Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"L'AEiG Alverna de Tarragona, compleix 50 anys"

Opinió Quico Gurrera i Magrané
Diumenge, 13 Gener 2019 13:42

Comença l'any 2019 i us parlaré de dues efemèrides. Bé, per ser més exactes avui només d'una la del Cau!

Espero que algú més qualificat us en pugui fer cinc cèntims de l'efemèride perquè jo hi vaig estar-hi relativament poc temps, diria que uns tres anys i escaig. En total, vaig començar d'intendent (cuiner) en el campament d'estiu dels Ràngers i Noies Guia (11-14 anys), de cap de la mateixa unitat, i un parell d'anys d'animador de la unitat de Truc (17-18 anys). Tot això, ho vaig fer amb d'altres Caps (monitors/es) de l'Agrupament Escolta i Guia Alverna de la ciutat de Tarragona, dins del moviment escolta i guia Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Tot va començar a l'etapa universitària quan em faig amic de dos companys de classe que fan de Caps del Cau. Tot el dia tenien a la boca el Cau... que si el Cau amunt, que si he de fer no se què pel Cau..., que si hi ha trobada de Caps, que si he d'anar al Consell de vés a saber què, que si he de passar per Demarcació, que si hi ha sortida... al final, doncs, la curiositat em va portar a voler conèixer què era el Cau? I la millor manera era participar-hi, per això em vam proposar començar un estiu fent d'intendent. Va ser tota una experiència vivencial i autèntica. No podria dir-ho d'una altra manera... i així poc a poc, al proper curs ja formava part de l'equip de Caps que cada dissabte acompanyàvem als infants i joves en el seu procés educatiu dins del lleure.

Cada dissabte preparant activitats de forma compartida, i sortides, i trobades, i caps de setmana... encara no entenc com vaig poder aprovar els estudis... Et va absorbint positivament...Esdevé un lloc bo, amb gent molt predisposada a fer pinya, on el significant escolta és ben real, on cadascú de nosaltres hi troba un lloc a la seva particularitat. Vaja... tot això em surt dir-ho així ara que ho vaig recordant. Miro de no exagerar!

És ben cert que passats una pila d'anys encara hi conservo una colla d'amistats i una colla de coneguts que quan ens trobem sempre tenim quelcom a dir-nos-en. Bé, no us diré que és perfecte i que algú en algun moment es va emprenyar per alguna cosa i amb algú. Però la balança és tan positiva que ara que tinc canalla, els meus fills van al Cau, en un d'altra perquè ja no visc a Tarragona.

No vull deixar de recordar que el Cau de l'Alverna ha anat deixant diverses petjades a la ciutat de Tarragona i més enllà, bàsicament, en el Camp de Tarragona, i segurament molt més lluny, però com us deia no sóc jo qui millor us en puc reportar.

El que si no oblidaré mai és que amb un grup de joves de 18 anys, l'Anna, la Sílvia, la Gemma i en Miquel, amb el suport de la Belén i jo mateix, vam organitzar una Fira D'Entitats Interactiva en data 17-18 de maig de 1997 al sostre de la Pedrera de Tarragona. Es deia "Jove actiu, Jove ric", i portava el lema "Implica't". Hi van participar les entitats que us detallo tal com estava escrit aleshores:

Agrupació Fotogràfica de Tarragona, Amnistia Internacional, Associació d'Amics del Poble Saharauí, Associació Anti-Sida, Associació Cívica Antibarreres Socials, Associació La lluna en un Cove, Bloc Feminista, Casal l'Amic de Camp Clar, Casal d'Amistat amb Cuba, Centre Català de Solidaritat, Ceradai, Coescucha, Col·lectiu Chiapas de Tarragona, Comissió Diocessana d'Emigració, Comité Óscar Romero, Coordinadora procarril bici, Club Vaixell, Creu Roja Joventut, Entrepobles, Federació Catalana de Voluntariat, Frater, Fundació Vidal i Lecha, G.e.p.e.c., J.o.c., Justícia i Pau, Mans Unides, Mediterrània, M.e.g.s.j., M.i.j.a.c., Mili k-k, S.O.S. Racisme, El Trampolí i l'Associació Chesmire.

I per descomptat vam tenir el recolzament del regidor de Joventut, en Carles Sala, i sobretot la paciència del tècnic de la mateixa regidoria, que si no en falla la memòria es deia Joan.

La Sinopsi de la Fira deia:

L'objectiu d'aquesta fira és que els joves de Tarragona coneguin les entitats i associacions...despertar-los les seves inquietuds i que prenguin consciència d'algunes problemàtiques que hi ha al nostre entorn.

(...) són de caire molt divers: de tipus social, formatiu, lúdic, oci, educatiu, ecològic...

(...) cada entitat ha preparat la seva pròpia manera de presentar-se a través d'activitats, xerrades, jocs... per això en diem que és una fira interactiva.

(...) si veniu, tindreu l'oportunitat de conèixer: el món de les entitats, format per gent de tota mena que es reuneix a fi d'aconseguir uns objectius comuns, de satisfer uns interessos afins, alhora que s'humanitza.

Tots hi sou convidats!

Aquests escrits van ser redactats per a aquest grup de trucaires, que rebien el nostre suport, amb el recolzament material i més de l'Ajuntament, i val a dir, van saber despertar l'interès de les entitats i associacions fent el contacte elles i ell mateix. La població també ens va venir a veure, i fins i tot la polèmica... No volíem cap entitat política i els Maulets de Tarragona ens van fer la propaganda i ens van portar la premsa local i comarcal, el Diari de Tarragona i El Punt, tot fent una roda de premsa queixant-se de discriminació política, quan la decisió sobirana i només dels joves va ser no convidar cap entitat d'ideologia política.

Doncs tot això... era la finalitat darrera del Cau... formar jovent amb compromís amb la seva gent, la seva ciutat, o poble o vila, amb el seu país, i sensible a tota mena de causes socials i d'altra índole que formen part de tots nosaltres.

Des del record llunyà però des del cor més proper... moltes gràcies AEiG Alverna!!!

Per molts anys!!!

Quico Gurrera i Magrané

Quico Gurrera i Magrané

Treballador Social

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: