Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Només una vintena d'edificis de la demarcació demanen ajuts Next Generation per millorar l'eficiència energètica

Tot i que al territori ha més de 115.000 edificis que s’hi poden acollir, a la ciutat de Tarragona només ho han fet cinc i a Reus un de sol

El primer any de la convocatòria del fons Next Generation es tanca amb només una vintena de peticions de les ajudes El primer any de la convocatòria del fons Next Generation es tanca amb només una vintena de peticions de les ajudes COAATT
Habitatge Redacció Infocamp
Dijous, 16 Març 2023 11:15

Un any després de l’obertura de la convocatòria de concessió de subvencions dels fons europeus Next Generation, que en el cas de la construcció estan destinats a la millora de l’eficiència energètica, la resposta "no és gens positiva i els resultats són molt dolents". Aquesta és la principal conclusió a la que arriba el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) veient les dades reals que tenen com a base el nombre de sol·licituds rebudes fins ara.

A la demarcació de Tarragona hi ha 115.700 edificis construïts abans de l’any 1981 que són aquells que presenten carències més greus en l’àmbit d’estalvi energètic i a les seves instal·lacions. Són edificis amb un gran potencial de millora i candidats perfecta a reduir el consum energètic. Per tant, tots els propietaris d’aquests immobles podrien sol·licitar les ajudes d’eficiència energètica inclosa als fons Next Generation.

Però la realitat és molt llunyana a les expectatives perquè, en aquest primer any de termini de petició de concessió de la subvenció europea esmentada, a les comarques de Tarragona tan sols s’han iniciat 23 tràmits del total de 105 que s’han fet a tot Catalunya on, vista la xifra, també es pot parlar de fracàs.

Tornant a les comarques tarragonines que són sota el control del COAATT, les del Camp de Tarragona i el Baix Penedès, el total de tràmits és de només 16, una xifra escandalosa partint de la base que, només a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp, hi ha quasi 38.000 edificis que podrien haver demanat les ajudes.

Dels 16 tràmits iniciats, 5 són a la ciutat de Tarragona, 2 a Torredembarra i 2 a Móra la Nova, Als municipis del Vendrell, Ginestar, Montblanc, Móra d’Ebre, Reus, Riudecanyes i Valls s’ha iniciat un sol tràmit en cada població. Dels setze edificis, onze són habitatges unifamiliars i 5 corresponent a edificis de veïns que en total sumen 43 habitatges.

Pel que fa al pressupost de les obres ja tramitades, la suma arriba a gairebé 2,1 milions d’euros i aporten de mitjana una reducció del consum d’energia del 60%

Programa habitatge

En el cas del programa habitatge que va dirigit a habitatges unifamiliars i habitatges dins un bloc de veïns, els valors son una mica millors i en molts casos van destinades a finançar la substitució de finestres i balconeres. El programa exigeix uns requeriments inferiors, un reducció del 7% en la demanda de calefacció i refrigeració de l’habitatge, o en el cas que de substitució de les finestres, demana que les noves tinguin les prestacions de les que actualment s’instal·len en habitatges nous.

El programa el demanen de forma majoritària propietaris que volen canviar les finestres o les instal·lacions de l’habitatge i normalment es tracta d’un unifamiliar.

Les subvencions del programa edificis oscil·la entre el 40% de la despesa amb un topall de 6.300 € per habitatge amb reduccions del consum de fins al 30% , i el 80% de la despesa amb un topall de 18.000 € per habitatge amb reduccions superiors al 60%.

En el cas del programa habitatge les subvencions són sempre del 40% de la despesa amb un topall de 3.000 €. La inversió de despesa realitzada i no subvencionada es pot desgravar a la declaració de la Renda amb un màxim de 5.000 € anuals i duran un màxim de tres anys.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: