Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Granet a granet farem la gran platja de l’acollida"

Opinió Jordi Cartanyà Benet
Diumenge, 24 Juny 2018 20:03

PANORAMA DESOLADOR

En els darrers cinc anys, han mort prop de 15.000 persones ofegades a la Mediterrània. Milers de persones malviuen en camps de refugiats i els estats membres de la Unió Europea han incomplert de manera flagrant les quotes d’acollida. S’externalitzen les fronteres i cada cop s’inverteix més capital en seguretat en lloc de fer-ho en recursos per a l’acollida. Aquest és el panorama desolador que tenim ara mateix en matèria de política de refugiats en el nostre entorn geogràfic. Malgrat això, Catalunya va viure la manifestació més gran que s’hagi fet mai en favor dels drets de les persones refugiades i migrades, fa poc més d’un any a Barcelona. Tots i totes cridàvem: volem acollir! Va ser un èxit, un exemple a seguir, una mobilització a gran escala dins del territori català, però va ser insuficient, des del punt de vista polític, per avançar amb fermesa cap al nostre model de societat republicana, que es basa en els valors de la solidaritat, l’acollida i la cohesió.

Dimecres passat, dia 20, celebràvem el Dia Internacional de les persones refugiades, refermant el nostre compromís amb l’acollida i el refugi. S’anunciava al Parlament de Catalunya que s’impulsaria una comissió d’estudi pels moviments migratoris i l’acollida. Dies enrere, arribava a València el vaixell Aquarius i altres vaixells provinents d’Itàlia carregats amb centenars de persones refugiades que el nou govern italià de caràcter feixista no havia volgut atendre. El nou govern espanyol de Pedro Sánchez feia un primer gest d’humanitat que esperem que no hagi sigut una simple operació de maquillatge polític per semblar el que no s’és. Tot plegat són iniciatives ben encaminades, però cal fer més, molt més.

COOPERACIÓ LOCAL

A Valls no som pas aliens a la problemàtica dels refugiats. Volem aportar el nostre granet de sorra. Perquè amb molts granets com el nostre es construeix la gran platja de l’acollida i la solidaritat per a totes aquestes persones que vénen del mar, obligades a fugir dels seus països per culpa de les guerres, les persecucions ideològiques, els motius de gènere, la fam o els moviments forçats en augment deguts al canvi climàtic. Des que vaig assumir les responsabilitats de Benestar Social aquest mandat, l'Ajuntament de Valls va recuperar les partides de cooperació internacional, orientades en dues línies: d’una banda, de suport a les rutes i programes per als refugiats i, de l’altra, participar en projectes en països d’origen de comunitats amb presència a Valls que s’estan duent a terme tant allí com a la nostra ciutat. I a més, a Valls hem acollit directament tres persones refugiades i una família.

L'Ajuntament de Valls, a través de la regidoria de Benestar Social, ha consolidat des del 2015 fins l’actualitat la seva política de cooperació internacional, a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, amb aportacions anuals de 10.000 euros del pressupost municipal a projectes d’ajuda als refugiats i a comunitats originàries de països en vies de desenvolupament que tenen vincles amb Valls. Aquest any 2018 es destinarà una part d’aquests recursos econòmics a la Fundació Proactiva Open Arms per ajudar-los en la seva tasca de rescat de persones al Mediterrani. El consistori va destinar l’any 2017 un total de 10.000 euros a un projecte de sensibilització contra la mutilació genital femenina a Gàmbia i a un programa per afavorir els drets de salut dels refugiats sirians i libanesos a Aarsall. El 2016, els havia destinat a donar suport a les dones dels municipis rurals de la regió de Tànger i Tetuan al Marroc i a l’acollida de la població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea de la Mediterrània.

GRAN REPTE

No podem deixar de donar suport a la tasca que estan fent les ONG com Open Arms, que treballen rescatant immigrants d'una més que possible mort a alta mar. Mentre uns dignifiquen els valors humans de solidaritat i respecte, altres com la Unió Europea miren cap a un altre lloc i silencien el problema foragitant els qui rescaten, en una clara vulneració dels drets humans. No podem compartir de cap de les maneres la política de tancament de fronteres que promociona la UE, que no contribueix a solucionar el problema de la immigració. L’Estat espanyol té un ínfim programa d’acollida als refugiats i no deixa que una terra tradicionalment acollidora com Catalunya desenvolupi el seu propi programa. El fet migratori és el gran repte que té Europa. És un fet estructural i s’ha de tractar com a tal. Catalunya i la seva gent podem i volem començar a posar fil l’agulla al que és una qüestió estructural i de la que depenen la dignitat i la vida de milers de famílies. Granet a granet farem la gran platja.

Jordi Cartanyà Benet

Jordi Cartanyà Benet

Regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat a l'Ajuntament de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: