Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls rendirà el primer homenatge a Peret

El Sant Joan vallenc homenatjarà aquest dimarts 19 de juny al creador de la rumba catalana amb un gran concert / L'Ajuntament de Valls dedicarà a Peret un espai de la ciutat

Pere Pubill i Calaf "Peret" va fer l'última actuació de la seva vida el dia 21 de juny del 2014, a Valls Pere Pubill i Calaf "Peret" va fer l'última actuació de la seva vida el dia 21 de juny del 2014, a Valls CEDIDA per ASSOCIACIÓ GITANA SOCIAL I CULTURAL DE VALLS
Espectacles Josep Cartanyà
Dilluns, 18 Juny 2018 11:21

L'Associació Gitana Social i Cultural de Valls organitzarà aquest dimarts 19 de juny, a partir de les 22h, a la plaça de l'Oli, l'acte 'Homenatge a Peret', inclòs dins dels actes de la Festa Major de Sant Joan. En l'homenatge hi participaran vuit grups de rumba que faran versions del "rei" o "creador" de la rumba catalana i li dedicaran cançons composades expressament per a l'ocasió. D'aquesta manera, Valls es convertirà en la primera ciutat de Catalunya i l'Estat espanyol que rendeix un homenatge popular a Pere Pubill i Calaf "Peret". L'homenatge també servirà per recordar l'últim concert de la llarga trajectòria de Peret, que va ser el dia 14 de juny del 2014, a l'Aparcament Vell de Valls. L'artista de Mataró moriria a Barcelona el 27 d'agost d'aquell mateix any.

El president de l'Associació Gitana Social i Cultural de Valls, Jesús Ximénez, destaca que "Peret estimava molt a Valls", alhora que recorda que hi tenia molts vincles i hi va actuar en diverses festes majors. A més de l'últim concert del 2014, una de les actuacions més recordades de Peret a la capital de l'Alt Camp va ser amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2011, en què el cantant català va rebre el 'Mocador honorífic' de la trobada de colles castelleres que hi va actuar. 

Homenatge i placa

En relació a l'homenatge, el vicepresident de l'associació gitana, Inocenci Reyes, explica que "feia temps que hi rondàvem, vam parlar amb la família i amb l'Ajuntament, que ens va donar el seu suport". L'acte d'homenatge començarà amb el lliurament d'una placa commemorativa a la família de Peret, que més endavant presidirà un dels espais d'un carrer o plaça de Valls. 

Les actuacions començaran amb el poema dedicat a Peret 'No deixem de pensar en tu', de Jesús Ximénez, que serà interpretat amb Isabel Fornós amb l'acompanyament musical de rumba. A continuació, desfilaran per l'escenari de la plaça de l'Oli per aquest ordre els grups Leo y sus gitanos, Mam Reyes, Vergüenza Ajena, Los ritmo de Rumba, Peret Reyes, Son Calo, Triampa i Miliu Calabuch.

Peret, patrimoni de gitanos i payos

Des de l'associació girana de Valls, Jesús Ximénez reivindica Peret com "el veritable creador de la rumba catalana. Ell va ser la primera persona que va fer rumba en català, des dels anys 50, i en plena dictadura". en aquest sentit, Inocenci Reyes considera que Peret va aconseguir que la rumba fos més popular: "Peret era una avançat de la seva època i va mesclar la rumba amb altres gèneres com el rock, el tanguillo flamenc o el mambo cubà, que va acabar sent rumba catalana". Precisament aquest seria un tret que el diferencia d'altes grans noms de la rumba com el Pescadilla, "que era molt bo, però feia una rumba més flamenca, no tan popular, no tan catalana...", afegeix Reyes.

En definitiva, els gitanos de Valls conclouen: "La rumba catalana de Peret agrada tant a payos com a gitanos".

L'Associació Gitana de Valls

D'ençà que es va presentar públicament, el maig del 2016, l'Associació Gitana Social i Cultural de Valls s'ha marcat com principal objectiu la inserció social a la ciutat tant de gitanos com de no gitanos. El seu president, Jesús Ximénez, ho té clar: "Nosaltres no discriminem a ningú i les portes estan obertes a tothom".

Entre les prioritats de l'associació, destaquen la recuperació del caló o idioma gitano, amb futurs cursos de formació o la recuperació de tradicions gitanes com "fer canastes". A més de "no perdre les arrels", l'entitat vol treballar amb l'administració local per tal d'incorporar el col·lectiu gitano al mercat de treball "sense que hi hagin discriminacions i que ens tractin per igual", assenyala Ximénez.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: