Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls inicia la primera promoció d'habitatges públics en règim cooperatiu per a joves

S’estableix que els preus dels habitatges, d’uns 50 m2, siguin assequibles i oscil·lin entre els 220 i 275 de quota mensual

Plànol ubicació i distribució del futur bloc d’habitatges dotacionals públics, a l’entorn dels carrers Santa Marina i Sant Francesc Plànol ubicació i distribució del futur bloc d’habitatges dotacionals públics, a l’entorn dels carrers Santa Marina i Sant Francesc AJUNT. DE VALLS
Habitatge Redacció Infocamp
Dijous, 25 Octubre 2018 08:05

L’Ajuntament de Valls ha iniciat ja els passos del que serà la primera promoció pública municipal d’habitatges. Després que el plenari aprovés l’any passat les modificacions de planejament necessàries per a la construcció d’habitatges dotacionals públics a l’entorn dels carrers Santa Marina i Sant Francesc, la Junta de Govern ha aprovat aquesta setmana començar els tràmits d’expropiació d’aquesta zona del Barri Antic on s’hi construiria un nou bloc d’habitatges.

En concret, la Junta ha aprovat obrir l’expedient d’expropiació de quatre finques situades a la cruïlla dels carrers de Sant Francesc i Santa Marina per un import total de 65.100 euros. Resta iniciar l’expropiació d’un cinquè immoble que completaria el solar en el que s’hi construiria el nou edifici, amb capacitat per a 8 pisos de 50 metres quadrats cadascun. Aquests habitatges públics estaran destinats a població jove, amb l’objectiu de facilitar l’emancipació familiar i l’accés a la vivenda d’aquest col·lectiu. A la vegada, la promoció s’ubicarà al Barri Antic, en el marc dels projectes de recuperació i dinamització urbanística i social del centre històric que impulsa l’Ajuntament.

Avantatges del règim cooperatiu

L’accés a aquests 8 habitatges públics serà en règim cooperatiu, una fórmula diferenciada dels sistemes clàssics de lloguer o compra. D’aquesta manera, els residents pagaran mensualment una quota de soci que serà estable i no fluctuarà en el temps, a un preu assequible que pot oscil·lar entre els 220 i 275 euros en funció de les característiques de la vivenda. El règim cooperatiu promou l’accés a l’habitatge, amb un model més just, sense ànim de lucre i no especulatiu.

Amb la fórmula de cessió d’ús d’habitatges, conegut també com a model Andel, es crea una cooperativa d’usuaris que té la propietat dels immobles i en la que els seus membres es beneficien d’un ús indefinit a canvi d’una quota mensual a un preu assequible i d’una entrada inicial que se’ls hi retorna en el moment que deixen el pis i el transfereixen a un nou soci. Aquest és un sistema que s’ha estès amb èxit a països com Dinamarca, Noruega, Suècia, Canadà o els Estats Units per facilitar l’accés a l’habitatge a col·lectius vulnerables o amb majors dificultats.

Entre els avantatges econòmics immediats del règim cooperatiu destaca el fet que els membres d’una cooperativa d’habitatges gaudeixen de quotes mensuals a preus assequibles per sota mercat i a més no cal que comprin la vivenda i hagin de fer front al pagament d’una hipoteca a llarg termini. De la mateixa manera, al tractar-se d’un model que no lliga a l’usuari a llarg termini, si aquest ha de deixar l’immoble per motius laborals o personal, l’entrada inicial li és retornada.

Els quatre edificis sobre els que ara l’Ajuntament ha iniciat els tràmits d’expropiació són els situats al carrer Santa Marina números 34, 36, 38 i 40 i que, un cop siguin de propietat municipal, seran enderrocats. Restarà iniciar l’expropiació d’un cinquè edifici –C/Sant Francesc núm 31- que junt amb els altres 4 immobles completarà el solar d’uns 130 m2 aproximadament sobre el que s’hi construirà el nou bloc de pisos. El futur edifici tindrà quatre plantes amb dos habitatges per cadascuna de les plantes.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: