Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Preservem l'Espai d'interès natural dels Morrots de la Savinosa"

Opinió Meritxell Alcón Alcaide
Dimecres, 04 Gener 2023 22:27

Una oportunitat immilorable per a protegir aquest espai de llitoral tarragoní i obrir-lo a tota la ciutadania

El projecte presentat per la Diputació de Tarragona que preveu convertir la finca de l'antic preventori de la Savinosa en un 'hub' cultural i educatiu, incrementant considerablement la superfície edificada, denota molt poca sensibilitat i visió ambientals.La plataforma SOS Costa i Camp de Tarragona proposa com a alternativa recuperar ambientalment i paisatgísticament tot l’espainatural de l’antic preventori de la Savinosa, obrir-lo al públic, i protegir-lo dins del Pla d’espais d’interès natural de Catalunya (PEIN), i de l’Anella Verda i Blava de Tarragona.

D’aquesta manera la connectivitat ecològica de tot aquest tram de litoral tarragoní es veuria incrementada si s’enllacés amb el futur EIN: Platja de la Savinosa, Morrots de la Savinosa, Platja Llarga,Bosc de la Marquesa,Punta de la Mora i Platja de Tamarit-Altafulla. Per això, es fa imprescindible restaurar-lo ecològicament, enderrocar la majoria de les edificacions existents, conservar-ne tant sols una de testimonial i promoure els usos socials i públics relacionats amb el litoral.

fotomuntatge preventori

Fotomuntatge on s'observa com quedarien els Morrots de la Savinosa (Hugo Prades)

Volem començar destacant que no té sentit allunyar del nucli urbà serveis públics ja existents,com ara l’Escola d’Art i Disseny o el Conservatori de Música. En primer lloc perquè això ens situa en un model de mobilitat no sostenible. Més desplaçaments i col·lapses circulatoris són sinònim d’incomoditat per als ciutadans. Però sobretot, tal com ja s’ha comprovat en altres poblacions, l’allunyament del centre de certs equipaments de caire educatiu causa un increment en l’ús del vehicle privat i per tant, més emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En segon lloc,perquè és innecessari.A Tarragona no falten espais disponibles (per exemple l’antiga Tabacalera o l’edifici del Banc d’Espanya) per a la instal·lació de nous equipaments culturals, centres de recursos educatius, auditoris, espais escènics i de coworking. L’antiga Tabacalera es devindria d’aquesta manera sense cap mena de dubte,el nou pol d’atracció de talent i de creació artística que Tarragona necessita, revitalitzant tota aquesta part de la ciutat, que es podria enllaçar en un futur amb la transformació d’usos que tindria el polígon industrial del Francolí que quedaria just al davant. En aquesta matèria, pensem que l’aposta de la nostra ciutat ha de ser el reciclatge del sòl urbà i industrial amb la rehabilitació d’espais en desús.

Pensem que Tarragona ha d’encarar el seu futur des d’una visió estratègica de resiliència davant la crisi ambiental. La nostra proposta que l’antic preventori esdevingui, aprofitant les infraestructures ja existents, un Centre d’interpretació, Recerca, Conservació i Gestió de l’Anella verda i blava de Tarragona, s’emmarca en una lògica de decreixement, restauració de l’espai natural i protecció de la memòria històrica.

Reivindiquem la renaturalització del litoral artificialitat, per a deixar de consumir territori,  ide depredar més natura. Volem que s’aturi d’una vegada la construcció a sobre de les darreres zones verges de la costa tarragonina i que es posi decididament en valor el paisatge original d’aquesta part de la Mediterrània. En aquest sentit, denunciem tanmateix l’augment de l’edificabilitat.

A més a més, ens preguntem perquè se’ns proposa un artificiós camí de ronda. No és justificable un nou passeig marítim per anar en bicicleta, com tampoc ho era a la platja llarga!. L’actual camí de la costa es troba en condicions òptimes i només necessita un arranjament mínim perquè hi puguin passar els vianants. La nostra proposta és obrir, recuperar, retornar la continuïtat paisatgística als morrots fins a la platja dels Capellans i més enllà, des d’una lògica d’intervenció nul·la o mínima.

D’altra banda, ens sembla evident la necessitat de restaurar els ecosistemes costaners. Cal potenciar les comunitats vegetals de roquissar litoral pròpies de la zona (ambmargalló, ensopegueres, onollmarí,...) revegetant amb les espècies rarificades sense capacitat espontània de recuperació com la murta, l’estepa groga i la pròpia savina que justament dóna nom a la platja de la Savinosa!

Per tal d’avançar en aquest camí de restauració ecològica caldria començar per realitzar un estudi de biodiversitat i definir un pla de gestió ambiental, tal i com hem sol·licitat reiteradament i infructuosament a la Diputació de Tarragona des de fa dos anys. És imprescindible que hi hagi una participació ciutadana en aquest projecte i una coordinació entre les administracions públiques implicades i les entitats conservacionistes i naturalistes del territori.

Finalment, però no menys important, volem que es preservi la memòria històrica de la zona, on es podria donar cabuda a iniciatives de caire social i ambiental per tal que els ciutadans poguessin conèixer quin va ser el funcionament de l’antic preventori de la Savinosa.


Plataforma SOS COSTA i CAMP DE TARRAGONA

Salvem Platja Llarga, Associació Mediambiental la Sínia, Ecologistes en acció, Gata, Greenpeace, Fridays for future, Associació Club Català de naturisme, Federació naturista-nudista de Catalunya, GEPEC-EdC, Associació "Defensem el port" de Cambrils, Associació El Gorg de Creixell.

Meritxell Alcón Alcaide

Meritxell Alcón Alcaide

Portaveu de la Plataforma SOS Costa Daurada i Camp de Tarragona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: