Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Humor, pel dia de la reflexió electoral"

Opinió Quico Gurrera i Magrané
Dissabte, 27 Mai 2023 02:13

Existeix un humor català del sud? És igual l'humor ebrenc, penedesenc o camp tarragoní?

Sóc un camp tarragoní amb arrels ebrenques que visc a Girona ja fa un temps. Tinc un amic vallenc a la ciutat que coincidim que l'humor del sud és especial, i és clar, el comparem amb el del nord, el gironí, i com ho diríem... el del sud el trobem més foteta. Cap de nosaltres dos és expert en la matèria i tampoc hem llegit cap llibre o treball sobre la qüestió.

Ens fa gràcia que al nord, a qualsevol entitat, organització, esdeveniment o activitat que es realitza, se li afegeix el nom "de Girona" i es queden tan amples, sense cap mania ni discussió. No com passa al sud del país que tenim organitzat un guirigall impressionant: la disputa entre Reus-Tarragona, i Valls que treu el cap i es queixa; les qüestions nominals a tota màquina: Camp de Tarragona o Camp, o província de TGN? que si la Conca de Barberà i el Priorat no són del Camp; que no tot és Conca també hi ha la Baixa Segarra, la Segarra tarragonina, que i no té cap reconeixement institucional; que hi ha un Baix Penedès tarragoní i un de penedesenc; que el Tarragonès és una comarca inventada; que Torredembarra vol ser la capital del Baix Gaià; que el Penedès històric arriba al Baix Gaià no com en l'actualitat comarcal; que les comarques de l'Ebre haurien de ser la quinta província; que la Ribera d'Ebre és ebrenca però no vol renunciar al flirteig que té amb el Priorat i el Baix Camp; que ens hem inventat unes muntanyes Costa Daurada perquè els reusencs no volen que es diguin tarragonines, i així no s'enfadin; que tenim una estació de l'AVE a tocar dels camps d'avellaners, i somiem constantment a que un dia arribarà l'anhelada estació intermodal; que si som el femer de Catalunya (nuclears, incineradora de residus especials, els casinos del Hardrock...); que patim la contaminació de la petroquímica però no ho podem dir en veu alta perquè hi ha molts llocs de feina en joc i moltes subvencions a les festes majors, entitats i esdeveniments; que tenim la capital castellera mundial però no hi ha manera que s'obri el Museu Casteller; que estem farcits per carreteres i vies de tren i encara en volem més amb les mercaderies per l'interior; que segons qui guanyi a Tarragona tornarà el trinxat urbanístic de sempre; que el Delta de l'Ebre desapareix i l'aigua del riu Ebre qui sap si s'interconnectarà amb l'àrea metropolitana de Barcelona; que ens robem l'aigua del Siurana nosaltres mateixos i no ho volem rectificar; que volem el parc natural de les Muntanyes de Prades i no arriba... Potser sí que fabriquem un humor genuí o no ens prenem seriosament?

No recordo si vaig assistir a la presentació, pels vols de novembre de 2022, del llibre humorístic "Periodisme de Contacte" del reusenc Miquel Bonet a Girona. En Miquel, a les xarxes comenta que voldria pel sud la solució nominal del nord: "de Girona" per a tot o quasi tot, però amb el "de Tarragona". Sí que recordo la contraportada d'un dels dos diaris gironins comarcals a on es destacava una frase d'en Miquel que deia: "els gironins són com els reusencs, però amb pasta". Personalment, el primer cop que vaig trepitjar Girona em va recordar Reus. Canviant de tema, he llegit un tuit que m'ha fet pensare l'humor del sud, i deia així:" la #CatalunyaSud és una canya, no de pescar, d'originalitat", i etiquetava uns comptes de twitter que es dediquen a comentar com evolucionen les eleccions municipals actuals. N'hi ha de molt actives com la tarragonina i la vendrellenca, que són molt originals i fins i tot divertides, sense treure'n un punt o dos de seriositat. El compte de twitter ebrenc va néixer l'agost de 2022, de forma molt prematura però no piula massa; el de Reus és el més nou de tots però només ens ha brindat tres tuits; el tarragoní s'ha atrevit a retuitejarar la #PorraMunicipalsTGN2023 elaborada per un tuitaire tarragoní molt divertit anomenat @joan_ru_ca del col·lectiu tuittaires tarragonins, seguiu-los, val la pena!

Diumenge toca les eleccions municipals i dissabte, la jornada de reflexió. Des de la diàspora de la Catalunya Sud, només vull animar-vos a que seguiu fabricant genialitats, algunes divertides i d'altres no tant, com les que us he enumerat. Al nostre país hem viscut moments transcendentals, greus, de baixada, de decepció, de ràbia, de conformar-se, i ara que sembla que tornem a la normalitat avorrida i buida... doncs què millor que un toc d'humor del sud. Voteu o no voteu, amb seny o rauxa, gent del Camp, del Penedès o de les Terres de l'Ebre... Jo votaré a Girona!!!

Quico Gurrera i Magrané

Quico Gurrera i Magrané

Treballador Social

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: