Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Ciudadanos: ¿Viva la estupidez?"

Opinió Manel Jordana
Dimecres, 13 Desembre 2017 13:06

Primera pantalla. Fa més de 35 anys que visc a Canadà, concretament a Ontario, a menys de 100 Km de la frontera amb els Estats Units. L’anglès que es parla a Canadà es molt semblant al que es parla al Nord dels Estats Units i a California. No hi ha problema per entendre'ns.

Però, de vegades em costa entendre l’anglès que es parla al Sud i Midwest dels Estats Units. No només aquest sinó també l’anglès que es parla a Australia o Sudàfrica. En part perque utilitzen algunes paraules o expressions diferents, però també perque l’articulació i l’entonació són notablement peculiars. Ara bé, ni a mi ni, que jo sàpiga, a ningú se li acudiria dir la bestiesa que en els llocs esmentats no es parla l’anglès. Com a màxim, es permeten alguns comentaris humoristics benevolents com el de l’inefable escriptor irlandès Oscar Wilde: “We have really everything in common with America nowadays except, of course, language” En català: “Realment avui en dia ho tenim tot en comú amb Amèrica excepte, naturalment, l’idioma”.

Segona pantalla. M’he preocupat de recollir declaracions recents a la premsa per membres de Ciudadanos respecte al català. Així, l’onze d’octubre del 2017, el conseller de Ciudadanos a Benicarló, Benjamin Martí, va afirmar que ells no parlaven català, sino “benicarlando”. Anteriorment, el 20 de febrer del 2017, el portaveu de Ciudadanos al País Valencià, Fernando Giner, denunciava que el català era “una agresión a la autonomía y singularidad de la Comunidad Valenciana”. L’article anava acompanyat de una deliciosa fotografía del Sr. Giner amb una somrient Sra. Arrimadas al costat. Fa mesos els governs català, valencià i balear van signar la Declaració de Palma per “fomentar la llengua i cultura comunes”. ¡Mare de Déu la que van fer! El 14 de gener del 2017 la consellera de Ciudadanos a Mallorca, Catalina Serra, feia una aferrisada defensa de “nuestras palabras mallorquinas” i preguntava “¿Quieren Vds que los mallorquines nos convirtamos en catalanes?” Això només es una petita mostra de les declaracions que membres de Ciudadanos han fet respecte al català. No es pot dubtar la seva consistència.

Tercera pantalla. ¿Com es poden descriure aquestes declaracions? En fer-me aquesta pregunta, vaig recordar el que sovint dic els meus estudiants quan no saben una cosa: “Don’t worry, ignorance can be corrected; stupidity is forever”. En català: “No t’amoïnis, l’ignorància es pot corregir; l’estupidesa es per sempre” Per tal de filar prim, vaig consultar al diccionari de la Real Academia de la Lengua Española (RALE) la paraula “estupidez”. Diu: “Torpeza notable en comprender las cosas”. No del tot satisfet, he consultat el World Reference.com per sinònims de “estupidez” amb el següent resultat: “Necedad, memez, sandez, tontería, idiotez, simpleza, bobada” Haig, donç, de concloure que les afirmacions dels il.lustres representants de Ciudadanos respecte al català no son una opinió basada en una lògica o coneixement o base científica raonable o acceptable sino, simplement, una “estupidez”. Notaran els lectors que no descric aquestes persones com “estúpidas” i, per tant, no les insulto. El que descric és el seu posicionament. Tot i amb això, convé recordar que el RALE també diu, en definir la paraula “estupidez”: “Dicho o hecho por un estúpido”

Quarta pantalla. És irònic que Ciudadanos vagi pel món defensant el mallorquí, el valencià, el ”benicarlando” i altres “idiomes” perque, en realitat, l’únic que els interessa es la imposició del castellà per qualsevol mitjà . Al cap i a la fi, aquests són precisament els mateixos personatges obsessionats patològicament en desballastar la escola catalana, sens dubte una expressió contundent de la seva irracional catalanofòbia. És miserable l’intent de Ciudadanos d'utilitzar la llengua per promoure de manera complertament injustificada antagonismes entre comunitats quan són precisament aquests individus els que tant es queixen per això de la “fractura social”. Esperem que el públic no es deixi enganyar per les fal.làcies de la Sra. Arrimadas o del seu mestre de la manipulació Sr. Albert Rivera.

Cinquena i última pantalla. En una primera aproximació, el problema, respectats lectors, és que es podria argumentar que un és estúpid o no ho és; vaja, que no es pot ser només “una mica estúpid” i, en realitat, és presumiblement difícil ser estúpid avui i demà no. De manera que si aquesta gent exhibeixen aquest nivell de muscle intel.lectual respecte al tema dels idiomes, no hi ha cap garantia que n’exhibiran un de diferent en altres temes. Ara bé, hi una interpretació més tortuosa i maquiavèl·lica. Ciudadanos competeix desesperadament pels mateixos vots del PP a l’Estat espanyol. Considerant que el Sr. Rivera es l’indiscutible delfí del Sr. Aznar, la situació s’ha convertit en una carrera a veure qui és més de dretes, qui és més re-centralitzador, qui és més autoritari i, naturalment, qui es mes anticatalà perque això, ja ho sabem, dona molts vots a Espanya. És a dir, Ciudadanos està plenament preparat per humillar Catalunya per guanyar a Espanya. En resum, la qüestió podria no ser estupidesa sinó, simplement, malicia deliberada. ¡Quina broma més esperpèntica això de Arrimadas Presidente! Prefereixo un tsunami i començar de nou.

Manel Jordana

Manel Jordana

Professor de la Universitat de MacMaster (Hamilton, Ontario, Canadà).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: