Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Sobre les colònies felines: Nosaltres gestionem, nosaltres decidim"

Opinió Anna Carbonell i Frontera
Dijous, 21 Juny 2018 21:45

El passat dijous 7 de juny, a la seu del Col·legi de Veterinaris de Catalunya a Barcelona (COVB), ens vam trobar amb l'obligació d'assistir a la primera Jornada Veterinària i de Salut Pública amb el títol "Gats feral i Colònies Urbanes: un repte per la professió".

Efectivament, va ser tot un repte ser-hi i no interrompre les mentides i mitges veritats interessades dels ponents, doncs, per començar, el Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya (CCVC) mai no ha treballat amb gats ni ha participat de la gestió de la seva cura i protecció, que no s'han format ni indagat en medicina poblacional felina, pel contrari, sempre han posat pedres al camí a fi de dificultar la participació de veterinaris col·laboradors, mai cap publicació científica, i la traducció directa d’aquest menysteniment és que mai s'han oposat a que aquests gats siguin capturats i tancats en gàbies de gosseres on la majoria acaben morint per desatenció. El repte fou no aixecar-se de la butaca i fugir d’aquell esperpent després d’haver d'escoltat el menyspreu vers el teixit associatiu de cuidadores i gestores de colònies, zero vegades anomenades, en una primera fase d’una estratègia que passa per anorrear la seva tasca social i animalista, amb l’afany de pretendre ser l'únic interlocutor amb l'administració, fet que podria provocar un resultat molt perillós pels gats ferals.

En realitat, i com en tot, la cosa va d’interessos ocults, de l’afany de diners, notorietat i monopoli que en vol treure el “Consell del Col·legi de veterinaris de Catalunya”, quan presenten públicament un programa de gestió de colònies de gats urbans basat en una burda còpia de la feina que duen a terme des de fa desenes d’anys, les entitats felines i les persones cuidadores de gats ferals, on hi afegiren com a «extra», la necessitat de la implantació del xip identificatiu a tots els individus i la realització del test -la prova per detectar si presenta la leucèmia felina (FeLV) i la immunodeficiència felina (Fiv)- abans d'esterilitzar, fet que suposaria el sacrifici de tots els que donessin resultat positiu, independentment de si poden gaudir d'una bona vida tot vulnerant el Decret Legislatiu 2/2008 de dalt baix.

Es van permetre tractar aquesta gestió pública des de la perspectiva sensacionalista de la salut pública, però en cap moment des de l'àmbit de la protecció animal, això ja ho diu tot, ho diu tan clar com resa la recent publicació d’una noticia on el president del Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya que deia: “aquests animals no deixen de ser un focus que pot portar malalties. Més del 60% de les malalties de les persones són transmeses per animals. A més, són animals que estan en llocs de risc com ara parcs i jardins, amb nens petits que juguen a terra, i provoquen contaminació per gèrmens i per paràsits.” Afirmació que no va lligada a cap estudi veterinari. Per tant, com poden vendre que són professionals si perboquen estadístiques falses sense fonaments? Això és una mostra més que ens indica que darrere d'aquest programa existeix una manca de professionalitat i d’ètica, que la lliga als interessos ocults que esmentava.

Hom sap que quan realitzes un test – la prova FeLV/FIV- el primer resultat no es pot considerar definitiu, que davant d'un individu positiu en aquestes malalties víriques cròniques, o tens un refugi o cases d'acollida per assumir-lo i mantenir-lo separat d'aquells individus que no en presenten cap, o per contra ha de ser retornat com tots els altres a la seva colònia, i això és així, perquè estem davant d'un animal que pot viure dignament amb un tractament de suport, que està sota la protecció de la normativa aprovada pel Parlament sobre protecció dels animals que, en el seu article 2, els cataloga com a “éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica, així com de moviment voluntari”. Serà que ho sap tothom menys el CCVC i els seus serveis jurídics? Poques som les persones que preveiem l'abast d'aquest atac, perquè poques som les qui coneixem alguns dels animal humans que es troben darrere d'aquest programa. Parlem de perfils manipuladors, que no tenen empatia i no senten culpa o vergonya. Definició explícita.

Ha arribat el moment de deixar les coses clares: no ho permetrem. És per aquest motiu que hem convocat el 1r Fòrum on serà tractada aquesta amenaça, amb representants de totes les entitats i persones cuidadores. Estic convençuda que no totes i tots els professionals que pertanyen al CCVC, defensen aquesta postura, per això espero reaccions immediates i poder llegir o bé escoltar d’altres veus que defensin els gats ferals en contraposició als interessos personals i corporatius.

Anna Carbonell i Frontera

Anna Carbonell i Frontera

Directora de Nova Eucària i assessora experta en Dret Animal

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: