càrrega per a vehicles elèctrics en els pàrquings municipals i la incorporació del transport sostenible (elèctric, hidrogen líquid o gas liquat) a tots els vehicles municipals.

4.Gestió de residus

Esquerra vol repensar el model de gestió de residus per fer-lo més efectiu i assolir els objectius de reducció d’emissions de CO2 que proposa la UE, que hauria de ser del 55% el 2025 i del 60% el 2030.

A Valls, el percentatge de recollida selectiva és del 45%. Per a Rull, el sistema de recollida per fraccions "és insuficient si volem millorar les dades". L’objectiu també és aconseguir una taxa justa. L’estratègia que apliquen molts municipis és la de tancar els contenidors, que només es poden obrir amb una targeta identificativa del domicili, i aplicar el porta a porta. Aquests sistemes contribueixen a canviar els hàbits i reciclar més. “Per això, estudiarem i impulsarem mesures que ens permetin assolir els objectius de la UE”, segons l’alcaldable.

5.Agricultura

Pel que fa al relleu generacional de la pagesia, Esquerra vol trobar mecanismes perquè els agricultors accedeixin a terres en desús (el que es coneix com a banc de terres), incentivant el relleu generacional agrari.

La candidata republicana també vol donar a conèixer a la població els beneficis de consumir aliments procedents de l’agricultura ecològica, sostenible i regenerativa de proximitat "per posar en valor els professionals que treballen la terra".

6.Gestió de l’aigua

Un dels principals reptes del municipi és la gestió de l’aigua en èpoques de sequera com l’actual: "Nosaltres des de Valls volem estudiar la situació i elaborar un pla de previsió de futurs problemes", ha assenyalat Rull.

ERC Valls proposa un paquet de mesures preventives per afrontar la sequera: Fer una anàlisi sobre l’estat de l’aigua a Valls per preveure futures crisis de l’aigua; reparar els punts de pèrdues d’aigua per optimitzar la xarxa actual; incorporar sistemes d’aprofitament d’aigua i d’optimització de consums en els edificis municipals i millorar les instal·lacions de depuració.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: