Publicitat

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils arriba carregada d'aniversaris

Se celebraran els 30 anys de la Nit del Foc i dels Xiquets de Cambrils, el 25è aniversari dels Amics de la Sardana i la darrera edició de la Nit d'Artistes

Les representacions del ball parlat "Vileros i Mariners" no hi faltaran a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí Les representacions del ball parlat "Vileros i Mariners" no hi faltaran a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí ARXIU / INFOCAMP
Festa Major Redacció Infocamp
Dimecres, 23 Agost 2023 21:18

Cambrils donarà el tret de sortida aquest cap de setmana a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, que concentrarà els actes del 25 d'agost al 17 de setembre. Enguany les festes coincidiran amb el 25è aniversari dels Amics de la Sardana de Cambrils i el 30è aniversari dels Xiquets de Cambrils i de la Nit del Foc. També seràn unes festes especials per la 19a Nit d'Artistes, que celebrarà la seva darrera edició. Durant aquests dies no hi faltaran actes tradicionals com la Pujada a la Galera -que enguany estrena una cançó- o les representancions del ball parlat dels Vileros i Mariners. Els actes de la Festa Major també enllaçaran amb els de la Diada de l'Onze de Setembre, com el concert de la Diada.

Com és costum en els darrers anys, la Festa Major de la Mare de Déu del Camí s'iniciarà amb la Fira Disc de col·leccionisme musical, que tindrà lloc els dies 25, 26, 27 i 28 d'agost, de 10 a 23 h, a la plaça Mn. Joan Batalla. Aquest divendres 25 d'agost, a partir de les 18 h, el Festival Pròleg omplirà el parc del Pescador de música, espectacles, la fira d'artistes i la zona de restauració.

25 anys dels Amics de la Sardana de Cambrils

L'endemà dissabte 26 d'agost, a partir de les 18:30 h, el parc del Pescador acollirà el 41è Aplec de Sardanes de Cambrils, que comptarà amb la Cobla Cossetània, la Cobla Reus Jove i els Amics de la Sardana de Cambrils i amb la participació de la Colla Tarragona Dansa, campions de Catalunya de colles sardanistes. L'aplec, que enguany servirà per celebrar el 25è aniversari dels Amics de la Sardana, ha programat ballades a les 18:30 h i a les 22:30 h.

La última Nit d'Artistes

El parc del Pinaret serà l'escenari, a partir de les 22 h, de la XIX i última Nit d'Artistes de Cambrils. La festa de les arts escèniques mostrarà diferents artistes de múltiples disciplines (música, dansa, circ, màgia, monòlegs,...). 

El dijous 31 d'agost, a les 21 h, es podra gaudir d'una sessió de cinema popular a la fresca al pati de la Torre del Llimó.

30a edició de la Nit del Foc

El divendres 1 de setembre, a partir de les 20 h, arribarà la Cercavila del Pregó, amb el bestiari festiu la Farnaca i la Galera i els seu timbalers. A les 20:30 h, es donarà el tret de sortida de la Festa Major a la plaça de l'Ajuntament, amb la participació de la Colla Gegantera Tota l'Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils, la Colla Castellera Xiquets de Cambrils, els Timbalers Cop de Cap i el Ball de Diables Els Cagarrieres. 

Seguidament, tindrà lloc el Pregó de Festa Major, a càrrec de la colla Tota l'Endenga, amb motiu de la celebració de la 30a edició de la Nit del Foc. A continuació, es farà el brindis amb cava i s'encendrà la tronada de  Festa Major. En acabar el pregó, hi haurà l'anada fins a la Torre del Llimó acompanyats dels timbalers del Ball de Diables Cagarrieres. Al pati de la Torre del Llimó s'hi celebrarà un sopar popular i, a la mitjanit, es podrà gaudir del concert amb Fetus.

La 30a Nit de Foc arribarà l'endemà dissabte, 2 de setembre. A les 18 h, sortirà el Correfoc Infantil des de la plaça de la Vila, amb la participació del Cabrot Petit del Vendrell, Diables infantils de l'Hospitalet de l'Infant, Diables infantils Alrinachs de Riudecanyes, Diables Infantils 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, Diables infantils Cagarrieres de Cambrils, La Farnaqueta i els Nyanyos de Tota l'Endenga de Cambrils. En acabar, es farà la ballada a plaça del Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones acompanyats dels Grallers de Tota l'Endenga. 

I a les 22 h, a la cantonada de la Torre del Bou i el passeig Albert, tindrà lloc la concentració de les colles i participants al Correfoc. A continuació, serà el torn de la Baixada de Torxes, amb el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones acompanyats dels Timbalers de la Farnaca. A les 22:30 h, a la plaça de la Vila, serà el moment de l'Encesa de la plaça. I seguidament, el Correfoc pels carrers del nucli antic, amb la participació de: Lluert de Tota l'Endenga, el Cabrot del Vendrell, el Mamut de la Canonja, Diables Alrinachs de Riudecanyes, Diables 7 Pecats Capitals de la Pobla, Griu de Tarragona, Diables i els Diables Cagarrieres i la Farnaca de Tot l'Endenga.

En arribar a la plaça del Setge, es farà l'Encesa final i l'espectacle pirotècnic, a càrrec de la Pirotècnia Tomàs de Benicarló. Seguidament, al parc del Pinaret, es podrà gaudir del concert amb Ebri-Knight, Sixtus i DJ Ceba.

El diumenge 3 de setembre, a partir de les 11:30 h, a l'Espai Vileru (pati Torre del Llimó), es farà el Vermut Vileru. A les 12:30 h, hi haurà l'actuació dels Calot. 

A les 18 h, la plaça de la Vila acollirà la Diada Castellera de la Festa Major, amb l'actuació dels Xiquets de Cambrils, Xiquets de Reus i Xiquets del Serrallo. En acabar, al passeig Albert, -davant del local dels castellers- es podrà gaudir de l'animació dels Casiotones Brothers. 

L'endemà dilluns 4 de setembre, de les 18 a les 20 h, al parc del Pianret, s'organitzarà el taller familiar 'Descobreix el seguici festiu'.

El dimecres 6 de setember, a les 20 h, a la sala Àmbits del Centre Cultural, s'inaugurarà l'exposició CAT-Cambrils Art Total, la mostra de l'art únic de 32 artistes.

Dijous 7 de setembre, a les 19 h, al pati de la Torre Llimó, es farà la recepció institucional a les Maria del Camí nascudes o que resideixen a Cambrils. La trobada estarà amenitzada amb la música d'Ari Li, un artista de Cambrils que oferirà un repertori de Jazz, Swing,...

La Pujada de la Galera estrena cançó

El mateix dijous a partir de les 22 h, arriba la Pujada de la Galera del Ball de Diables Els Cagarrieres. S'iniciarà a la porta del Parc del Pescador, del passeig de les Palmeres, amb la "Deslligada", a càrrec de Dolors Sans, escultora i creadora de la Galera. Tot seguit, es procedirà a la Pujada de la Galera amb les xarangues Bandsonats i Tocabemolls. Acompanyarà a la Galera el Marquès de los Vélez de Tota l'Endenga. Durant el recorregut es podrà tastar la beguda de la Festa Major, "El Caminet". 

Com a novetat d'enguany, la Colla de Diables Els Cagarrieres estrenaran una cançó composada expressament per la Pujada de la Galera. En arribar a la plaça de la Vila, es farà la Ballada cnjunta de la Galera i el Marquè de los Vélez. I per acabar la festa, no podia faltar el concert amb el cantant de la Cala, Miquel del Roig.

Diada de Festa Major, els actes tradicionals

El divendres 8 de setembre, la Festa Major de la Mare de Déu del Camí concentra els actes litúrgics i tradicionals.  A les 10 h i a les 11:30 h es farà la Missa concelebrada, i a les 20 h, amb el res de la novena. 

A les 08:30 h, sortiran les Matinades pels carrers del Barri Antic, que durant el recorregut es tiraran trons. De les 09:30 a les 10:00 h, a la plaça del Setge, hi haurà la trobada dels participants del seguici popular i,a les 10 h, es farà el llançament de coets per anunciar la Festa Major, a càrrec del Ball de Diables Els Cagarrieres. Seguidament, s'iniciarà l'Anada a Ofici amb tot el Seguici Festiu al complet de Cambrils.

A les 11:30 h, a l'Ermita de la Mare de Déu del Camí, se celebrarà la Missa Solemne concelebrada. El cant litúrgic anirà a càrrec de la Coral Verge del Camí. A la sortida de missa, al pati de l'ermita, les aurotirats i les entitats encapçalaran l'Ofrena de flors a la patrona de Cambrils. Seguidament, s'encendrà la traca de Festa Major. 

Durant el matí, al patir de darrera de l'Ermita, s'hi farà el Vermut de Festa Major, amb servei de bar a càrrec del Ball de Bastons de Cambrils. A partir de les 13 h, en aquest espai, hi haurà sardanes amb la Cobla Maricel de Sitges i els Amics de la Sardana de Cambirls. 

Vileros i Mariners

Un dels actes més esperats serà la representació del Ball parlat de "Vileros i Mariners", a les 18 h, al pati de la Torre del Llimó. Es farà sàtira i es repartirà crítica per a tothom.

A partir de les 19 h, a la plaça de la Vila, serà el torn dels Balls de lluïment dels elements festius del municipi. En acabar els balls, al pati de la Torre del Llimó, hi haurà una nova funció de "Vileros i Mariners".

Festa del 30è aniversari dels Xiquets de Cambrils

El Parc del Pinaret serà l'escenari, el dissabte 9 de setembre, de la Festa dels 30 anys dels Xiquets de Cambrils. De 10 a 11 h, pel Barri Antic, hi haurà la cercavila amb la xaranga Bufacanyes. D'11 a 13 h, hi haurà jocs de fusta castellers amb els Xics del Xurrac. A les 12 h, vermut popular amb l'actuació de The Covermakers. I a partir de les 14:30 h, es farà un dinar popular.

A partir de les 17 h, es podrà gaudir d'una "Tarda Vilera" a l'espai vileru (Torre del Llimó i carrer Rovira), amb activitats per a tots els "vilerus i vileres", i els mariners i marineres, si volen també. A la mateixa hora, al carrer Rovira, s'hi impartiran tallers infantils i, a les 18 h, animiació infantil amb Pell de Gallina. 

Per acabar la jornada, a les 22 h, la Nit de Monòlegs amb Andrés Fajngold i Raquel Hervás. I a partir de les 00:30 h, PD Parau. Hi haurà servei de bar i de food trucks.

9a Festa Bastonera i Concert de la Diada

El diumenge 10 de setembre, a partir de les 18:30 h, se celebrarà la 9a Festa Bastonera a la plaça de la Vila, que farà un recorregut pels carrers del Barri Antic i amb ballada final de totes les colles a la plaça de la Vila.

A partir de les 22:30 h, al Parc del Pinaret, es podrà gaudir del concert de la Diada, amb l'actuació de La Cosina, Auxili i Dalton Bang.

El dilluns 11 de setembre, a les 12 h, al Parc del Pescador, s'hi celebrarà l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya. Enguany el parlament anirà a càrrec de l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita Esteruelas, i es comptarà am la participació de la Coral Verge del Camí i la Colla Castellera Xiquets de Cambrils. En cas de pluja l'acte es celebrarà a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Cambrils a la mateixa hora.

Els actes de la Festa Major es completaran amb la presentació de l'exposició 'A tota vela' (15 de setembre, Centre Cultural); Barretes Cambrils (15 de setembre), l'acte solidari 'Deixa't prendre el pèl' (17 de setembre), teatre amb l'obra 'George Kaplan' de la cia La Tramoia (17 de setembre) o el Cambribike (del 15 al 17 de setembre), entre altres.

Podeu consultar el programa d'actes aquí.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: