Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Sis mútues s'interessen per absorbir o fusionar-se amb Activa Mutua

Amb tot, una sentència recent del Suprem favorable a Ibermutua podria eximir Activa Mútua de les sancions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social que van motivar la situació actual

Imatge d'arxiu de la seu d'Activa Mútua a Reus Imatge d'arxiu de la seu d'Activa Mútua a Reus CEDIDA
Empreses Redacció Infocamp
Dimecres, 09 Juny 2021 20:50

Un total de sis mútues s'han mostrat interessades a absorbir, quatre d'elles, o fusionar-se, dues, amb Activa Mútua, segons ha avançat Tarragona Empresarial. La junta directiva de la mútua local ha decidit remetre un qüestionari a cadascuna de les interessades perquè concretin les seves intencions i les condicions de la seva petició (futur de la plantilla, oficines, patrimoni,,..).

Això vindria a confirmar que la mútua d'origen local i una de les referents del sector -i la quarta empresa de la demarcació de Tarragona per volum de facturació-, segueix en un procés que podria conduir a la seva desaparició com a marca, segons ha pogut saber aquest mateix mitjà. Fonts d'Activa Mútua han declinat fer declaracions sobre les mútues interessades en l'operació. Una de les mútues que hauria mostrat major interès és la madrilenya Ibermutua, que, pel que sembla, des de fa almenys tres anys figura com la millor posicionada com a entitat absorbent, entre totes les opcions, segons assenyalen fonts del sector.

La situació actual d'Activa Mútua, que apareix, segons les xifres provisionals de AMAT (la patronal del sector), com la que pitjors ràtios presentava el 2020 quant a reserves entre les 19 mútues del sistema, hauria buscat una solució que passaria per la seva pràctica desaparició tal com avui la coneixem. Activa Mútua compliria en aquests moments, amb un estret marge, el percentatge de reserva d'estabilització, situant-lo en el 26% (el mínim està en el 24%). Complir amb aquest ràtio és un requisit indispensable per a la seva viabilitat.

En els últims anys, Activa Mútua ha acumulat sancions per un import pròxim als dos milions d'euros (entre ajustos de la Inspecció i la pròpia sanció), la qual cosa hauria estat aprofitat, al costat de la causa oberta en els jutjats (denúncia d'un extreballador en 2017, que encara està en fase d'instrucció), per a forçar al fet que Activa Mútua passi a ser absorbida per una altra mútua.

La sentència que podria beneficiar a Activa Mútua

Les sancions en el seu moment imposades a Activa Mútua van provocar un desequilibri en els seus comptes. Una situació, la de les sancions derivades de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, que ha experimentat un gir de 180 graus davant la recent sentència del Tribunal Suprem en benefici de Ibermutua, a la qual se li reclamaven més de 465.000 euros per una sèrie d'infraccions derivades del presumpte ús irregular dels recursos públics rebuts en un conjunt de despeses que, segons el criteri de la Inspecció, no es corresponien amb el paper que té l'entitat com a col·laboradora en la gestió del sistema de Seguretat Social.

No obstant això, la resolució del Suprem desmunta el relat argumental de la Inspecció de Treball per a imposar aquesta multa, qüestiona el procediment seguit per l'organisme i els tipus d'infracció imputats a la mútua. A partir d'aquesta sentència, podria obrir-se un camí de recursos pel qual les mútues podrien recuperar bona part dels imports de les sancions, així com deixar com a errònies les decisions que es van prendre després de les sancions. Una situació que podria beneficiar clarament a Activa Mútua.

La sentència del Suprem obriria la porta a possibles recursos atès que estableix jurisprudència, segons fonts del sector. I amb això la possibilitat de recuperar els imports derivats de les sancions, la qual cosa, hipotèticament, tornaria a dotar de recursos a Activa Mútua.

Fins a l'any 2018 Activa Mútua ha vingut situant-se en el lloc número 9 en la classificació nacional del sector en volum de quotes i en el lloc número 7 en termes de solvència. En 2020 va ser, per contra, va ser la mútua que més afiliats va perdre, i en aquest mateix exercici, la que pitjors ràtios va presentar, com s'ha assenyalat. Al seu favor, Activa Mútua compta amb importants actius que podrien, en part, alienar-se o aportar-se com a garantia per a cobrir qualsevol eventualitat de solvència.

Una entitat arrelada al territori

Fins a molt recentment, cap veu local de la classe associativa empresarial ni política ha mostrat, almenys públicament, el seu interès per "salvar" l'entitat. No obstant això, en les últimes setmanes, alguns representants polítics d'ERC i JxCat sí s'haurien interessat per l'esdevenir de la situació, encara que, de moment, sense que transcendeixin accions concretes. En aquest punt, cal recordar que els orígens d'Activa Mútua estan molt arrelats en el territori. En 1922 es constitueix REDDIS a la ciutat de Reus i MATT a Tarragona. En 2007 es fusionen Reddis i la MATT, creant ReddisMatt, i en 2008 es crea Activa Mútua, després de la fusió de Fimac, Mupa i ReddisMatt.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: