Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La producció audiovisual del Museu Casteller inclourà fons inèdits de la història dels castells

El creador vallenc Jordi Ferré Batalla ha coordinat els materials visuals de l’àrea cronològica del nou museu

Imatge del 1918 captada per la càmera de Pere Català i Pic Imatge del 1918 captada per la càmera de Pere Català i Pic PERE CATALÀ I PIC
Món casteller Redacció Infocamp
Dimarts, 09 abril 2019 07:35

Poc a poc es va coneixent com serà per dins del Museu Casteller de Catalunya a Valls. Els audiovisuals de l’àrea cronològica de Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya integraran el talent vallenc dins la museografia del nou equipament gràcies a la participació del creador vallenc, Jordi Ferré Batalla. El director cinematogràfic local ha estat el coordinador dels nou audiovisuals corresponents a les nou etapes de la història dels castells.

El Museu Casteller també integra els creadors locals vallencs en les nou pantalles de l’àrea cronològica, amb nou vídeos corresponents als diversos períodes de la història dels castells. La productora audiovisual i fotogràfica Uncle Jun Films, de la qual és fundador i soci el vallenc Jordi Ferré Batalla, n’ha estat la responsable. ambé hi ha participat la productora musical independent barcelonina Telemann Rec. La documentació final de les imatges ha anat a càrrec del vallenc Pau Salat i del morellenc Guillem Barberà. El creador Jordi Ferré ha explicat que cada vídeo té una durada que oscil·la "entre els 2 minuts i mig i els tres minuts i servirà per recolzar la cronologia amb textos del Museu Casteller".

La història en el Museu Casteller de Catalunya no serà una foto fixa, sinó que, a banda dels continguts escrits preparats pels nou especialistes castellers del Consell Científic, les imatges i especialment les animades també hi tindran un pes específic, com en la resta del relat expositiu. El vallenc Jordi Ferré i el seu soci Marc Martí, a través de la productora Uncle Jun Films, han estat els responsables de la creació d’aquests nou clips, als quals ha posat banda sonora original, enregistrada per al projecte, la productora musical independent de Barcelona Telemann Rec, integrada per Pere Jou i Aurora Bauzà.

En relació a la producció musical, Pere Jou ha explicat que "a nosaltres ens quedava lluny el fenòmen casteller. El nostre anclatge va ser el relat emocional". Per fer-ho possible, "vam fer ús de sonoritzacions i instruments propis de la cultura popular catalana i castellera en particular, com ara les percussions i la tenora", que es va escollir enlloc de la gralla perquè era un instrument menys complicat d'adaptar.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Marc Ayala, ha volgut posar l'accent en la importància que prèn el relat emocional en aquests audiovisuals: "Recordem que el lema de la marca del museu és "El nostre món, la vostra emoció", que lliga perfectament amb l'experiència que tindran els visitants". Ayala també ha remarcat la importància que té tot el fons documental, que s'ha extret d'una cinquantena d'arxiu i hemeroteques de tot el país.

D'esquerra a dreta, Pere Jou, Marc Ayala i Jordi Ferré: (Josep Cartanyà): 

Pere Jou Marc Ayala i Jordi Ferré

Fons diversos i inèdits

La creació parteix d’una selecció dels fons arxivístics, fotogràfics i cinematogràfics d’una cinquantena d’arxius, hemeroteques i col·leccions, que s’han integrat en el centre de documentació del Museu Casteller, a través del projecte d’antena castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, xarxa que agrupa una vintena llarga d’equipaments culturals del país. Ferré i Martí han usat 150 imatges fotogràfiques històriques aproximadament i un seguit de filmacions per configurar el producte final.

Així, per exemple, s’han emprat diversos enregistraments inèdits en moviment pertanyents als fons de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili, sobretot situats cronològicament entre el final de la guerra civil espanyola i l’actualitat. Aquest fons està configurat per filmacions realitzades majoritàriament per aficionats interessats en el món dels castells, en un temps històric en què els enregistraments visuals encara no estaven àmpliament estesos, per la qual cosa el seu valor és alt. Però els joves creadors també s’han valgut de filmacions anteriors a la guerra civil i d’altres molt més modernes amb la televisió ja emetent en directe les actuacions castelleres cabdals de cada temporada.

Els documents més antics que es podran veure en els clips corresponen a pergamins i altres documents sobre construccions de tres pisos del Ball de Valencians, com a antecedent dels castells. Pel que fa a les primeres filmacions, pertanyen a l'any 1912.

Paral·lelament, en la creació d’aquesta producció audiovisual final s’han usat imatges rodades en directe actuals i enregistrades a càmera lenta. Cerquen primers plans i detalls de mans, peus, camises, gestos, faixes, per imbricar la simbologia castellera i no tant la construcció humana en si, que ja queda àmpliament recollida en les imatges triades.

El resultat del projecte també mostrarà recursos tècnics com les transparències, els moviments dins les mateixes fotografies fixes, les sobreexposicions fotogràfiques, o les rotacions i efectes de transició. Tots aquests recursos complementaris enriqueixen el material i permeten una millor comunicació amb els espectadors del segle XXI. El Museu oferirà una producció audiovisual no sols de caire històric sinó també creatiu i artístic, que permetrà veure i entendre el llegat patrimonial des dels antecedents del segle XVII amb ulls del XXI. Aquesta part del nou equipament ha estat cofinançada amb fons del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: