Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Investigadors de la URV desenvolupen un nou sistema informàtic per determinar el risc de retinopatia diabètica

El programa evitarà proves innecessàries i es preveu que suposi un estalvi de més de 15 MEUR en el sector sanitari del Baix Camp - Priorat

El doctor Pere Romero i dels investigadors de la URVAïda Valls, Antonio Moreno i Emran Saleh El doctor Pere Romero i dels investigadors de la URVAïda Valls, Antonio Moreno i Emran Saleh CEDIDA
Ciència ACN
Dijous, 18 Octubre 2018 13:47

Un equip format per investigadors del grup de recerca Itaka de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i metges de l'Institut Català de la Salut han desenvolupat un sistema informàtic que ajudarà als metges de primària a determinar el risc de desenvolupar retinopatia diabètica. Així, a través del programa 'Retiprogram' s’aconsellarà quan cal fer la prova del fons d’ull i es prioritzarà els pacients que tenen més factors de risc per evitar proves innecessàries i reduir la despesa sanitària. Els investigadors calculen un estalvi de 15,4 milions d'euros en el sector sanitari del Baix Camp-Priorat.

“Fent-ho bé, i implicant els metges de família en la lectura de les imatges del fons d’ull cada any, només podem arribar al 30% de la població diabètica”, ha apuntat el doctor Pere Romero, cap de servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Reus i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Per Romero, detectar i fer el seguiment adequat de les lesions a l’ull "és important, ja que se’n pot evitar l’evolució incidint en els controls estrictes de la glucosa, la pressió arterial i els lípids".

Així, des de fa sis anys l'equip d'investigadors de la URV ha treballat per desenvolupar un nou sistema informàtic. 'Retiprogram' permet als professionals de la salut prendre decisions i a determinar el risc personalitzat de desenvolupar retinopatia diabètica a partir dels valors de les característiques clíniques que hi tenen més influència. Per fer-ho, els investigadors han analitzat les dades de milers de pacients: “A través de les tècniques de l’anàlisi intel·ligent de dades, hem relacionat els valors de cada pacient amb el fet que tinguin o no retinopatia”, ha explicat Antonio Moreno, un dels investigadors.

De fet, han dissenyat una calculadora de factor de risc incorporant els paràmetres que més influeixen en la retinopatia -temps que fa que el pacient té diabetis, control de la hipertensió o nivells d’hemoglobina, entre d’altres-, i a través de tècniques d’intel·ligència artificial. Així, la calculadora aconsella un marge de temps per a la visita següent, que pot anar des dels sis mesos fins als tres anys. D’aquesta manera, s’optimitzen els recursos sanitaris i es prioritza les persones que tenen més risc -el 62% dels pacients de diabetis són casos sense risc.

Segons els càlculs fets pels investigadors, la posada en marxa d'aquest programa permetrà reduir el cost econòmic per pacient cribat de 482 a 1.348 a euros. En total, es preveu que suposi un estalvi global de 15,4 milions d’euros, tot tenint en compte els 17.792 pacients diabètics al sector sanitari Baix Camp-Priorat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: