Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Fira de Santa Úrsula de Valls es clourà enguany amb una festa al Pati

La diada castellera, l'exposició dels 125 anys del campanar, la Fira Canalla i l'homenatge a la bibliotecària vallenca Maria Felipa Español, entre els actes destacats

La regidora de Cultura, Laia Castells, ha presentat la programació de Santa Úrsula, acompanyada de representants de les colles vallenques i de les comissions participatives La regidora de Cultura, Laia Castells, ha presentat la programació de Santa Úrsula, acompanyada de representants de les colles vallenques i de les comissions participatives CEDIDA
Fires i Congressos Redacció Infocamp
Divendres, 14 Octubre 2022 14:57

La Fira de Santa Úrsula de Valls torna, del 14 al 23 d'octubre, amb tota la programació clàssica d'una festa ja plenament de represa i de post pandèmia. La gran cita serà la diada del diumenge 23 amb el derbi entre les dues colles dels Xiquets de Valls, la Joves i la Vella, a la plaça del Blat, Km0 casteller. L'actuació arriba després del Concurs de Castells de Tarragona i, sobretot, amb el record ben viu de la última gran actuació abans de la pandèmia, per Santa Úrsula de 2019 quan la Joves i la Vella van carregar el 3 de 9 sense folre, el sostre actual del món casteller.

Les dues colles vallenques coincideixen en què Santa Úrsula és la "diada mare" i "la més esperada de tota la temporada" pels castellers i castelleres. El president de la Colla Vella, Albert Pedret, ha explicat que, "a partir d'aquest dimecres, que comencem els assaigs, ens posarem a treballar per la diada de Santa Úrsula, que marca els objectius finals de la temporada". Al seu torn, el cap de colla de la Joves, Pere Rico, ha manifestat que "a partir de demà tornem a l'assaig per preparar la diada que més ens agrada i en la que volem fer tot el que ens queda pendent d'aquest any i en la que no deixem de pensar-hi des de l'inici de temporada".

La regidora de Cultura, Laia Castells, ha presentat aquesta tarda la programació i les novetats de la Santa Úrsula vallenca. Com marca la tradició, la gran cita del calendari casteller està envoltada d'activitats. Des de l'enfaixada de l'emblemàtica escultura 'El Casteller' de Josep Busquets al Pati, el divendres 21d'octubre, fins a la plaça del Museu Casteller, que dissabte 22 és l'espai escollit enguany per a la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i la Vella prèvia a la diada de Santa Úrsula. També es podrà gaudir del concert vermut de música tradicional i la xerrada del projecte 'Castells i Ciència' de la URV.

La Fira Canalla, la nova proposta per al públic familiar

Els castells seran també protagonistes destacats de la nova proposta familiar i gratuïta d'aquesta Santa Úrsula, la Fira Canalla, que a la plaça del Quarter comptarà amb el Circ Ximple dels vallencs de la Cia Passabarret, les instal·lacions d'aventura i jocs o diversos tallers per fer clauers, calendaris, imants i molts més gadgets cent per cent castellers.

La Festa de Cloenda

Com a novetat de la programació de Santa Úrsula d'enguany, destaca la festa de cloenda diumenge a la tarda vespre, que s'ha organitzat al Pati i que començarà amb un concert de gralles amb els Blu's i, previ als focs d'artifici de fi de festa, amb les figures acrobàtiques i de circ de Planeta Trampolí que combinaran la força, l'equilibri, el valor i el seny tant castellers. La cloenda tindrà també com a mestra de cerimònies a l'ambaixadora d'aquest 2022 dels Xiquets de Valls, la il·lustradora Pilarín Bayés, que posarà fi a Santa Úrsula amb la desenfaixada de l'escultura El Casteller.

Exposició sobre els 125 anys del campanar

La Fira commemora de manera especial el 125è aniversari del campanar de Valls que, amb els seus 74 metres d'alçada, és el més alt de les esglésies parroquials de Catalunya. El campanar ja és protagonista de la imatge gràfica i el cartell de Santa Úrsula dissenyats pels vallencs Medir Cucurull i Xavier Cendrós i enguany, coincidint amb l'efemèride, l'Institut d'Estudis Vallencs, amb la col·laboració del Museu de Valls, ha organitzat una exposició que, en base a imatges, documents i anècdotes, repassa què s'amaga darrera aquest monument emblemàtic d'estil neogòtic i gran talaia del Camp de Tarragona.

Explosió de cultura popular

La cultura popular vallenca estarà presenta a la Fira tots els dies de celebracions. Durant la setmana, amb les activitats del cicle 'Valls folklòrica', que organitza la Unió Anelles de la Flama i, ja el dissabte 22, amb les celebracions del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Bastons de Valls per part de l'Associació Cultural Verge de la Candela. Per aquesta Santa Úrsula es recupera una de les coreografies del Ball de Bastons -documentada en els vídeos trobats del Fons Excursionista de Catalunya i amb música d'Àngel Vallverdú- en una cercavila commemorativa que comptarà amb la participació dels bastoners de l'Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès.

Les celebracions de cultura popular continuaran el mateix dissabte amb el Correbous que enguany compleix el desè aniversari i, ja al vespre de dissabte, amb l'esperat correfoc de Santa Úrsula, que recupera l'encesa al Pati, i els versots satírics i baixada de l'arcàngel a la plaça del Blat dels diables de Valls. També destaca el tomb de vigília de Santa Úrsula, amb els gegants de la ciutat, que iniciaran el seu recorregut a la plaça del Blat després que els campaners ofereixin el toc de vigília des del campanar i que les vallenques amb el nom d'Úrsula accionin els 21 morterets. Pel diumenge sobresurt les Corts, el singular acte organitzat per la Colla Gegantera la Pessigolla que gira entorn de la figura de la reina Elionor.

La Mostra de Bestiari Escolar i Infantil estrena recorregut

Un dels moments més participatius i esperats per la canalla serà però el divendres 21 amb la Mostra de Bestiari Escolar i Infantil, que enguany arriba a la 22a edició i estrena recorregut. Com a novetat, el seguici amb els alumnes de totes les escoles de Valls portant els elements dels seus centres, acabarà al Pati, tot just abans d'enfaixar l'escultura d'El Casteller. La Mostra, a més de les reproduccions de les escoles del bestiari vallenc i peces de creació pròpia de cada centre, acollirà per primer cop a Santa Úrsula els nous nans que les escoles de Valls van estrenar per les Festes Decennals 2021+1.

Gòspel africà solidari

El programa de Santa Úrsula es complementa amb teatre i música per a tots els públics, entre moltes altres propostes. En aquest sentit, destaca el taller concert solidari, diumenge dia 16, que portarà a Valls el guardonat quintet ugandès de gòspel africà Aba Taano. Aquest grup es va originar en un orfenat d'Uganda i els seus balls i cants a cappella els ha valgut el reconeixement internacional. La recaptació de l'entrada del concert es destinarà a projectes que promouen l'atenció a infants orfes d'Uganda a través de la formació musical. Aba Taano no només actuarà al Principal al vespre, si no que al matí està programat al mateix escenari un taller de cant, organitzat per Suite Cor, obert a tot tipus de públic interessat en el cant i el gòspel.

A l'altre escenari dels Teatres de Valls, el Centre Cultural, obriran Santa Úrsula el concert d'Albert Pla (divendres 14) i Joan Pera amb el seu "Master Xof" (dissabte 15).

Una altra de les propostes musicals noves d'enguany serà el concert del divendres 21 d'octubre, a partir de les 23h, -després dels assajos-, a la plaça de l'Oli, que anirà a càrrec de Josep Maria Cantimplora -una aposta divertida, desenfadada i irònica del cantant de Brams Grancesc Ribera "Titot" - i The Regordettes.

Estrena del curt 'La mort petita'

El cinema també tindrà el seu espai en aquesta Santa Úrsula amb l'estrena a Valls del curtmetratge 'La mort petita' (dijous 20 a JCA Cinemes) dirigit per la vallenca Júlia Coldwell Serra. El curt està protagonitzat per Anna Alarcón, nominada als Premis Gaudí 2021, i ha obtingut ja premis en dos festivals: el Premi Escac a millor curtmetratge al BCN Film Fest i el Premi Curtmiratges a la direcció jove al Cerdanya Film Festival. El curt compta amb presència d'actors i actrius de Valls pel que fa a figuració i també en el paper del Quim interpretat per Nico Fernàndez.

El Museu de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp també se sumen a la Santa Úrsula cultural amb la inauguració (dissabte 22) de l'exposició 'Els Català. Fotògrafs d'un segle', una producció del Museu d'Història de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya en la que, per primera vegada, es fa una retrospectiva en què participen tots els membres de la nissaga que va marcar la història de la fotografia del nostre país.

Homenatge a Maria Felipa Español

En el darrer dia de festes, diumenge 23, s'homenatjarà a la bibliotecària Maria Felipa Español Coll (Valls, 1910 – Barcelona, 1995) que a partir d'aquesta Santa Úrsula donarà nom a la sala de la centenària Biblioteca Popular. Aquesta advocada laboralista, vallenca de naixement i resident a Barcelona fins a la seva mort, va tenir una activa faceta durant la Guerra Civil. Estudià a l'Escola de Bibliotecàries i, durant la guerra, va ser destinada, primer al front d'Aragó pel Servei de Biblioteques del Front de la Generalitat i, més tard, al bibliobús portant llibres als diversos punts de destacaments i hospitals militars de Catalunya. L'acte de bateig de la sala de la Popular comptarà amb la participació del nan de Maria Felipa Español, estrenat per les Festes Decennals 2021+1 i portat per l'alumnat de l'escola Eugeni d'Ors.

Podeu consultar el programa d'actes complet en aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: