Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"8M: visca la lluita feminista"

Opinió Cinta Pastó Sales
Dimecres, 08 Març 2023 08:57

Simone de Beauvoir deia que "la dona ha pogut franquejar la distància que la separa de l'home a través del treball". Doncs això és el que fem. Treballar, treballar i treballar.

Treballem cada dia per posar fi a les desigualtats i les discriminacions que patim les dones. Perquè la realitat és que encara vivim en una societat patriarcal que ens deixa moltes vegades de costat. És per això que dies com el d'avui, on som les protagonistes, alcem la veu i omplim els carrers per reclamar la igualtat. I així ho farem fins que aconseguim una societat més justa i equitativa.

Aquesta commemoració ens recorda a les lluites que van fer les nostres avantpassades, les nostres àvies i les nostres mares. Totes les dones anònimes que es van deixar la pell per aconseguir els drets que avui podem gaudir. Especialment, penso en la valentia i el coratge de les dones del Bloc Feminista de Tarragona dels principis dels anys vuitanta, just en la quarta onada del feminisme. Van ser les dones tarragonines, treballadores i d'esquerres les que es van organitzar al territori i de forma col·lectiva per reclamar l'avortament lliure i gratuït, entre altres demandes. Lluitaven contra el maltractament de gènere i les diferències existents en el món laboral.

Hem de continuar amb aquest llegat i posar les claus del feminisme a l'agenda mediàtica per poder avançar. Hem de fer un pas endavant, tal com vam fer el 2018 donant una gran empenta i inundant els carrers de centenars de milers de persones per un mateix motiu: reivindicar la igualtat per obtenir les mateixes oportunitats que els homes. Aquell va ser l'any que va marcar les mobilitzacions massives i imparables del moviment feminista. Arribant a triplicar les dades de 8M anteriors.

Des de l'Ajuntament de Tarragona estem compromesos amb el feminisme i treballem en l'àmbit de la igualtat per revertir la complicada realitat social. Ho gestionem de manera transversal i impulsant polítiques amb perspectiva de gènere per tal d'aconseguir una societat de dones i homes lliures i iguals. Un espai on es comparteixin responsabilitats, on es facin efectius els drets de les dones i de les persones del col·lectiu LGTBIQ+ i on es garanteixi la seguretat i l'erradicació de tota mena de violències. Apostem per projectes que abracin diferents escenaris. Des de la divulgació i la conscienciació de la ciutadania, per exemple, amb el festival 'Teta', fins a donar suport i afavorir la conciliació laboral i familiar de les dones, com fem amb el programa 'Temps x Cures'.

Des de la conselleria de Feminismes vam presentar més d'una vintena d'activitats per celebrar el Dia Internacional de les Dones. El programa inclou un ampli ventall d'actes que s'estendrà més enllà del 8M, s'allargarà durant mes i mig. El centre de la commemoració és la interculturalitat. Volem fer visibles totes les dones que formen la societat perquè som part imprescindible d'aquesta. Som part activa, principal i bàsica per a un desenvolupament harmònic del futur. En aquest sentit, enguany abordem moltes de les problemàtiques que pateixen les dones, i encara més, les migrants o racialitzades. Perquè l'opressió no es dona només per raons de sexe, sinó també per motius de classe o de raça. Per tant, aborda el feminisme des de la interseccionalitat que requereix una realitat intercultural i complexa.

Aquest 8M també sortirem al carrer per totes aquelles dones que ja no ho poden fer. Segons dades oficials de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, l'any 2022 van assassinar a 49 dones pel simple fet de ser dones. La meitat d'elles havien interposat una denúncia. La nostra responsabilitat, com a administració pública, és continuar treballant per poder facilitar serveis a totes aquelles les valentes que s'atreveixen a fer aquest gran pas. Hem d'acompanyar-les durant tot el procés, hem de vetllar per la seva seguretat i els hem de garantir ajuda i protecció. En definitiva, hem acabar amb la xacra del masclisme que mata les dones.

Avui, 8 de març, la lluita feminista i les dones prendrem el protagonisme de tots els informatius, de tots els titulars i serem tendència a les xarxes socials. Per nosaltres és molt important aconseguir aquesta visibilitat, però l'hem de mantenir. Hem de tenir sempre a mà aquest altaveu encès la resta de l'any. Ahir, avui i demà continuarem exigint i lluitant per una societat igualitària. Hi serem cada dia, i si la gent es cansa d'escoltar-nos... nosaltres estem més cansades de patir aquesta desigualtat cada dia!

Visca la lluita feminista!

Cinta Pastó Sales

Cinta Pastó Sales

Consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: