Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El groc protagonitza la imatge de Santa Úrsula 2018

L'ha dissenyada la creadora Anduluplandu i tindrà una doble versió, femenina i masculina

Presentació de la imatge gràfica de la Fira de Santa Úrsula 2018, amb l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el regidor de Cultura, Marc Ayala, -al centre- i els representants de la Vella i la Joves -als extrems- Presentació de la imatge gràfica de la Fira de Santa Úrsula 2018, amb l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el regidor de Cultura, Marc Ayala, -al centre- i els representants de la Vella i la Joves -als extrems- AJUNTAMENT DE VALLS
Fires i Congressos Redacció Infocamp
Divendres, 20 Juliol 2018 16:28

La Fira de Santa Úrsula de Valls, que acollirà la vuitena edició del Fòrum Casteller de Catalunya, ha presentat avui la imatge gràfica d’aquest 2018, obra de la dissenyadora, publicista i il·lustradora Anduluplandu. El color groc tenyeix la camisa d’un jove casteller, amb una clara al·lusió als moments que travessa el país. Per primer cop apareixeran suports amb protagonista femení -amb la silueta d'una castellera- i d’altres amb masculí -i d'un casteller-. L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha destacat que enguany "aquest cartell amb la samarreta groga té més significat que mai, com a símbol d'unitat de país, de reivindicació de la llibertat, dels drets civils i humans, tal com van fer fa uns dies les dues colles dels Xiquets de Valls al Festival Smithsonian, aixecant dos pilars conjuntament davant del capitoli de Washington, vestits amb la samarreta groga".

Anduluplandu, el segell artístic de la tarragonina Bet Díez Rodríguez, dona protagonisme a un jove casteller amb camisa groga i mocador vermell al canell en la imatge gràfica de la Santa Úrsula vallenca 2018. Per primer cop, en funció dels diferents suports i anuncis que vagin apareixent durant la campanya, la imatge tindrà un protagonista femení i un altre masculí. La imatge s’insereix en l’estil propi d’aquesta autora, desenfadat i infantil i basat en la il·lustració. També incorpora al cartell alguns dels seus trets característics i peculiars com la galta vermella del protagonista o el seu nas contundent, i el traç negre sobre fons pla.

El disseny de Santa Úrsula converteix la "Ú" accentuada, que s’estrenava en la imatge gràfica de l’any passat, en imagotip de la celebració, en reaparèixer en la proposta d’enguany. A més, l'accent a la "Ú" també es pot interpretar com un record "als fets de l'1 (U) d'Octubre", tal com ha dit Batet. El jove casteller sosté amb la mà esquerra aquesta "Ú" de color vermell, a joc amb el mocador que duu al canell. Amb l’ull esquerre mira pel mig de la lletra, mentre que amb l’altre fa una picada d’ullet cercant la complicitat de l’espectador per assolir uns propòsits compartits.

L’imagotip funciona com a homenatge a la patrona vallenca, i l’accent actua alhora com l’aleta de l’enxaneta que corona el castell i com la rúbrica a la llarga temporada de les colles dels Xiquets de Valls que per Santa Úrsula esperen assolir-ne les màximes fites en la mare de totes les diades castelleres.

El regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, també ha remarcat que la imatge de Santa Úrsula també incorpora el lema "La ciutat on aixequem el Museu Casteller de Catalunya", com a signe que el projecte "entra en la seva recta final", que serà la instal·lació de la museografia en el nou edifici alçat en el número 5 de la plaça del Blat.

Dissenyadora km0

Precisament Anduluplandu acaba de ser mare i no ha pogut assistir a la presentació pública de la imatge, però manifesta que "sóc una autèntica convençuda del producte km0, per la qual cosa vaig estar contenta de rebre aquest encàrrec des del km0 casteller". Es va formar en la primera promoció de Publicitat de la Universitat Rovira i Virgili, i compta amb els estudis de grau superior en Disseny Gràfic a l’Escola d’Art de la Diputació, on exerceix com a professora de disseny gràfic. Així mateix, obtingué el Postgrau en Disseny i Producció editorial a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

És dissenyadora de cartells, de samarretes, de marxandatge festiu, d’etiquetes de vi, d’imatges corporatives i de webs; així com il·lustradora de contes i de La Directa, mitjà en català d'informació d'actualitat, investigació, debat i anàlisi que entén la comunicació com una eina de transformació social.

Entre els darrers treballs gestats per Anduluplandu destaquen el conte El Teo i la Quima (2016), dedicat al món dels gegants per a la Colla Gegantera de Vedruna Sagrat Cor; la participació en l’exposició col·lectiva de les il·lustradores de La Directa a l’Euskal Etxea de Barcelona (2017); el cartell del Carnaval de Tarragona 2017; el llibre infantil Mapa de ciutats somiades amb l’editorial Piscina un petit oceà (2018); la imatge gràfica del nou establiment de Forns Enric a Tarragona (2018); o l’etiqueta del vi El Senyoret elaborat a Sarral per Rosa M- Torres (2018). Els seus treballs artístics sovint adreçats a la decoració es poden trobar a "botigues boniques", com ella mateixa les defineix: Espai Elysian i El Lloro, a Tarragona; Coté sud Shop, a Reus; Walkiria Studio, a Vilanova i la Geltrú. També ha participat amb obra seva en exposicions particulars i col·lectives a Tarragona, Valls i Barcelona; ha comissariat l’exposició col·lectiva 'Oh, my cat!' per a la Generalitat de Catalunya; intervingut en "saraus il∙lustrats" com el festival Minipop de Tarragona on ha fet diversos tallers; i ha organitzat les últimes 'Nit de la il·lustració del Festival Sota la Palmera' de Tarragona, amb Joan Rioné i Txomin Medrano.

Compromís dels Xiquets de Valls

Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l'Ajuntament de Valls coorganitzen el conjunt d'activitats de la setmana castellera més transversal de la tradicional Fira de Santa Úrsula del proper mes d’octubre, una celebració que compta també amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, dins d’ella, el 8è Simposi Casteller és una activitat integrada en l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, format per una àmplia xarxa d’antenes, de la qual Valls és l’Antena Castellera com a seu del Museu Casteller de Catalunya, que ha finalitzat la fase de construcció de l’immoble i és a punt d’adjudicar la museografia interior. l’estil d’il·lustració desenfadada i infantil. La dissenyadora incorpora al cartell algun dels seus trets característics com les galtes vermelles.

Durant la presentació del cartell de Santa Úrsula, els representants de la Colla Joves Xiquets de Valls i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls han anunciat que aquesta tarda assistiran a la concentració popular de suport que tindrà lloc a les immediacions de la presó de Mas d'Enric, al Catllar, en solidaritat amb l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha estat traslladada avui a la presó catalana.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: