Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

'Moby Dick', amb Josep M. Pou, al Centre Cultural de Valls

El veterà actor, que compleix 50 anys del seu debut en el teatre professional, portarà dissabte la tripulació del vaixell Pequod

L'actor Josep Maria Pou interpreta el capità Ahab, a la versió teatral de 'Moby Dick' L'actor Josep Maria Pou interpreta el capità Ahab, a la versió teatral de 'Moby Dick' CEDIDA
Espectacles Redacció Infocamp
Dijous, 17 Mai 2018 19:02

El veterà actor Josep Maria Pou protagonitza l’adaptació teatral de la novel·la 'Moby Dick' de Herman Melville, dirigida per Andrés Lima, que puja a l’escenari del Centre Cultural aquest dissabte 19 de maig, a les 21:00h. Pou assumeix el paper, reservat per a monstres de l’espectacle com el nordamericà Gregory Peck, qui encarnà el vell mariner Ahab obsessionat per una balena blanca en la mítica pel·lícula dirigida per John Huston el 1956, o com l’italià Vittorio Gassman en el macroespectacle estrenat al port de Nàpols i vist a l’Expo Universal de Sevilla el 1992.

La temporada d’espectacles d’hivern-primavera 2018 dedicada als adults en els Teatres de Valls arriba a la seva fi aquest dissabte amb l’obra 'Moby Dick', que el consagrat Josep Maria Pou, de 72 anys, protagonitzarà al Centre Cultual. L’adaptació de la ben coneguda novel·la ha estat realitzada per Juan Cavestany qui l’ha sintetitzada en 23 pàgines intenses per portar a escena gairebé 90 minuts de funció. Pou actua a les ordres del director Andrés Lima i amb Anna Maria Ricart d’ajudant de direcció.

Pou farà embadalir l’audiència no només per la seva presència física d’home imponent, sinó també per la seva veu poderosa que domina a la perfecció i que s’apodera de l’atenció de tothom. Si, a més, hi afegim la personalitat del director, Andrés Lima, i la seva delicada manera de fer anar els actors on ha previst, la lliçó de com es dona dimensió física a un text escrit esdevindrà fascinant. L’experimentat director madrileny porta amb una delicadesa exquisida el timó de l’espectacle més arriscat que ha fet en els últims 10 anys.

Balena i capità

Josep Maria Pou es va submergir en el personatge a través de l’estudi i la lectura de prop de 50 llibres sobre 'Moby Dick', començant per l’edició sintètica, amb cobertes de color blau, que li van regalar els seus pares quan era un nen. Fa 13 anys que Pou, estimulat per la productora barcelonina Focus, havia donat voltes a la possibilitat d’interpretar el capità Ahab, el veterà mariner obsessionat per una balena blanca i protagonista d’una de les obres més importants de la literatura universal. Al Centre Cultural de Valls Ahab conduirà les veles del Pequod, el mític vaixell literari, i tota la seva tripulació camí d’un destí terrible.

Pou s’hauria pogut recrear en el lluïment absolut amb un monòleg. De fet, així és com l’hi van proposar els productors de l’espectacle. Però ell s’hi va negar, no volia que el viatge del capità fos només una narració. Volia sentir l’aventura. Així que es van incorporar al muntatge dos actors més, Jacob Torres i Òscar Kapoya, que representen la tripulació del vaixell, els diferents homes que la componen i, en especial, tres mariners de més rellevància per a la història: Starbuck, Ismael i Pip. Proposen a l’espectador que viatgi a través dels ulls i de la ment d’Ahab en la seva obsessió per perseguir aquesta balena albina i matar-la.

Beatriz San Juan s’ha ocupat de dissenyar el vestuari i l’escenografia, un espai molt sintètic i bastant opressiu: dues passarel·les inclinades que simulen la proa i la popa del vaixell, i un entramat de cordes i gronxadors per on els mariners es van enfilant. El mar, el cel, tots els elements necessaris per retratar la petitesa de l’home davant la immensitat i la potència de l’univers seran evocats mitjançant una projecció videogràfica encarregada a un mestre en la matèria com és Miquel Àngel Raió. La música és de Jaume Manresa, ex Antònia Font, un geni a l’hora de crear atmosferes amb el so.

La importància d’una cama de fusta

L’altre element essencial i imprescindible, en aquesta funció és la cama de fusta. És tan important que se n’han encarregat Montse Ribé i David Martí, de l’estudi DDT SFX, guanyadors de l’Òscar pel maquillatge d’ El laberinto del fauno. La pròtesi ajuda Pou a fer el caminar insegur i sorollós que demana el personatge, i a convertir-se en l’ésser inquietant i terrible amb traces mefistofèliques que pren plena corporeïtat en algunes de les escenes.

Malgrat la incomoditat per la pròtesi a la cama i l’exigència de no relaxar-se durant tota la funció, Pou se sent a gust interpretant Ahab, un més de la llarga llista de perdedors de la seva carrera. L’actor és ben capaç d’entendre l’obsessió del mariner per la balena. Ahab no hi vol renunciar perquè és el que ha donat sentit a la seva vida. També Pou ha sentit un cert embogiment per la seva feina, fins al punt de fer-ne la seva vida. Però l’actor assegura que comença a veure-ho d’una altra manera. Ha fet repàs de tasques i anhels pendents i creu que li comença a correspondre una mica més de temps per a ell mateix.

De moment, però, els seus desitjos hauran d’esperar un moment més oportú. Aquest any se’n compleixen 50 del seu debut en el teatre professional. Del seu primer contracte i sou, en el mític Marat/Sade estrenat per Adolfo Marsillach al Teatro Español de Madrid. A 'Moby Dick' hi fa una referència mig secreta. Quan el capità diu que va començar a caçar balenes fa 40 anys, ell diu que en fa 50. I ho celebra navegant, embogit, a bord d’una aventura majúscula.

Localitats i promocions

Les localitats per a 'Moby Dick' es poden adquirir les 24 hores al web www.ticketea.com , al telefon 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal els dimecres a la tarda i els divendres al matí, així com al Centre Cultural també una hora abans de la representació, programada a les 21 h. Aquest espectacle compta amb les promocions 3 x 30 x 30 per als menors de 30 anys amb entrades a 3 euros els darrers 30 minuts abans de l’inici de la funció; la Promo3 per a persones en situació d’atur amb entrades també a 3 euros en qualsevol moment, i la Promo Apropa Cultura per a col·lectius amb risc d’exclusió social. Quinze minuts abans de la funció el Centre Cultural comptarà amb el Preludi musical a càrrec del centre de formació musical vallenc Espai Trad.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: