Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Sant Joan Vallenc més festiu i reivindicatiu que mai dona el tret de sortida

L'Àliga dona la benvinguda a la Festa Major en una plaça del Blat tenyida de groc per la situació política / El PSC i el PP s'absenten en l'acte de proclamació dels Santjoaners 2018

La plaça del Blat dona la benvinguda a la Festa Major de Sant Joan de Valls La plaça del Blat dona la benvinguda a la Festa Major de Sant Joan de Valls JOSEP CARTANYÀ
Festa Major Josep Cartanyà
Dijous, 21 Juny 2018 07:36

Centenars de vallencs i vallenques es van concentrar aquest dimecres a la plaça del Blat per donar la benvinguda a la Festa Major de Sant Joan de Vall. La plaça es va tenyir enguany de color groc per la situació política, amb globus i balcons engalanats amb domassos. La sortida de l'àliga al balcó per convidar a tothom a la Festa Major va donar el tret de sortida a uns dies carregats d'actes, converts i cultura popular. Un any més, Pep Callau va ser l'encarregat de posar veu al Conte de la Festa Major,enguany dedicat a les fogueres i, posteriorment, es va donar pas a la petada de globus grocs.Tot seguit, la celebració es va traslladar al Pati, on va ressonar la Tronada, al mateix temps que els tocs de campanyes anunciaven l'inici de feta a l'església de Sant Joan. 

La proclamació dels Santjoaners 2018

Una estona abans de la sortida de l'àliga al balcó, es va celebrar l'acte de proclamació dels Santjoaners 2018 a la sala de plens, que engunay va reconèixer la feina desinteressada i anònima d'una vintena d'entitats que fan possible les fogueres de Sant Joan, amb l'encesa de fustes, mobles vells i ninots. 

Les associacions reconegudes van ser: Alt Camp, Barri Antic, Barri La Candela, El Fornàs, Fonts del Lledoner de Fontscaldes, Fonts de Santa Magdalena, Francesc Clols, Grup Albada, Habitatges Colla Vella, La Fraternal, La Xamora, Les Comarques, Mas Clariana, Miramar, Sant Josep Obrer, Santa Gemma, Santa Úrsula i Vallvera, així com les entitats AMPA Escola Rocabruna de Picamoixons, CP La Turba i La Central Cultural, que tindran l’honor de dur la senyera de Valls en l’Anada i Tornada de la Tronada, així com en el Tomb.

L'acte va començar amb l'entrega simbòlica per part de l'alcalde de les sabates als aliguers perquè puguin ballar, ja que antigament l'Ajuntament pagava les sabates als balladors de l'àliga per tal que anessin ben calçats.

El Sant Joan reivindicatiu i l'absència del PSC i del PP

Després del reconeixement als Santjoaners d'enguany, l'alcalde de Valls, Albert Batet, es va referir al simbolisme que té la Festa Major de Sant Joan i, concretament, a l'arribada de la Flama del Canigó "que enguany també arribarà a l'exili, arribarà a Brussel·les, a Hamburg, a Escòcia,...", alhora que va afegir "és evident que estem en uns moments de país "excepcionals" i va fer una crida "per evitar que no hi hagi cap bri de normalitat en el moment que vivim". Batet també va lloar la participació dels barris a la Festa Major "que tenen la seva festa major però que participen d'aquesta festa i d'aquest projecte col·lectiu i de ciutat" i va recordar que "de la mateixa manera que la Flama del Canigó és un símbol que arriba arreu de Catalunya i dels Països Catalans, la flama també arriba arreu dels barris de la ciutat".

L'alcalde també va destacar Sant Joan "com una festa participativa del conjunt de tots els vallencs i vallenques, de convivència i de cohesió de ciutat i no hem de permetre que ens la vulguin manllevar". El batller també va es va referir a la celebració enguany del centenari del naixement de la Biblioteca Popular de Valls, la primera de Catalunya. 

Albert Batet es va adreçar als regidors i regidores del consistori presents perquè gaudeixin d'aquesta festa major, la última d'aquest mandat. Alhora, va lamentar "que en acte no hi hagin els regidors del PSC i del PP" perquè enguany la festa hagi adoptat un "reivindicatiu i de llibertat, amb presos polítics i repressió".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: