Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La CUP de Reus demana a l'Agència de Residus que se suspengui l’adjudicació de les obres de la Hispània

L’expedient d’obra de l’empresa 'no contempla la descontaminació del sòl', segons Pàmies

Membres de la candidatura de la CUP Reus, amb veïns de la zona, als terrenys de la Hispània Membres de la candidatura de la CUP Reus, amb veïns de la zona, als terrenys de la Hispània CEDIDA
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dimarts, 23 Mai 2023 20:51

La CUP Reus ha presentat un escrit a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) perquè insti l'ajuntament a "suspendre automàticament el procediment de contractació pública que adjudica les obres de l'antiga Hispània a l'empresa Garcia Riera S.L.", segons ha explicat la regidora i candidata, Mònica Pàmies. Aquesta ha assegurat que, "si en un termini d'un mes, l'ARC no ha emprès mesures de protecció, no descartem portar el cas a jutjats per fer una denúncia".

Segons els cupaires, que treballen amb advocats ecologistes, l'expedient d'obra de Garcia Riera S.L. mostra "el seu desconeixement sobre la normativa que s'ha d'aplicar en aquesta zona". La candidata ha destacat que les lleis de medi ambient per la gestió de residus que inclouen aquest document "estan caducades des de fa 12 anys, com la Llei 10/98". "El seu document mostra que aquesta empresa no té els coneixements suficients per executar l'obra", ha assegurat l'ecologista.

"El document no preveu cap actuació ni detall de com es preveu dur a terme la descontaminació de la zona, ni tan sols es diu si es farà", ha exclamat Pàmies, qui ha afegit que "no es preveuen executar les prospeccions que marcava el plec de clàusules, per saber el grau d'afectació per la salut pública".

El de l'antiga Hispània és un projecte municipal que, entre altres, preveu la creació d'un aparcament subterrani de tres plantes de fondària "d'un cost de 11milions", en paraules de Pàmies. La CUP Reus, el 12 d'octubre del 2022, va posar la primera denúncia a l'ARC perquè els documents del projecte "mostraven la contaminació del sòl de la zona, on hi ha antimoni, arsènic, mercuri, plom i zinc entre altres productes perillosos per la salut pública". El 18 d'octubre, els cupaires van presentar un escrit al gerent de l'ajuntament, Josep Soler, "comunicant i advertint sobre l'afectació, perquè intercedís entre l'ajuntament i l'ARC".

El 7 de novembre, l'ARC va notificar a la CUP que s'obria un expedient per aquesta contaminació i "comunicava a l'ajuntament la denuncia, tot requerint la documentació que mancava, però no va ser entregada", sempre segons fonts de la CUP. L'ARC "va demanar a la formació ecologista que afegís aquest annex amb l'expedient de la Hispània", s'ha afegit des del partit. El 23 de desembre la junta de govern local va aprovar que la descontaminació del sòl era "obligació de l'empresa adjudicatària del projecte. El 4 d'abril la mesa de contractació va adjudicar l'obra sense l'estudi previ que demanava l'ARC per saber l'expansió del terra contaminat", s'ha criticat per part dels cupaires.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: