Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Candela vallenca arrenca pensant en les Decennals del 2021

L’alcalde rebrà les Candeles aquest dimecres 30 de gener / Dissabte dia 2 serà la jornada central de marcat caire ritual

Les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, aixecant un pilar de cinc al peu de l'altar major de l'església de Sant Joan, ofert a la Mare de Déu de la Candela, en una imatge d'arxiu Les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, aixecant un pilar de cinc al peu de l'altar major de l'església de Sant Joan, ofert a la Mare de Déu de la Candela, en una imatge d'arxiu FESTES DECENNALS
Festa Major Redacció Infocamp
Dimarts, 29 Gener 2019 08:36

La festivitat de la Mare de Déu de la Candela d’enguany a Valls respira les Decennals del 2021 perquè al llarg dels propers dies es constituiran les Comissions de treball del proper desenari i s’evidenciarà l’excel·lent acollida que ha tingut la iniciativa del nou orgue de Valls, que ha servit per escalfar motors durant tot l’any passat. No hi faltarà l’emotivitat que es viu a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan Baptista cada 2 de febrer al matí, amb la màgica benedicció de les candeles i la singular representació de la moixiganga en l’interior del temple, grup que es remunta al 1725 any en què ja el relaciona l’il·lustre vallenc Fidel de Moragas i Rodes, conegut per la catalogació que féu dels arxius municipal, notarial i parroquial.

Dissabte passat, es va donar inici a la celebració amb els tradicionals tocs de novena des del campanar més alt del país i la realització d’aquesta a l’església de Sant Joan fins al diumenge 3 de febrer, seran els actes que enceten aquest any la festivitat dedicada a la Mare de Déu de la Candela de Valls, advocació per la qual les vallenques i els vallencs senten gran devoció des que el 1348 fos l’advocada per a la terrible pesta del moment. Enguany la novena serà predicada pel rector d’una altra parròquia mariana, la del Lledó, en la figura del missioner claretià el pare Joan Font.

L’alcalde rep les Candeles

Aquest dimecres 30 de gener l’alcalde de la Ciutat i president de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, Albert Batet, farà la Recepció institucional a les Candeles vallenques, les dones i les nenes que perpetuen la tradició d’aquest nom tan típicament vallenc. L’acte es desenvoluparà en l’edifici consistorial de la plaça del Blat. El dia següent, dijous 31, a les 18.30 h, i en aquest cas a l’església de Sant Joan, tindrà lloc l’acte de lliurament de diplomes als nous padrins de l'orgue de Valls que han anat incorporant-se a la nòmina des de la passada Festa Major de Sant Joan quan es va fer pública la primera relació. El nou instrument ha estat projectat per l’empresa dirigida pel mestre orguener Gerhard Grenzing.

Ja dins el mes de febrer, la vigília de la festivitat, divendres 1 de febrer, a les 11 h, l’església Sant Joan acollirà l’emotiva trobada de les residències de gent gran, en la qual participen els usuaris de la Residència Montserrat Cuadrada, de la Residència Alt Camp i del Centre de dia. L’acte es va gestar en la darrera edició de les Decennals i ha calat profundament entre la ciutadania vallenca.

El mateix divendres a les 21 h el centenari Teatre Principal escoltarà el concert benèfic per a l'orgue de Valls «Il·lusions sonores», impulsat pels Amics de la Música de Valls, i protagonitzat pels intèrprets Meritxell Carbonell, Gabrielle Deakin i Ekaterina Kàtcheff.

La diada festiva del dissabte 2 de febrer, dedicada a l'advocació de la Mare de Déu de la Candela, comptarà amb la representació de la moixiganga a l’interior de Sant Joan -un dels moments singulars en la festa patrimonial catalana-, la benedicció de les candeles, la processó pel barri antic, l'ofici, el cant del virolai i dels goigs, i la cloenda del pessebre de la capella del Roser del carrer de la Cort, que manté la tradicional data de tancament dels pessebres catalans.

El programa, coordinat per la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, també es veu realçat per les aportacions del teixit associatiu vallenc, amb activitats com la Inauguració de l'exposició Colors de l’Índia, de Josep Vall, amb l’organització de l’Institut d’Estudis Vallencs; l’esmorzar, calçotada popular i ball, a càrrec de l’AV Barri de les Comarques; la sessió de ballables a la sala Kursaal, enguany amb doble funció dissabte i diumenge, pensades per l’Agència Artística Loren; així com el Circ en família amb el taller organitzat per la guardonada companyia Passabarret en el seu espai de creació denominat La Circoteca.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: