Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Fem de Reus una ciutat més vivible"

Opinió Noemí Llauradó i Maria Pascual
Dimarts, 14 Març 2023 09:15

Aquest mandat hem posat les bases de la transformació de Reus. Una transformació econòmica, social i urbanística per construir la ciutat del futur, per superar els reptes que ens planteja el demà.

Uns reptes que són molt clars i s’articulen en 3 eixos: un referent a la salut, un a l’escalfament global i un tercer a la prosperitat. Són tres eixos que tenim molt presents en el nostre projecte a l’hora de fer una ciutat més vivible.

Quan parlem d’una ciutat més vivible, parlem d’una urbs més caminable, més saludable, més segura, en definitiva, més humana. Quant més vivible és una ciutat, més forts són els llaços que es generen entre els veïns i veïnes, entre la ciutadania, i això va des de donar suport al comerç local fins assolir que els nostres fills i filles puguin anar al centre educatiu a peu amb la màxima seguretat.

Aquesta transformació urbanística implica, per exemple, carrers més ben il·luminats. També suposa millorar la senyalització de l’espai i disposar d’equipaments a l’entorn més proper a casa, parlem d’un entorn equipat i comunitari. Així també es construeix la ciutat dels 15 minuts. Una ciutat més propera, més amable amb espais més segurs que acompanyin les persones en, per exemple, l’espera prèvia a recollir els infants de l’escola. Llocs que facilitin el joc i la socialització per a persones de diferents edats. Uns entorns més nets i pensats per a totes les famílies.

Una manera d’avançar en aquesta millora urbana és generar noves centralitats a la ciutat. Nous espais ciutadans en els quals es pugui desenvolupar l’activitat comercial, de restauració i d’oci per a tothom. Accions com al transformació del barri del Carrilet o de l’entorn de la plaça del Víctor i el carrer Ample són uns clars exemples d’aquesta voluntat. Unes noves centralitats amb carrers pacificats que afavoriran l’activitat comercial, l’oci, la mobilitat sostenible, el passeig i el gaudí de la ciutat per a les persones que hi viuen o la visiten.

I és que l’espai públic és un agent amb funcions ambientals, socials i lúdiques capaç de generar un millor benestar físic i emocional, i també, una major cohesió social quan es treballa el seu desenvolupament com un factor clau per a combatre les desigualtats i la crisi climàtica ja present. D’aquesta manera, proposem una mirada valenta a l’hora de planificar la ciutat. Cal pensar la via pública per a l’ús en tot el cicle vital, des dels infants fins a la gent més gran, totes i tots som usuaris de l’espai públic, i això, cal tenir-ho sempre present.

Perquè hem de ser capaços de transformar els reptes que ens planteja el segle XXI en oportunitats per a tothom. Volem continuar fent una ciutat per a les persones, més humana, en tots els àmbits. Una ciutat amb més espais verds, més segura, més saludable, més neta, més ben il·luminada i més cohesionada.

Noemí Llauradó i Maria Pascual

Noemí Llauradó i Maria Pascual

Vicealcaldessa de Reus i candidata a l’alcaldia per ERC
Arquitecta i integrant de la llista electoral d’ERC a Reus

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: