Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els cinemes de Valls estrenaran el 21 d'octubre el documental sobre Santa Úrsula 1981

La pel·lícula 'El pas. Santa Úrsula 1981', dirigida per Maria Roig, simbolitza el canvi d’època castellera que va suposar aquella diada

Frame del tràiler de la pel·lícula documental 'El pas. Santa Úrsula 1981' Frame del tràiler de la pel·lícula documental 'El pas. Santa Úrsula 1981' AJUNTAMENT DE VALLS
Món casteller Redacció Infocamp
Dijous, 30 Setembre 2021 16:20

La pel·lícula documental que analitzarà la mítica diada castellera de Santa Úrsula de 1981 ha estat batejada amb el títol 'El pas. Santa Úrsula 1981', i ha presentat el cartell que en servirà com a carta de presentació, així com un teaser en què aflora l’ancestral rivalitat entre les colles vallenques i que es va viure també en aquella jornada fa 40 anys. El documental s'estrenarà el dijous 21 d'octubre, a la sala gran dels JCA Cinems de Valls, durant la setmana de les Fires de Santa Úrsula.

La directora de la pel·lícula, Maria Roig, ha explicat que el títol -'El Pas'- respon al canvi d’època castellera que va suposar la diada de l’octubre de 1981, en què la Colla Vella va descarregar el primer 4de9 amb folre del segle XX i la Colla Joves feu el mateix amb el 5de8. Roig ha dit que diversos castellers i periodistes entrevistats es van referir a que aquella diada castellera va suposar "un pas" o "un pas de gegant" en el món casteller. La directora diu que hi ha una similitud amb els temps actuals, en què els castells estan fent "un pas" després de la pandèmia. També creu que el documental proposa una reflexió envers el tancament d'aquella segona època d'or dels castells, l'any 2019, -com van suposar els 3de9 nets per les colles vallenques- i "potser a partir d'ara haurem de valorar més el que costa fer un castell, sigui de 7 o de 8", ha afegit Roig.

Amb aquella jornada les colles vallenques i, per extensió, el món casteller van fer un pas enorme recuperant nivells no assolits des del segle XIX. En concret el darrer castell de nou s’havia vist l’any 1893. Amb aquella diada va començar la segona època d’or dels castells.

Cartell d’estrena

El cartell ha estat elaborat per la il·lustradora i dissenyadora gràfica vallenca Marina Barberà. Per conceptualitzar-lo l’autora va partir de la incertesa que va precedir la diada de Santa Úrsula de 1981, que considera que "és la mateixa incertesa amb què ens trobem avui dia". També l’ha inspirada un poema escrit per la seva àvia Maria Molina sobre aquella jornada castellera, una estrofa del qual diu: "La plaça de gom a gom / llueix com una brasa encesa / esperant la gran promesa / que se’ls hi deu a l’afició".

El cartell vol representar la gernació que aquell dia hi havia a la plaça del Blat, on confluïren públic i castellers d’ambdues colles. A l’esquerra hi trobem les camises més vermelloses i a la dreta les rosades, situant l’espectador en el lloc del públic que és a punt per veure l’espectacle que s’ha d’esdevenir. Gràficament la imatge és borrosa fins arribar a desdibuixar-se i convertir-se en blanca, tot evocant l’evolució, la quietud, l’absència i el no saber que vindrà.

Els colors que Marina Barberà ha escollit són de baix contrast, tal com també ho serà la imatge del documental. Referencien la indumentària castellera, amb les camises, la faixa i els pantalons. També hi apareix el groc en la senyalística del cartell, que vol fer referència a l’esperança i que simula les persones més devotes que acompanyen la Mare de Déu de la Candela, ja que tant el 1981 com enguany, 2021, són anys candelers. Finalment, el títol, juntament amb la silueta del fons, denoten la verticalitat dels castells i l’aleta de l’enxaneta coincideix amb l’esplendor de la Verge candelera.

Finalment, el regidor de Cultura, Marc Ayala, ha expressat que, 40 anys després, "Santa Úrsula i les Festes Decennals també suposaran un pas, una represa de l'activitat castellera".

La directora de la pel·lícula, Maria Roig, observa el cartell davant la presència de la dissenyadora, Marina Barberà, i el regidor, Marc Ayala: 

Maria Virgili Marina Barberà i Marc Ayala cartell documental 1981

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, vinculat als programes Etnologia en xarxa i Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic.

El tràiler de la pel·lícula

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: