Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Sant Joan Vallenc restructura el Corpus Central Històric de la festa i estrena pregó, amb Marta Galimany

Valls recupera l'inici tradicional, el 23 de juny, amb la proclamació del SantJoaner, la sortida de l'àliga al balcó i la Tronada i, del 20 al 22, es concentraran els actes més lúdics

Una de les novetats de la Festa Major de Sant Joan serà la sortida de l'Àliga al balcó, que es trasllada al divendres 23 de juny, amb la resta d'actes de l'inici tradicional de la festa Una de les novetats de la Festa Major de Sant Joan serà la sortida de l'Àliga al balcó, que es trasllada al divendres 23 de juny, amb la resta d'actes de l'inici tradicional de la festa PERE TODA / AJUNT. DE VALLS
Festa Major Redacció Infocamp
Dimecres, 31 Mai 2023 17:10

La Festa Major de Sant Joan de Valls se celebrarà entre dimarts 20 i el diumenge 25 de juny, en una Festa Major que enguany recupera plenament el corpus central històric. La regidora de Cultura en funcions, Laia Castells, ha explicat avui que "s'ha reorganitxat la festa" amb un treball conjunt amb la Comissió del Seguici Cerimonial i "s'ha volgut recuperar el sentit del corpus central històric de la festa, sense deixar de banda les incorporacions més actuals". La regidora també ha anunciat que la recuperació del format tradicional de la festa permetrà que la Festa Major de Sant Joan sigui reconeguda com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), com ho són les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

En aquest sentit, la programació s'ha estructurat en dos blocs: el primer, del 20 al 22 de juny, amb les propostes més actuals, de caire familiar i lúdic; el segon, del 23 al 25 de juny, amb els actes més tradicionals que conformen les arrels de la Festa Major. El president de la Unió Anelles de la Flama (UAF) i membre de la Comissió, Albert Oliva, ha recordat que al Camp de Tarragona i al Penedès és tradició concentrar els actes tradicionals per la vigília, el dia del sant i l'endemà. En el cas de Valls, un dels actes que s'ha reorganitzat és la sortida de l'Àliga al balcó, que enguany es farà el divendres 23 de juny, juntament amb la proclamació del Santjoaner i la Tronada. De fet, així és com es feia els segles XIX i XX.

presentació Sant Joan Vallenc 2023

La regidora Laia Castells ha presentat les novetats de la Festa Major, amb membres de la Comissió del Seguici Cerimonial (Cultura Valls)

El pregó de Marta Galimany obrirà les propostes familiars i lúdiques

El primer bloc, del 20 al 22 de juny, s'inicia amb una d'aquestes novetats: el pregó. Un pregó que anirà a càrrec de l'atleta olímpica Marta Galimany que, conversant amb l'actor Pau Ferran, ens descobrirà les sensacions, records i anècdotes personals que li genera la Festa Major. Itineràncies, petada de globus, circ, música, màgia, contes, sardanes, els diables petits, el xumet de l'os i molts més elements ompliran els carrers de la ciutat durant aquests tres primers dies.

Tarda de balls parlats

Una altra de les cites que s'incorpora en aquesta edició és una tarda de tots els balls parlats en els espais que els són més propis: les places. Així, a la tarda del 22, el ball de pastorets infantil, el ball de pastorets, el ball de gitanes, el ball de vells i el ball de diables aniran de plaça en plaça amb els seus versots i els cants satírics que els caracteritzen. Al vespre, als Arcs del Celler del Paborde, serà el torn de la representació completa de la moixiganga.

La vessant històrica 

El segon bloc festiu engega el 23 de juny al matí amb l'enramada de la creu de Sant Joan Baptista i un dels reconeixements més emblemàtics de la Festa Major: la proclamació del Santjoaner. El seguiran alguns dels actes més tradicionals, com la sortida de l'àliga al balcó, l'oneig de la bandera, la Tronada, amb els valencians de la Pirotecnia del Mediterráneo, el tritlleig de campanes i el tomb de vigília dels gegants de la Ciutat, entre d'altres. També serà el dia de l'arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres de Valls i comarca. Les Completes en honor de Sant Joan, amb l'acompanyament del seguici cerimonial, seran un altre dels plats forts de la jornada, en un dels esdeveniments més característics i emotius de la Festa Major vallenca, que acabarà amb la cascada de llum, els focs d'artifici i els castells a l'antiga a la plaça del Blat.

Les matinades i la diana dels trabucaires desvetllaran els més romancers el dia del patró de la ciutat. En aquesta jornada s'hi incorpora una altra de les novetats d'aquest any: per primera vegada, se celebrarà una tanda de lluïment de les danses del seguici cerimonial a la plaça del Blat. El repic manual de campanes, l'Ofici, les balladetes de la imatgeria i el bestiari del seguici i la diada castellera completaran el bloc del matí, que continuarà a la tarda amb el Tomb del Poble i que finalitzarà amb una segona tanda de lluïment de les danses, l'entrada de la bandera de la ciutat, la ballada de l'àliga i l'enlairament de focs d'artifici.

El diumenge serà el torn del vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, amb els gegants de la Ciutat. A la tarda, el Tomet, amb el seguici petit, omplirà carrers i places, i al vespre es tancarà, amb la moixiganga, la capelleta votiva de Sant Joan. El correfoc, amb encesa al Pati, i l'espectacle piromusical al Fornàs, a càrrec de la pirotècnia Estalella, clouran la Festa Major d'enguany.

Els espais de la festa

Per aquesta edició de la Festa Major s'han habilitat tres espais de concert: el principal, l'aparcament de l'Hort del Carme; la plaça de l'Oli i el Pati.

Els concerts de l'aparcament de l'Hort del Carme començaran el dijous 22 de juny a la nit, amb Lal'ba, la Fúmiga, Julieta i Incendi. La nit de la revetlla l'escenari l'ocuparan la Companyia Elèctrica Dharma, 31 FAM, Coco i DJ Trapella. El 24 a la nit serà el torn de Mariona Escoda, Lildami, Figa Flawas i DJ Turu.

La plaça de l'Oli acollirà un concert de músiques del món (19 de juny) i les actuacions de Les Que Faltaband (20 de juny), Maria Jaume (21 de juny), Xabier Aburruzaga (22 de juny), Mushkaa i els DJ Pep Sànchez, DJ Serra i DJ David FL (23 de juny), Mazoni (24 de juny) i Murmur (25 de juny). La plaça també acollirà el Concert de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard, el 21 de juny, i diversos concerts vermut i cafès concert durant els dies de la Festa Major.

Finalment, el Pati, serà l'escenari del Concert de Festa Major, el 23 de juny, amb l'Orquestra Costa Brava que, a la nit, oferirà també el ball de revetlla. L'endemà a la nit, el Grup Loren oferirà el ball de Festa Major.

El talent de casa

La regidora de Cultura, Laia Castells, ha destacat que enguany es vol reconèixer especialment els talents locals que han destacat notablement a escala nacional i internacional. Al programa d'enguany hi hauran persones de talent que han posat els seus noms i cognoms en múltiples disciplines: artística, esportiva, literària, creativa... Marta Galimany, Pepa Plana, Mercè Modol, Jordi Caps, Mariona Escoda, Figa Flawas, i molts d'altres, tindran un espai destacat a la graella de programació.

Així mateix, els espais museístics de la ciutat acolliran mostres que posen en valor vallencs il·lustres com Jaume Huguet, Francesc Galofre Oller o Robert Gerhard.

Casa de la Festa i actes previs

El primer avís que s'acosta la Festa Major serà l'obertura de portes de la Casa de la Festa, el divendres 2 de juny, on es podran veure els elements festius del seguici cerimonial que romandrà oberta de dilluns a diumenge fins el 18 de juny.

Els actes previs de la Festa Major, del 16 al 19 de juny, aplegaran nombroses propostes de diverses entitats, amb assajos públics d'elements del seguici festiu, competicions esportives, concerts i moltes altres activitats.

Les més rellevants seran la 24a Trobada de Gegants de Valls el 17 de juny a la tarda i la proclamació de l'Ambaixadora dels Xiquets de Valls i el sorteig de l'ordre d'actuació de les colles castelleres el dia 18 de juny al migdia.

Una festa inclusiva

Com en les darreres cites festives, s'ha treballat amb la Comissió Fem Pinya per la diversitat funcional per fer que Sant Joan sigui una Festa Major inclusiva. En aquest sentit, s'han adoptat un seguit d'actuacions amb aquest propòsit, com la narració del programa amb àudios a través de codis QR; una intèrpret de llengua de signes en actes com la proclamació de l'Ambaixadora dels Xiquets de Valls, el pregó de Festa Major o la representació dels balls parlats.

També es farà la reserva d'ubicacions específiques per a les persones amb diversitat funcional degudament senyalitzades a les places i carrers i s'instal·laran WC adaptats a l'aparcament del carrer dels Mossos d'Esquadra (entorn plaça de l'Oli), a l'aparcament de l'Hort del Carme, al Pati i a la plaça del Museu Casteller de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: